Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Δεν άκουσε κουβέντα για τη λεηλασία της Proton;

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ
Δεν άκουσαν ή δεν έμαθαν φαίνεται τίποτε από τη δράση Λαυρεντιάδη στην Proton Bank οι κύριοι που διοικούν προς ώρας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Παν. Θωμόπουλος και Χ. Κύρκος).


Έτσι, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες για τη σωτηρία της Proton Bank, επισημαίνουν ότι η παρέμβαση του Ταμείου «αποτελεί την πρώτη έμπρακτη στήριξη του τραπεζικού συστήματος από το ΤΧΣ».


Η στήριξη της Proton από το Ταμείο, όμως, ουδεμία σχέση έχει με τις «έκτακτες συνθήκες» που επικρατούν στην ελληνική αγορά μετά την υπογραφή του Μνημονίου, οι οποίες άλλωστε προεξοφλείται ότι μπορεί να αναγκάσουν σχεδόν όλες τις ελληνικές τράπεζες να προσφύγουν σ' αυτό.
Με τη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο δείχνει να παραγνωρίζει ότι η Proton οδηγήθηκε στην κατάρρευση από τη διασπάθιση των καταθέσεων σε εταιρείες συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη και σε φιλικά του πρόσωπα, τις οποίες ανέδειξε ο έλεγχος της Τραπέζης της Ελλάδος.
Τα στοιχεία του ελέγχου, αποκαλύφθηκαν με ρεπορτάζ της Αρ. Μπουγάτσου στην «Ε», καταδεικνύουν ότι η παρέμβαση της πολιτείας διά του Ταμείου αποσκοπούσε εν κατακλείδι στη «σωτηρία των θυμάτων του κ. Λαυρεντιάδη», παρά στη διασφάλιστη της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η οποία αποτελεί και τη βασική επιδίωξη του Ταμείου.
Στήριξη λόγω της κρίσης
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο συστήθηκε έπειτα από απαίτηση των δανειστών μας και η δημιουργία του περιελήφθη εγκαίρως στο πρώτο κιόλας Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση, προκειμένου να καλυφθούν ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, εξαιτίας της ειδικών συνθηκών που επικράτησαν στην ελληνική οικονομία μετά τον αποκλεισμό της από τις αγορές.
Στη χθεσινή «συντονισμένη» απάντηση της Proton και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακεφαλαιώνονται οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τούδε.
Στη νέα «καλή» τράπεζα Proton έχει ήδη μεταφερθεί το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, επιχειρήσεων, τραπεζών και Δημοσίου), το πλέον υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων), το δίκτυο καταστημάτων καθώς και οι δραστηριότητες της παλαιάς τράπεζας.
Τα υπόλοιπα στοιχεία ισολογισμού, ιδιαίτερα τα προβληματικά δάνεια που συνδέονται με τον όμιλο Alapis και οι απαιτήσεις παλαιών μετόχων, παρέμειναν στην «παλαιά» τράπεζα Proton, η οποία έχει τεθεί σε εκκαθάριση. Η τρύπα που προκάλεσαν οι δανειοδοτήσεις της «παλαιάς Proton» στο «σύστημα Λαυρεντιάδη», ήτοι σε συγγενείς εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 700 εκατ. ευρώ.
* Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι επί των ημερών του στο υπουργείο Οικονομικών κινήθηκαν διαδικασίες που δεν έχουν κινηθεί άλλη φορά προκειμένου να διερευνηθεί ένα τέτοιο χρηματοοικονομικό πρόβλημα, αποσιωπώντας ότι και ο ίδιος έβαλε πλάτη για να καθυστερήσει η αποκάλυψή του, «αιμοδοτώντας» την τράπεζα με τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου.
Υποστήριξε ότι η λύση που δόθηκε ήταν η πιο επωφελής για το Δημόσιο, διότι ξοδέψαμε ως Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ως ΤΕΚΕ ποσά λιγότερα απ' όσα θα χρειάζονταν για την αποζημίωση των καταθέσεων που υπάγονται στη ρύθμιση του ΤΕΚΕ. Δηλαδή, 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις