Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Δε θα το πιστέψετε αλλά η Μέρκελ μόλις ανακοίνωσε μείωση φόρων στη Γερμανία & αύξηση του χρέους της.


Αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι οι ξένοι πολιτικοί που πιέζουν την Ελλάδα να λάβει όλο και σκληρότερα μέτρα δεν το κάνουν για το καλό της αλλά γιατί πιστεύουν ότι εξυπηρετούν το δικό τους συμφέρον, τότε αρκεί να δείτε τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοίνωσε μόλις η Μέρκελ και τα οποία δε λαμβάνουν υπόψη ούτε το χρεοφρένο, που ήταν δική της απαίτηση για ολόκληρη την Ευρώπη, ούτε τον κίνδυνο της αύξησης του χρέους στη Γερμανία, το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο στη μοντέρνα ιστορία της.

Σίγουρα, ωστόσο, λαμβάνουν υπόψη το γεγονός πως η Καγκελάριος αντιμετωπίζει εκλογές μέσα στο 2012 οπότε μία πολιτική παροχών κρίνεται απαραίτητη.
Έτσι, μετά από διαπραγματεύσεις μηνών τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Φιλελεύθεροι συμφώνησαν στη μείωση της φορολογίας, που ενισχύει τα χαμηλά εισοδήματα. Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να μειώσει την φορολογία σε δύο βήματα: το 2013 και το 2014, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Το κόστος της φοροαπαλλαγής ανέρχεται σε 6 δις ευρώ. 

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία κινείται τα τελευταία χρόνια μεταξύ 1% και 2,5%. Όμως οι μισθοί έχουν μείνει λίγο πολύ σταθεροί εδώ και μια δεκαετία. Αν συνυπολογίσουμε τον πληθωρισμό αυτό σημαίνει ότι οι πραγματικοί μισθοί έχουν μειωθεί.

Για τον αντικαγκελάριο και πρόεδρο των Φιλελευθέρων Φίλιπ Ρέσλερ η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει σταδιακά τη φορολογία είναι «θετικό μήνυμα» για τη σταθερότητα του νομίσματος, αλλά και του γερμανικού φορολογικού συστήματος. Μιλώντας στο 1ο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD) ο κ. Ρέσλερ τόνισε ότι στο μέλλον η φορολογία γίνεται δικαιότερη:

«Η συμφωνία σημαίνει το τέλος ενός συστήματος φορολόγησης, στο οποίο μια αύξηση εκμηδενίζεται από τον πληθωρισμό ή από τη μετακίνηση σε ανώτερη φορολογική κλίματα και την απαρχή μιας δικαιότερης φορολόγησης. Ο προεκλογικός μας στόχος μας το 2009 ήταν: χαμηλή, απλή και δίκαιη φορολογία. Και ιδίως σε ότι αφορά το σημείο δίκαιη φορολογία σημειώνεται πρόοδος».

Χαμηλότεροι φόροι, υψηλότερο χρέος

Η αντιπολίτευση ωστόσο ασκεί κριτική στην συμφωνία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μειώνει τη φορολογία αυξάνοντας όμως ταυτόχρονα το χρέος της χώρας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της γγ. του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Αντρέα Νάλες, η οποία τόνισε ότι «οι πενιχρές φοροαπαλλαγές επιβαρύνουν υπερβολικά τον προϋπολογισμό».
Παράλληλα οι Σοσιαλδημοκράτες εξετάζουν προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί το λεγόμενο «χρεόφρενο» που προβλέπεται στο σύνταγμα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις