Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΑΓΟΡΙΑΝΗ !!!!

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 03 Φεβρουάριος 2011 13:18
h1n1Άρθρο της Παπούλια Ευθυμίας Διευθύντριας Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Γ.Ν.Άμφισσας


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η γρίπη προσβάλλει περίπου το 5-15% του παγκόσμιου πληθυσμού και προκαλεί σοβαρή ασθένεια μέχρι και σε 5 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο. Οι θάνατοι για τους οποίους ευθύνεται είναι μεταξύ 250.000 και 500.000 κάθε χρόνο, παγκοσμίως.


Για τη φετινή περίοδο 2010-2011 έως χθές στη χώρα μας είχαν δηλωθεί 21 θάνατοι από επιπλοκές, ενώ συνολικά 94 άτομα με γρίπη έχουν νοσηλευθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Το στέλεχος που είναι υπεύθυνο  για τη φετινή επιδημία γρίπης στη χώρα μας είναι  ο Η1Ν1 2009. Η Ελλάδα έχει εισέλθει στη φάση της εποχικής γρίπης από  26/12/2010 και αναμένεται συνεχής κορύφωση κρουσμάτων για τις επόμενες 6-8 εβδομάδες.

Η γρίπη είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη των πνευμόνων και των ανώτερων αεραγωγών που προκαλείται με μόλυνση από έναν από τους τρεις ιούς της γρίπης, A, B ή C.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της γρίπης αρχίζουν ξαφνικά συνήθως, μια ή δύο ημέρες μετά την μόλυνση με τον ιό. Τα  συμπτώματα ποικίλουν σε βαρύτητα και είναι
  • ρίγη ή αίσθημα ψύχους, ακολουθεί  πυρετός με απότομη άνοδο  (38˚C/ 100,4˚F ή άνω)
  • Πόνοι στο σώμα, ειδικά στις αρθρώσεις και τον λαιμό, μυαλγίες
  • Εξάντληση
  • Πονοκέφαλος
  • Ξηρός, θωρακικός βήχας
  • Πόνος στα μάτια
  • Απώλεια όρεξης
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • καταρροή
  • έμετος και διάρροια (ειδικά στα παιδιά).
Τα συμπτώματα συνήθως κλιμακώνονται μετά από 2-3 ημέρες και διαρκούν 5-8 ημέρες.
  • Παρόλο που ο πυρετός, η γενική αδιαθεσία υποχωρούν μετά από μία εβδομάδα, τα συμπτώματα όπως ο βήχας και η κόπωση ίσως να διαρκέσουν μέχρι και για 3 εβδομάδες.
ΠΟΤΕ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ
Σε περίπτωση που έχουμε
o    Υψηλό πυρετό (ψηλότερο από 39 βαθμούς Κελσίου)επιμένων πέρα των τριών ημερών
o    Ιδιαίτερα έντονη συμπτωματολογία
o     Νέα επιδείνωση  συμπτωμάτων μετά από ολιγοήμερη βελτίωση
o    Δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
o    Πόνος στο στήθος
o    Κυάνωση στα χείλη
o    Σύγχυση ή αποπροσανατολισμό

Διαφορά γρίπης και κοινού κρυολογήματος
Η γρίπη και το κρυολόγημα έχουν πολλά κοινά συμπτώματα. Το κρυολόγημα κατά γενικό κανόνα είναι πιο ήπιο ενώ η γρίπη είναι πολύ πιο σοβαρή και προκαλείται από διαφορετικό τύπο ιών. Σε σοβαρές περιπτώσεις η γρίπη προκαλεί πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια που μπορεί να είναι θανατηφόρα, ειδικά σε  ομάδες υψηλού κινδύνου, έγκυες και ηλικιωμένους.  Το κρυολόγημα αρχίζει με κόπωση, φτέρνισμα, βήχα και με μύτη που τρέχει. Οι ασθενείς με κρυολόγημα παρουσιάζουν κυρίως συμπτώματα ρινικής συμφόρησης και καταρροής. Στο κρυολόγημα ο πυρετός είναι σπάνιος και χαμηλός. Αντίθετα, στη γρίπη ο πυρετός εκδηλώνεται ξαφνικά και είναι  υψηλός, ενώ ο χρόνος που χρειάζεται για να αναρρώσει ο ασθενής είναι πολύ μεγαλύτερος.
Μετάδοση
Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω της εισπνοής μολυσμένων σωματιδίων που εκτοξεύονται από τους ασθενείς με την ομιλία, το βήχα ή το φτέρνισμα. Έτσι ο ιός εισέρχεται στο σώμα από τη μύτη και το στόμα και προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα. Εκτός από την απευθείας μετάδοση από άτομο σε άτομο, ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επιμολυσμένων επιφανειών – π.χ. το τηλέφωνο ή το χερούλι της πόρτας – αν μετά το άγγιγμα ακολουθήσει επαφή με τη μύτη ή το στόμα ή τρίψιμο των ματιών. Ο κίνδυνος προσβολής από τον ιό της γρίπης είναι μεγαλύτερος σε χώρους που συναθροίζονται πολλά άτομα. Ένα υγιές άτομο είναι ικανό να μεταδώσει τον ιό της γρίπης 1-2 ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων του και για άλλες 5 ημέρες μετά ,ενώ τα παιδιά μέχρι και επτά.
Πρόληψη
Η καλύτερη πρόληψη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο το φθινόπωρο, όποτε όμως και εάν εμβολιαστεί το άτομο προστατεύεται μετά από 15-20 ημέρες από τον εμβολιασμό. Η χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου συνίσταται στα άτομα εκείνα που είτε είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην προσβολή τους από τον ιό λόγω συνθηκών εργασίας (εργαζόμενοι σε κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, οίκους ευγηρίας) είτε πάσχουν από χρόνιο νόσημα, ηλικιωμένοι, έγκυες, γενικά οι ευπαθείς ομάδες. Το εμβόλιο περιέχει τρία στελέχη ιών της γρίπης. Αποτελείται από αδρανοποιημένα στελέχη και είναι ασφαλές. Στο φετινό αντιγριπικό εμβόλιο εμπεριέχεται και ο Η1Ν1 2009. Τα άτομα τα οποία είναι αλλεργικά στο αυγό δεν θα πρέπει να εμβολιάζονται . Η παρουσία πυρετού μεταθέτει χρονικά τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Όσοι πέρσι εμβολιάστηκαν για  Η1Ν1 πρέπει και φέτος να εμβολιαστούν. Όσοι νόσησαν από  Η1Ν1 έχουν ανοσία για το τύπο αυτό.
Γενικά μέτρα πρόληψης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις αποτελούν το συχνό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή του συγχρωτισμού,  των ασπασμών ,ο καλός αερισμός των χώρων, η χρήση μασκών , χαρτομάντηλου για τους πάσχοντες και τους συνοδούς τους, η απομόνωση των πασχόντων για το διάστημα της διασποράς -περίπου 1 εβδομάδα και απόσταση ενός μέτρου από πάσχοντα χωρίς προστασία.,καθαρισμός μεγάλων ,πιθανώς επιμολυσμένων επιφανειών,  με ένα μέρος χλωρίνη και 10 μέρη νερό.


Θεραπεία

Η γρίπη προκαλείται από ιό, τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση, εκτός και εάν έχουν χορηγηθεί για δευτερεύοντες μολύνσεις όπως βακτηριακή πνευμονία. Η χορήγηση άφθονων υγρών, αντιπυρετικών , τα συχνά μπάνια αρκούν συνήθως να ελέγξουν τον πυρετό και την κακουχία που συνοδεύουν τη γρίπη. Να αποφεύγεται η  χρήση ασπιρίνης κατά την διάρκεια της μόλυνσης με γρίπη ιδιαίτερα στα παιδιά και  στους εφήβους, καθώς μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια ασθένεια (σύνδρομο του Reye's) που πολλές φορές είναι και θανατηφόρα. Χορηγούνται επίσης  φάρμακα με δράση εναντίον των ιών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και θεραπεία της γρίπης. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να παρουσιάσουν επιπλοκές και γι' αυτό θα πρέπει να χορηγούνται με επίβλεψη από το γιατρό. Συνιστάται η χορήγηση τους κύρια σε ευπαθή άτομα,  τις πρώτες 48 ώρες από την έναρξη συμπτωμάτων.
Τα φάρμακα αυτά είναι:
Oseltamivir (Tamiflu®)
Zanamivir (Relenza®)

Μύθοι και πραγματικότητα

  • Η γρίπη είναι αθώα αρρώστια.
Όχι βέβαια. Αυτή η πεποίθηση οφείλεται στη σύγχυση που υπάρχει μεταξύ της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος (συναχιού). Η γρίπη έχει στοιχίσει στην ανθρωπότητα εκατομμύρια θύματα ( βλέπε Ισπανική γρίπη το 1918) και συνεχίζει να σκοτώνει πολύ κόσμο κάθε χρόνο.
  • . Μη βγεις στο κρύο γιατί θα πάθεις γρίπη.
Ο τρόπος μετάδοσης του ιού αναφέρθηκε. Λόγω της εμφάνισης της νόσου στους χειμερινούς μήνες υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτή οφείλεται στο κρύο. Στην πραγματικότητα ο συγχρωτισμός, τα κακώς αεριζόμενα δωμάτια αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.
  • Αν δεν πάρω αντιβίωση δεν θα γίνω καλά
Τα αντιβιοτικά είναι σωτήρια φάρμακα στις βακτηριακές λοιμώξεις. Στη γρίπη απλά δεν κάνουν τίποτα. Η εμφάνιση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών βακτηρίων οφείλεται σε αυτήν ακριβώς την κακή χρήση.
  • Το εμβόλιο δεν προστατεύει ή μπορεί από μόνο του να προκαλέσει γρίπη
Απλά μύθος.

Φεβρουάριος 2011
Παπούλια Ευθυμία
Διευθύντρια Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Γ.Ν.Άμφισσας
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις