Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Πριν γίνουμε ανέκδοτο

Κυκλοφορεί στα social media ένας χάρτης της Ευρώπης που δείχνει με χιουμοριστικό τρόπο πώς βλέπουν οι Έλληνες τις άλλες χώρες. Προσπαθώντας να τον ερμηνεύσεις είναι σαν να παίζεις στην ταινία “Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς” σε δεύτερο επίπεδο. Οι εμπνευστές του χάρτη μπήκαν στο μυαλό του Έλληνα κι εσύ ως Έλληνας μπαίνεις στο δικό τους για να βρεις την λογική αλληλουχία που καταλήγει στους χαρακτηρισμούς που έχουν αποτυπωθεί πάνω στις χώρες.



Με λίγο χιούμορ, μπορεί κάποιος να πει πως τα μισά απ' όσα αποδίδονται σε άλλους λαούς, θα μπορούσαν κάλλιστα να περιγράψουν τους Έλληνες. Αυτή τη στιγμή όμως, αρκεί ένας: Αναξιόπιστοι.

Πολύ πιθανόν, οι περισσότεροι να θίγονται από αυτόν τον χαρακτηρισμό, αλλά ας μην ξεχνάμε πως για τους Ευρωπαίους ηγέτες η Ελλάδα δεν διακρίνεται σε πολιτική ηγεσία και πολίτες. Ως σύνολο, παραμένουμε ένα πρόβλημα, το οποίο μάλιστα δεν μπορούν να εμπιστευτούν. Υπό αυτό το πρίσμα, η επιθυμία να δοθεί υπογεγραμμένη επιστολή ως δέσμευση αποδοχής της δανειακής σύμβασης είναι άκρως δικαιολογημένη. Δικαιολογημένη έως και αναμενόμενη είναι και η δήλωση του Σαμαρά πως δεν πρόκειται να υπογράψει. Αυτό όμως που δεν δικαιολογείται είναι η επίκληση της εθνικής αξιοπρέπειας.

Η εθνική αξιοπρέπεια και το πατριωτικό καθήκον είναι τα καλύτερα συστατικά για να συσπειρώσεις μέτωπα και να βάλεις στην άκρη την λογική. Αλλά αυτό είναι χυδαίο. Πού ακριβώς βρίσκεται η εθνική αξιοπρέπεια όταν το πολιτικό σύστημα αναλώνεται σε καιροσκοπισμούς, βάζοντας τις τύχες των πολιτών στο ρελαντί; Πού ακριβώς βρίσκεται το πατριωτικό καθήκον όταν το πολιτικό σύστημα υπονομεύει μεταρρυθμίσεις που θα έφερναν το κράτος πιο κοντά στον εκσυγχρονισμό; Πού ήταν το πατριωτικό καθήκον όταν η χώρα έγινε αρένα για πλιάτσικο;

Ανεξαρτήτως λοιπόν, τι θα πράξει στο τέλος ο Σαμαράς, καλό θα ήταν οι πολιτικοί αρχηγοί να γυρίσουν ένα επίπεδο πίσω στην ταινία και να δουν πως υπάρχουν πολίτες χωρίς επιλεκτική αξιοπρέπεια. Η αξιοπρέπεια τους είναι πάντα παρούσα, ακόμα και όταν οι πολιτικοί είναι απόντες. Και που στην τελική, αυτοί οι πολίτες δεν θέλουν να κατοχυρωθεί η αναξιοπιστία ως brand δίπλα στην φέτα. Ούτε να καταλήξει ο Έλληνας ανέκδοτο, σαν τους Σκωτσέζους.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις