Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

40 «αγανακτισμένοι» εναντίον του Φωτόπουλου . (ΑΠΟ ΛΟΥΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ)

Πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα οι πολίτες ενεργοποιούνται μέσω facebook. Τρανή απόδειξη το κίνημα των «αγανακτισμένων». Ωστόσο είναι μια από τις σπάνιες φορές που πολίτες μέσω κοινωνικής δικτύωσης μάζεψαν υπογραφές για να στραφούν με αγωγή τους κατά απεργών.

Ο λόγος για την προχθεσινή αγωγή κατά της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που υπέγραψαν περίπου 40 πολίτες, που δήλωσαν θιγόμενοι.


Κατά πόσο όμως αυτή η μορφή κοινωνικού αυτοματισμού είναι αποδεκτή και μπορεί ίσως να αποκτήσει γενικευμένο χαρακτήρα;

Για έναν εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, τον καθ. οικονομικών της υγείας Λυκ. Λιαρόπουλο, που μάζεψε υπογραφές και στράφηκε κατά των απεργών της ΔΕΗ, ήταν μια «πράξη ευθύνης», όπως μας αναφέρει. «Ποιος από εμάς εξουσιοδότησε τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για να αποφασίζει για το καλό της χώρας;» μας απαντά. «Το συνδικαλιστικό δικαίωμα είναι κατοχυρωμένο, αλλά δεν είναι απεριόριστο στο πεδίο αναφοράς του» πρόσθεσε.

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τα αιτήματα των απεργών; τον ρωτήσαμε. «Συμφωνώ με τη μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, γιατί δε θέλω να φύγει από το δημόσιο έλεγχο η ενεργειακή πολιτική της χώρας. Διαφωνώ όμως με τον τρόπο που απεργούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Υπάρχουν όρια, τα οποία ξεπέρασαν και μας κόβουν το ρεύμα μ' έναν άγαρμπο τρόπο. Αναρωτιέμαι γιατί μας κόβουν το ρεύμα, αφού είναι με τους πολίτες; Ποιος νιώθει ασφαλής σε ένα χειρουργικό κρεβάτι αν διακοπεί το ρεύμα ή μήπως είναι βέβαιος ότι θα λειτουργήσει αυτόματα η γεννήτρια του ελληνικού νοσοκομείου;» τόνισε...

Με έκπληξη έλαβαν γνώση της μηνυτήριας αναφοράς οι νομικοί σύμβουλοι της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. «Οταν οι θεσμοί δεν λειτουργούν τότε πλέον η κοινωνία αντιδρά χωρίς στόχο και χωρίς να ξέρει κανείς πού πάνε τα βόλια», σχολιάζει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης. «Θεωρώ ότι αυτοί που στρέφονται κατά των συνδικαλιστών θεωρώντας τους βαρίδια στην ανάπτυξη του τόπου, θυμίζουν την κινέζικη παροιμία: "Ο πατέρας έδειχνε το φεγγάρι και το παιδί κοίταζε το δάχτυλο". Ο κ. Λιαρόπουλος θα έπρεπε να κρίνει τα πολιτικά μετρα της κυβέρνησης, εκεί είναι το φεγγάρι, κι όχι να κοιτάζει το δάχτυλο, δηλαδή τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ», κατέληξε.

Για τον Λουκά Αποστολίδη το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας και η έννομη τάξη στην Ελλάδα δέχεται ότι η απεργία είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει ζημιά και κόστος, προκειμένου να πιεστεί είτε η εξουσία, είτε ο εργοδότης για να δημιουργήσει συνθήκες διαλόγου. «Αν τους κοινωνικούς αγώνες προσπαθήσεις να τους χαλιναγωγήσεις με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αυτό συσσωρεύει μια κοινωνική εκρηκτική ύλη, η οποία θα λειτουργήσει ως τσουνάμι» πρόσθεσε.

«Η κρατούσα άποψη στη νομολογία και στη θεωρία είναι ότι μόνο ο θιγόμενος εργοδότης έχει δικαίωμα για να προσβάλει με αγωγή μια απεργία» συμπλήρωσε ο έτερος νομικός σύμβουλος της ΓΕΝΟΠ Δημ. Περπατάρης. Ανέφερε επίσης ότι μέχρι σήμερα οι πολίτες στρέφονταν κατά της ΔΕΗ για τυχόν βλάβες των ηλεκτρικών συσκευών τους και ποτέ προς τους απεργούς. Η πιο πρόσφατη αγωγή του Κ. Μίχαλου, προέδρου του ΕΒΕΑ, που είχε στραφεί κατά των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, μπήκε στο αρχείο.

ΣΠΥΡΟΣ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗΣ

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις