Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Εξόρμηση στην Αράχωβα: Value for money



Στο δημοφιλέστατο τουριστικό θέρετρο που καμαρώνει στην αγκαλιά του Παρνασσού έχουμε πάει και ξαναπάει. Αυτή τη φορά όμως το επισκεπτόμαστε, αναζητώντας τις πιο οικονομικές και συνάμα ποιοτικές επιλογές που προσφέρει

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΕΡΑΣΤΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ



Για άλλη μια φορά, βγαίνοντας με το αυτοκίνητο από το τούνελ, ξεπροβάλλει μπροστά μας σχεδόν κινηματογραφικά η κωμόπολη μέσα από σύνεφα και λίγη ομίχλη. Αν και όλοι αναφέρονται σε αυτήν ως χωριό, στην πραγματικότητα η Αράχοβα είναι ο ορισμός της (ξεχασμένης ίσως σήμερα ως έννοια) κωμόπολης, χάρη στον τρόπο με τον οποίο είναι χτισμένη πάνω στο λόφο ως η «διασημότερη κώμη του Παρνασσού», αλλά και στον αριθμό των περίπου 4.000 κατοίκων της. Ανθρωποι βουνίσιοι, με δυνατές φωνές και τρανταχτό γέλιο, έχουν καταφέρει να περιφρουρούν στοιχεία και παραδόσεις της κτηνοτροφικής τους ταυτότητας και ταυτόχρονα να εναρμονίζονται με σύγχρονες αισθητικές επιταγές και τρόπο ζωής.
Ο πιο σίγουρος τρόπος για να απολαύσει κανείς ένα ποιοτικό και λογικό σε τιμές Σαββατοκύριακο στην Αράχοβα είναι να διαλέξει προσεκτικά ημερομηνίες. Αποφύγετε τα διήμερα και τα τριήμερα αιχμής, μαζί τους και την υπερβολή, το συνωστισμό, τις ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων. Εκτός αν πραγματικά επιθυμείτε να πάρετε μαζί σας την Αθήνα και να ξεσαλώσετε αποκριάτικα! Τα περισσότερα Σαββατοκύριακα, όπως αυτό που μας βρίσκει εδώ, θα εξυπηρετηθείτε παντού καλύτερα· από τον ξενώνα και το ξενοδοχείο μέχρι τον καφέ, το φαγητό και το ποτό σας.
Παρκάρουμε άνετα, περπατάμε τη γέφυρα με τις ανθισμένες από κάτω αμυγδαλιές και συνεχίζουμε μέχρι την πλατεία Λάκκας για καφέ και τσάι του βουνού. Βολτάρουμε στα μαγαζιά, που αυτή την περίοδο έχουν πολύ καλές εκπτώσεις. Διαλέγουμε μια καλή ταβέρνα με ωραία θέα. Το χωριό μάς έχει ήδη τραβήξει στη δική του απολαυστική αίσθηση του χρόνου. Φίλοι Αραχοβίτες ζωντανεύουν την παρέα, μας παρασύρουν για ένα χωνευτικό ρακόμελο μετά το φαγητό. Για μένα αυτό είναι η Αράχοβα 330 μέρες το χρόνο. Ενα σημείο εκκίνησης για ωραίες βόλτες στα σοκάκια, με καλές επιλογές για φαγητό, κεφάτα μπαρ το βράδυ και λίγο shopping therapy. Ενα πέρασμα από το ανθοπωλείο της Βάσως, όπου σιγοκαίει η σόμπα το χειμώνα, μια στάση στην πλατεία Παπαϊωάννου για τρεχούμενο νερό από πηγή του Παρνασσού. Ελάχιστες φορές έχω ανέβει και τα σκαλιά για τονΑη Γιώργη, απόλαυσα το λιτό προαύλιο και τη θέα από ψηλά.
Αλλοτε είχα την τύχη να περπατήσω μονοπάτια του Παρνασσού και να δω με άλλο μάτι το Λιβάδι, που με την άναρχη δόμησή του «έχει σώσει την Αράχοβα», όπως λένε οι ντόπιοι. Εκεί έχει το εργαστήρι του ο κύριος Μυλωνάς, γεμάτο αυτοσχέδια ρομπότ από την ανακύκλωση άχρηστων πλέον υλικών τηλεπικοινωνίας. Πίσω στην Αράχοβα η «Ωρα», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το μεγάλο ρολόι, χτυπάει. Αρκετά περιπλανηθήκαμε, ήρθε η στιγμή για λίγες πληροφορίες.
Μια διανυκτέρευση μπορεί να ξεκινήσει από 30 ευρώ το δίκλινο σε ενοκιαζόμενα δωμάτια και να ξεπεράσει κατά πολύ τα 300 ευρώ, ειδικά τις αργίες, για όποιον θέλει να απολαύσει και να πληρώσει λίγη πολυτέλεια. Αντίστοιχα, την ίδια σαμπάνια που σε ένα νυχτερινό μαγαζί θα την πληρώσετε 120 ευρώ, στο διπλανό του θα τη χρεωθείτε 320! Το ποτό «παίζει» μεταξύ 7 και 13 ευρώ. Η Αράχοβα μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύ ακριβός προορισμός, ταυτόχρονα όμως είναι προσιτή σε όλα τα βαλάντια, αρκεί να είναι κάποιος προσεκτικός στις επιλογές του. Αλλωστε, το χωριό και οι γύρω περιοχές είναι πλέον κορεσμένα από ξενώνες, εστιατόρια και μπαρ. Δεν είναι πολύ δύσκολο να βρείτε ό,τι ταιριάζει στο πορτοφόλι σας. Χτυπήστε καλές τιμές, έχοντας πάντα υπόψη σας πως οι Αραχοβίτες είναι αρκετά έμπειροι επαγγελματίες, ώστε να παραμένουν ευέλικτοι ανάλογα με τη ζήτηση και τη σεζόν. Αναζητήστε επαγγελματισμό, πείρα και ποιότητα στην εξυπηρέτηση, ιδιαίτερα στα καταλύματα. Στη διασκέδαση και στο φαγητό θα συναντήσετε μεγαλύτερο αυθορμητισμό.
Για τους σκιέρ οι πίστες είναι ήδη ανοιχτές. Οι νοσταλγοί του παρελθόντος μην ξεχνάτε το πανηγυράκι του Αη Γιώργη την άνοιξη, τότε που όλοι (μα όλοι όμως!) οι Αραχοβίτες ντύνονται φουστανελάδες βροντοφωνάζοντας το δέσιμό τους με τις παραδόσεις. Οι φίλοι της τέχνης θυμηθείτε την ακόμη και το καλοκαίρι, συνδυάστε τη διαμονή σας εκεί με μια ωραία παράσταση από τις Δελφικές εορτές. Ολες τις εποχές του χρόνου, μην ξεγελαστείτε από τις θερμοκρασίες της Αθήνας. Ντυθείτε ζεστά κι αφεθείτε στον καθαρό της αέρα!
 
kathimerini.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις