Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ασφαλές διαδίκτυο


Όλοι πλέον έχουμε εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ενημερωνόμαστε, επικοινωνούμε, διασκεδάζουμε. Εκτός όμως από τα πολλά θετικά που έχει, το διαδίκτυο κρύβει και κινδύνους. Το διαδίκτυο δεν γνωρίζει όρια ηλικίας. Καραδοκούν όμως κίνδυνοι ιδιαίτερα για τους νεαρούς χρήστες του διαδικτύου. Συμβουλές και προτάσεις θα βρείτε στα παρακάτω site's



Πολλές φορές έχουν υπάρξει θύματα διανομής παράνομου και ακατάλληλου περιεχομένου. Για το λόγο αυτό και με σκοπό την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων υπάρχει η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο με τον τίτλο SafeLine.
Στη SafeLine μπορείτε να απευθυνθείτε όταν συναντήσετε στο Διαδίκτυο εικόνες κακοποίησης παιδιών σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό που παραβαίνει την ελληνική νομοθεσία και οτιδήποτε άλλο θεωρείτε ότι είναι παράνομο.

Για να κάνετε καταγγελία για παράνομο διαδικτυακό περιεχόμενο, μπορείτε να την πραγματοποιήσετε με τις εξής μεθόδους:

Συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα υποβολής καταγγελίας της ιστοσελίδας
Στέλνοντας e-mail, στην ηλεκτρονική διεύθυνση report@safeline.gr
Καλώντας τον αριθμό 2811 391615 από τις 9:00 ως τις 16:00(εργάσιμες μέρες)
Στέλνοντας SMS, γράφοντας"safeline", αφήνοντας κενό, το μήνυμά σας και αποστολή στο 54260


Η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημιούργησαν πρόσφατα το ενημερωτικό site www.cyberkid.gr με σκοπό να βοηθήσουν τους ενήλικες να προστατέψουν τους προστατεύσουν από τους κινδύνους του internet. Αλλά και τους νεαρούς χρήστες να μάθουν περισσότερα για την αντιμετώπιση τυχών κινδύνων. Στην ιστοσελίδα του cyberkid.gr μπορούν οι γονείς να βρουν τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων, αλλά ακόμα και τρόπους πρόληψης για την ασφάλεια των νεαρών χρηστών. Η αποκοπή των νέων από το διαδίκτυο και η απαγόρευση πρόσβασης φυσικά δεν αποτελεί επιλογή λύσης για τους γονείς.
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα προτείνεται και στους μικρούς φίλους του internet που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα μέσω παιχνιδιών, γρίφων και άλλων διασκεδαστικών τρόπων ενημέρωσης.

Συμβουλές για τους γονείς

  • Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται.
  • Κάντε την πλοήγηση στο Internet μία οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιείστε τον H/Υ μαζί με τα παιδιά σας.
  • Ακούτε προσεχτικά το παιδί όταν σας μιλάει για τις online εμπειρίες του
  • Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms.
  • Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.
  • Διδάξτε τους να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου ονόματα φίλων κ.λπ.) και να μην χρησιμοποιούν την πιστωτική σας.
  • Διδάξτε τα επίσης, να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν προσωπικά με άτομα που έχουν γνωρίσει στο Διαδίκτυο. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι.
  • Χρησιμοποιείστε τα λεγόμενα «φίλτρα» που είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητές θέσεις «sites» (βία, πορνογραφία).
  • Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσσουν με τους φίλους τους.
  • Ενημερωθείτε σχετικά από τις αρμόδιες αρχές, όπως είναι το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 210- 6476464), που θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό ή παράνομο περιεχόμενο στο Internet.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν ξεπερνάει τα επιτρεπτά όρια χρόνου στο διαδίκτυο και δεν αποκόπτεται από άλλες καθημερινές δραστηριότητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις