Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Δεν πανε δα και παρα-πολλα χρονια που η Αραχωβα ηταν ενα μικρο γραφικο χωριουδακακι




To 1972 την πρωτοειδα σε μια εκδρομη της B Γυμνασιου του τοτε εξαταξιου γυμνασιου.

Οπου τα συμπαθη τετραποδα των κτηνοτροφων και οι παραδοσιακοι τσοπανηδες με τα κοπαδια τους κυκλοφορουσαν στα σοκακια αυτου του χωριου,ομου με τα των υπολοιπων χωρικων,και των εκδρομεων,οχι ιδιαιτερα πολλων,που κατεφθαναν με εκδρομικα, κυριως πουλμαν, απο τας Αθηνας,προκειμενου να απολαυσουν την φυση και να μαζεψουν χορτα και χαμομηλι να ψωνισουν τυρια και κανενα τοπικο γλυκο του κουταλιου.



Και να αποχωρησουν την ιδια μερα σουρουπο προς

την Αθηνα και παλι.

Παντα Κυριακη,με κατι Πουλμαν σαν αυτο στο εργο <<Η αρχοντισα και ο Αλητης>>,με την Αλικη Βουγιουκλακη και τον Δημητρη Παπαμιχαηλ,στην σκηνη που τραγουδουσε ολο το πουλμαν..<<ΕΝΑ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΩΩΩ ΤΟ ΡΙΞΑ ΣΤΟ ΣΟΡΟΛΟΠ!!!...ΑΛΗΤΑΚΙ ΜΠΑΤΗΡΑΚΙ ΜΕΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΡΙΓΥΡΝΩ κ.λ.π>>


Και παντα ανοιξη, γιατι τον χειμωνα οι δρομοι εκλειναν,και <<χιονοπεδιλα δεν υπηρχαν>>

Δεν παει δα και πολυς καιρος ,απο τοτε που παιρναμε τα ταπερακια μας με το κλασσικο κασερι,τους κεφτεδες με πατατες τηγανητες, και την ντοματα, και καθομασταν στις παραλιες,η στα κοντινα νησακια του αργοσαρωνικου,διανυκτερευοντες ομοθυμαδον μετα αστρων και βοτσαλων, στην ακρογιαλια.

Μετακινουμενοι συνηθως με τα λεωφορεια, στιβαγμενοι και ακουοντες συνεχως τον εισπρακτορα να λεει,<<παρακαλω προχωρηστε στο βαθος να χωρεσουν κι αλλοι>>

Η, με τα τοπικα πλοια στα νησια του Αργοσαρωνικου, αραζοντας στην <<α θεση >> στο πανω-πανω μερος ενος υπεραριθμου, απο <<ταπερ>> και πλαστικες τσαντες,καραβιου, γεματες μαγειρεμενο απο το σπιτι φαγητο. Μυριζε ολο το καταστρωμα, τηγανηλα απο πατατες.

Και ευτυχως που Ο Καποδιστριας πριν 184 χρονια,μας εμαθε τις πατατες,που μεχρι τοτε,ουτε τις ξεραμε ουτε τις θελαμε.

Ομως το πραγμα φαινοταν κατα που παει.....απο τοτε.

Ηδη απο την τρελα που μας ειχε πιασει με την λεξη <<διαμερισμα>>,η οποια  λεξη προηλθε απο μια πιο παλια λεξη,την <<αντιπαροχη>>,ομωνυμη λεξη με την φραση,<<γης μαδιαμ>>, δομησαμε αυτο που ελληνικα ονομαζουμε <<πολη>>,και ζουμε μεσα σε αυτο.

Υπηρχε ομως και μια αλλη μαγικη λεξη,<<αυτοκινητο>>,που προηλθε απο την ελληνικη λεξη<<στερηση>>.

Μονο που δεν καναμε τον καταλληλο συνδυσμο και προγραμματισμο,και απο αυτα προηλθε η αγνωστου προελευσεως λεξη,<<κουλουβαχατα>>.
Ετσι αφησαμε σιγα-σιγα ολοι, την αγροτικη παραγωγη,ηρθαμε στην Πολη και το ριξαμε στις υπηρεσιες,το μεταπρατηλικι, και το δημοσιουπαλληληκι,δηλαδη στην διακινηση πραγματων,υπηρεσιων και χαρτουρας.
Και οποιος δεν εβρισκε ακρη εκει,ανοιγε ενα τυροπιταδικο,ενα φαγαδικο,μια καφετερια,ενα μαγαζι ρουχων....ενα μαγαζι γενικως...και πολλα μαγαζια,που τοσα ουτε στο ΠΑΡΙΣΙ.
Παντου σε καθε συνοικια δεκαδες εκατονταδες μαγαζιων παντος ειδους,να πουλανε προιοντα που δεν παραγονται πλεον εδω,αλλα εισαγονται.Κατα συνεπεια μια χωρα που δεν εξαγει,δεν δημιουργει εθνικο πλουτο,αλλα ζει με Δανεικα τα οποια χρησιμοποιουνται για την καλυψη της καταναλωσης δια της πληρωμης μισθων.

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '80, οι δηλωμένοι και -αδήλωτοι- πλούσιοι, ήταν λίγοι σε αριθμό και οι οικογένειες που ρυθμιζαν τις οικονομικές εξελίξεις εκαναν  διακοπές  στις Ελβετικές Άλπεις.

Απο τοτε ομως δειλα-δειλα αρχισε να προβαλει στο προσκηνιο η στερημενη ταξη των πρωην ταπεραδων,που αρχισε να μπαινει στο κολπο της μοιρασιας των ευρωπαικων Δανειων με την βοηθεια <<του σοσιαλισμου>>.
Οποτε τα Δανεια πολλαπλασιαστηκαν,εγιναν πολλα!!
Η ταξη αυτη αρχισε να διευρυνεται και να μαθαινει <<εθνικα σπορ>>,των μεχρι τοτε πλουσιων,οπως την φοροδιαφυγη,την μαυρη αγορα,την παραοικονομια,τις επιδοτησεις,τα επιδοματα την δωροδοκια και δωροληψια και φυσικα ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΙ ΕΠΙ ΧΙΟΝΟΣ!!!

ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '90, και κυρίως προς το τέλος της, οι υπεραξίες των Χρηματιστηρίων, δημιουργησαν  μια σημαντική αλλαγή: Αυξήθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των αδήλωτων-ανώνυμων πλουσίων που πήραν τα…ταπεράκια τους και κατέκλυσαν τα πρώην "οχυρά" των επωνύμων, με αποτέλεσμα οι επώνυμοι να αισθανθουν πολύ άσχημα με την…πλέμπα και να ψαξουν αλλού τον τόπο διακοπών τους.

ΕΤΣΙ, ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΣΤΙΣ ΚΟΣΜΙΚΕΣ στήλες ότι οι επώνυμοι πηγαινουν πια, στην γαλλική Courchevel, ενώ οι πιο …in, κατεφυγαν στο Aspen, στο Κολοράντο του Καναδά.
Ομως τοτε συνεβει ακομα κατι πιο εκπληκτικο!!!
Η ταξη των νεοπλουτων <<μικρομεσαιων>>,αδηλωτων ειχε ηδη αυξηθει δραματικα.Μεσα σε αυτους πρωην υδραυλικοι,σοβατζηδες,ηλεκτρολογοι,μπετατζηδες,μεταπρατες,μεσιτες,που αρχισαν μαζικα να χτιζουν <<πολυτελη διαμερισματα>>,και μαζι με αυτους μια νεα αρχουσα ταξη δημοσιων υπαλληλων και υπαλληλων των ΔΕΚΟ, που εκτος απο τους μισθους,τα εξωφρενικα προνομια και τα επιδοματα,θησαυριζαν εις το 10πλασιον απο το <<ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΡΠΑΧΤΗΣ!!>>
Η ταξη αυτη που πολλαπλασιαστηκε και στον στενο δημοσιο τομεα και τις ΔΕΚΟ,εγινε η ραχοκοκαλια του πολιτικου συστηματος,που χωρις αυτην την ραχοκοκαλια,θα ηταν εξαφανισμενο απο χρονια!
Απεκτησε δικη της αυτονομη ηγεσια,τους συνδικαλιστες,που καμμια σχεση δεν ειχαν με το Σικαγο του 19ου αιωνα.Μια ηγεσια που αυτονομηθηκε στην νομη της πιττας,απο το υπολοιπο πολιτικο συστημα,ζητωντας παραλληλα συγκυβερνηση και συνδιαχειριση
Μαζι και η αδουλωτη τοπικη αυτοδιοικηση,που θεωρησε αρμοδιοτητες την κατασπαταληση των Ευρωπαικων Δανειων,με κακοδιαχειριση και δεκαδες χιλιαδες διορισμους πελατων,αλλα και πολλες <<ιστοριες καθημεριμης τρελας>>,σε οτι αφορα τα δημοτικα κ.λ.π εργα.
Στην επαρχια μια νεα ταξη αγροτων ανατελει.Οι αγροτες που δεν παραγουν,αλλα που επιδοτουνται απο την Ευρωπη,χωρις να εξαγουν,συναμα δε να αγοραζουν τζιπι πολυτελειας.
Την εποχη εκεινη πανεμορφες Ρωσιδες και Ουκρανεζες,πρωην κομσομολιστριες στις χωρες του παλαι ποτε υπαρκτου σοσιαλισμου <<κλεινουν σπιτια>> στην επαρχια,στην επαρχια οπου καθε Γεναρη,οι καπεταναιοι της Αγροτιας,ΕΚΛΕΙΝΑΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!!!
Και τοτε ηταν που οι πρωην τσοπαναραιοι της Αραχωβας μαζι και των αλλων ελληνικων χωριων ζηλεψαν!!!
-Γιατι αγροτες και κτηνοτροφοι;;

WHY GSTAAD AND NOT ARAHOVA,KAIMAKTSALAN,AGIOS ATHANASIOS,SNOW-BOARD.ETC-ETC!!!!ΥΕS 350 EURO PER NIGHT ONE DOUBLE ROOM!!!!!

Eκεινη την δεκαετια βρεθηκε η πιο μαγικη λεξη στην χωρα που σαρωσε τα παντα.<<ΔΑΝΕΙΑ!!!!!!!>>

ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΕΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ,ΟΤΙ ΠΙΟ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΚΟΚΤΕΙΛ.

Ηρθαν και αλλες λεξεις.CLUBING,SHOPPING-SNOWING-BANKING-...ING..ING..ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ.

Η Αραχωβα ξεπερασε τις τιμες του GSTAAD TOY MONT-BLANC.ΕΛΛΗΝΙΣΤΙ ΜΟΝΤΑΝΑ -ΚΑRPENISI.Κ.Λ.Π.

Και μετα την ελευση του ευρω, ο χαμος γενικευθηκε.

1500 ΔΡΧ το πλυσιμο ενος αυτοκινητου στις 28 Ιανουαριου του 2002...10 ευρω,(3.400 δρχ) στις 3 Μαρτιου(ενεστωτος ετους),δηλαδη 36 ημερες μετα.Και αυτο εγινε τοσο ξαφνικα,σε χιλιαδες ειδη και υπηρεσιες,σχεδον σε ολα,και σε ολη την αγορα.ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ.

ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΜΜΙΑΣ ΤΡΟΙΚΑΣ.

ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΔΩ!!!
 
Αραγε εφταιγε το ευρω,η η διαχρονικη ελληνικη νεοοθωμανικη λαμογια που διαχεεται παντου;;
Tα επιτοκια στα δανεια κατερευσαν αλλα,
Τα ακινητα σε τιμες ευρωπης,οι greek holidays σε τιμες πιο πανω απο την Ευρωπη ,the greek food limit up,και ο καφες το πιο ακριβο ποτο σε ολο τον κοσμο.ΣΚΕΤΟΣ <<ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ>>!!!!

Σε ολα αυτα και τα JEEP τοσα,που δεν θα δεις ουτε σε μονιμους κατοικους των Αυστριακων Αλπεων.Πηγα στην Κοπεγχαγη τον χειμωνα που περασε και ειδα 2 τζιπ στα 100 ΙΧ περιπου.

Και περναγε ο καιρος...και ζουσαμε εμεις καλα,και οι ξενοι καλυτερα.....
Ξαφνικα ομως αρχισαμε να συνειδητοποιουμε,η μαλλον να υποψιαζομαστε,οτι εδω κατι δεν παει καλα.

Και αυτο, γιατι παρα τον διαφαινομενο πλουτο,<<ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΗΤΑΝ ΓΥΜΝΟΣ>>,οπως στο παραμυθι του Αντερσεν.

Τοτε ανακαλυψαμε μια αλλα λεξη της συγχρονης ελληνικης γλωσσας,<<ΦΟΥΣΚΑ>>

ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΨΕΜΜΑ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΜΙΑ ΠΝΟΗ,αφου πισω απο αυτην την πλασματικη ευημερια δεν υπηρχε ουσιαστικα καμμια παραγωγικη βαση να την δικαιολογει.

Ενας φαυλος κυκλος,απο απληστια,υπερκαταναλωτισμο,καταπιεσμενη στερηση,ανεκπληρωτα ονειρα.
Στην ουσια ζουσαμε ενα ονειρο με αγκαλια τα παλια ταπερακια.Mυριζαμε ακομα τηγανηλα απο κεφτεδες.

Μολις πριν 3 χρονια εσκασε η φουσκα στο εξωτερικο,εμεις ακουσαμε τον κροτο,αλλα δεν ξυπνησαμε.

Μαλιστα οσοι διαθετουν ισχυρη μνημη θα θυμουνται, η τοτε προ διετιας κυβερνηση,το φθινοπωρο του 2008 τι ελεγε.

Oταν εκεί κολοσσοί πτώχευαν, η ανεργία φούντωνε και τα εισοδήματα κατέρρεαν, η τότε κυβέρνηση επέμενε ότι η κρίση δεν θα μας αγγίξει, εξαιτίας της δομής της οικονομίας και του υψηλού ρυθμού ανάπτυξής της!!!!!!!!............
ΤΟ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ,ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ;;

Το παραμύθι αυτό το πίστεψαν τα Μέσα Ενημέρωσης,(η εκαναν οτι το πιστευουν), το πίστεψε ομως και η Κοινή Γνώμη.

Σημερα που η φουσκα αυτη, που δημιουργησαμε τις τελευταιες τρεις δεκαετιες και μεγαλωσε απο το 2000 και μετα,ειναι ετοιμη να σκασει απο στιγμη σε στιγμη,εμεις μαλλον ακομα ζουμε τον αποηχο ενος ονειρου που οχι μονο ηταν μαιμου, αλλα μαλλον γινεται εφιαλτης.

Και καθως ειμαστε στα προθυρα του πιο στυγνου εφιαλτη που ζησαμε ποτε,βρισκομαστε ακομα στο σκοταδι<<του ονειρου>> .
Aυτες τις μερες στις Ελληνικες πλατειες και στην κοινωνια γενικα,διαχεεται το συνθημα,<<δεν χρωσταμε τιποτα>>
Αν κανεις περα απο λαικισμους κυταξει πισω στο παρελθον,και δει την πορεια απο εκεινη την Μερα,οπου θυμαμαι την Αραχωβα,σαν ταινια μαυροασπρη,μεχρι και προσφατα,οπου το SPA κοστολογειται στα 350 ευρω το δωματιο,ισως καταλαβει την πραγματικη ουσια και αληθεια,του Ελληνικου πολιτικου προβληματος.
Ουσια και αληθεια,που ηξερε το πολιτικο συστημα,την αφησε να εξελιχθει σε μια μοιραια κατασταση,τυφλωνοντας την κοινωνια με δηθεν αναπτυξη,που απο κατω ηταν κουφια και κενη περιεχομενου.
Ακομα και τωρα αντι να βγει και να πει την αληθεια.σιγονταρει συνθηματα λαικισμου,που πολυ απεχουν απο την πραγματικη κατανοηση της πορειας των τελευταιων δεκαετιων.
Η λυση στο προβλημα της χωρας δεν προκειται να δοθει με προδιαγραφες οχλου,και με καταθεση απλων συναισθηματων,αλλα με καταθεση προτασεων και σοβαρων μεταρρυθμισεων.
Κυριως ομως με μια νεα επανασταση αυτοκριτικης σε νεα ηθη,αλλαγη νοοτροπιας,και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ.

Αλλα για να γινω και λιγο αισιοδοξος,παντα η νυχτα προηγειται μιας ομορφης αυγης.
Καλο μηνα σε ολους και ολες και παντα με υγεια..οτι πολυτιμο και <<ανευ φουσκας>>,μας εχει μεινει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις