Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

1.500 άνεργοι σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία για επτά μήνες


Οι άνεργοι θα λαμβάνουν κάθε μέρα 25 ευρώ, ενώ ο μισθός τους θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 625 ευρώ μηνιαίως

Ενέργειες προς την κατεύθυνση της άμεσης ενίσχυσης του προσωπικού φύλαξης των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων αναλαμβάνουν από κοινού τα υπουργεία Πολιτισμού και Εργασίας, προκειμένου να ξεκινήσει -έστω και καθυστερημένα- η εφαρμογή του θερινού ωραρίου λειτουργίας τους και να μην επαναληφθούν φαινόμενα σαν αυτά της Αρχαίας Ολυμπίας.
                            
Οι επιλεγέντες θα καλύψουν τις ανάγκες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, μεταξύ των οποίων και το νέο μουσείο της Ακρόπολης, ενώ θα απασχοληθούν επίσης σε εργασίες ανάδειξης και συντήρησης πολιτιστικών υποδομών, οι οποίες συμβάλλουν στη διασφάλιση της προσβασιμότητας των πολιτιστικών χώρων στο ευρύ κοινό, καθώς και σε ειδικές κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ)




Ηδη το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει την πρόσληψη 590 εποχικών φυλάκων - νυχτοφυλάκων και 90 καθαριστριών σε 54 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας.

Ωστόσο η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος «πάγωσε» τη διαδικασία έκδοσης της προκήρυξης που αφορούσε πεντάμηνη απασχόληση. Ετσι το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να προωθήσει ένα πρόγραμμα απόκτησης εμπειρίας για 1.500 νέους, ώστε να καλυφθούν έως έναν βαθμό οι ελλείψεις προσωπικού.

Υπ. Εργασίας


Για τη φύλαξη 54 μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα προσληφθούν 590 εποχικοί φύλακες - νυχτοφύλακες

Με 1.500 άνεργους θα καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους -λόγω τουριστικής περιόδου- αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη την επικράτεια. Η νέα δράση του υπουργείου Εργασίας, που είναι συναφής με αυτή της κοινωφελούς εργασίας σε ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, έχει ήδη αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά», καθώς ήδη οι ενδιαφερόμενοι φορείς υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Ειδικότερα, το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων στον τομέα του πολιτισμού θα υλοποιήσουν το προσεχές διάστημα φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως σωματεία, σύλλογοι, ιδρύματα και εταιρείες αστικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σε συνεργασία με κρατικούς φορείς.



Για την υλοποίηση του προγράμματος, οι παραπάνω φορείς θα συνεργάζονται με τις περιφερειακές και ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες (Εφορείες Αρχαιοτήτων, Υπηρεσίες Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων, μουσεία), καθώς και τα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα, από το ΥΠΠΟΤ ως συμπραττόντων φορέων, για την απασχόληση ανέργων σε έργα ή δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα στον πολιτιστικό τομέα.

Πού και πώς θα απασχοληθούν οι άνεργοι
Οι επιλεγέντες θα καλύψουν τις ανάγκες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, ενώ θα απασχοληθούν επίσης σε εργασίες ανάδειξης και συντήρησης πολιτιστικών υποδομών, οι οποίες συμβάλλουν στην διασφάλιση της προσβασιμότητας των πολιτιστικών χώρων στο ευρύ κοινό, καθώς και σε ειδικές κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ).

Ακόμη θα καλύψουν τις διευρυμένες ανάγκες ασφάλειας κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που διενεργούνται νόμιμα και κατόπιν άδειας εντός των χώρων αυτών και οι οποίες επίσης αποτελούν έκτακτο γεγονός.

Οι άνεργοι θα απασχολούνται για επτά μήνες (στη διάρκεια ενός έτους), θα λαμβάνουν για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης το ποσό των 25 ευρώ, ενώ ο μισθός τους θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 625 ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο, πρώτα θα παρακολουθήσουν διήμερο ενημερωτικό σεμινάριο, σε υπηρεσίες φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, σε ημέρες και ώρες λειτουργίας των χώρων και μουσείων, αλλά και επέκτασης του ωραρίου αυτών, κατά τον οποίο οι αρχαιολογικοί χώροι ή τα μουσεία είναι επισκέψιμοι από το κοινό.

Οι ωφελούμενοι άνεργοι θα πρέπει να είναι νέοι άνεργοι έως 35 ετών, οι οποίοι θα καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕμ (μακροχρόνια και βραχυχρόνια άνεργοι, έμποροι και λοιποί επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους τα τελευταία δύο έτη), Ελληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ ή ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

Η επιλογή των ωφελουμένων
Η επιλογή των ανέργων θα γίνεται από τους δικαιούχους φορείς απασχόλησης με αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίζει και η οικογενειακή κατάσταση των ενδιαφερομένων.

Οπως, ισχύει στην πλειονότητα των προγραμμάτων, προτεραιότητα δίνεται σε μακροχρόνια ανέργους, σε βραχυχρόνια και μακροχρόνια ανέργους που δε λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και σε ανέργους νέους έως 30 ετών που αναζητούν εργασία.

Οι δικαιούχοι φορείς

Να διαθέτουν νομική προσωπικότητα.

Στο καταστατικό τους πρέπει να προβλέπεται η υλοποίηση δραστηριοτήτων κοινωφελούς - κοινωνικού χαρακτήρα -μεταξύ άλλων- και στον τομέα του πολιτισμού.

Να λειτουργούν αποδεδειγμένα τουλάχιστον δύο χρόνια πριν από την υποβολή της υποψηφιότητάς τους στη σχετική πρόσκληση.

Η λειτουργία τους να μην έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμεροι.

Να διαθέτουν πραγματική έδρα και οργανωμένο χώρο εργασίας, στην περιφέρεια που προτείνουν την υλοποίηση του έργου, που πληροί βασικές υλικοτεχνικές προδιαγραφές σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας.

Σε περίπτωση απασχόλησης ατόμου με αναπηρία ή/και υποβολής πρότασης που αφορά σε άτομα με αναπηρία, πρέπει να ικανοποιούνται πλήρως οι σχετικοί κανόνες προσβασιμότητας.

Να διαθέτουν ή να λάβουν διαχειριστική επάρκεια (τύπου Γ').

Να μη συμμετέχουν με ποσοστό μεγαλύτερο του 49% στην εταιρική σύνθεσή τους, ΟΤΑ, φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αντιθέτως, στο πρόγραμμα δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής: πολιτικά κόμματα και παρατάξεις, κυβερνητικοί οργανισμοί και νομικά πρόσωπα (ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου) εποπτευόμενα από το κράτος, εμπορικές επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, αναπτυξιακές εταιρείες), αθλητικά σωματεία και σύλλογοι, κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και, τέλος, συνδικαλιστικές οργανώσεις - επαγγελματικές ενώσεις.

Υποβολή αιτήσεων
Οι φορείς που επιθυμούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 31 Μαΐου.

680 φύλακες και καθαρίστριες μέσω ΑΣΕΠ στο ΥΠΠΟΤ

Οι 680 θέσεις σε φορείς του υπουργείου Πολιτισμού θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ (συμβάσεις ΣΟΧ) από τον εκάστοτε φορέα.

Οι υποψήφιοι φύλακες θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο ειδικότητας φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων ή αντίστοιχο πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο των παρακάτω σχολικών μονάδων: ΙΕΚ ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Α' ή Β' Κύκλου Σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ του Ν. 1346/1983 ή άλλο ισότιμο τίτλο σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.

Επίσης πρέπει να έχουν καλή γνώση της Αγγλικής, ή Γαλλικής, ή Γερμανικής, ή Ιταλικής, ή Ισπανικής, ή Ρωσικής γλώσσας, κάτι που δεν απαιτείται για τους νυχτοφύλακες.



Βαθμολόγηση των κριτηρίων
1. Κατάσταση Ανέργου

Μακροχρόνια άνεργος (>12 µηνών):
20 βαθµοί
Νέος άνεργος έως τριάντα (30) ετών που αναζητά εργασία:
25 βαθµοί
Βραχυχρόνια άνεργος που δεν λαµβάνει επίδοµα ανεργίας:
15 βαθµοί
2. Οικογενειακή Κατάσταση

Μονογονεϊκή Οικογένεια:
15 βαθµοί
Eγγαµος και οι δύο σύζυγοι άνεργοι:
8 βαθµοί
Με προστατευόµενα µέλη:
5 βαθµοί
(για κάθε προστατευόµενο µέλος)

3. Οικογενειακό εισόδηµα

Από 0,00€ έως 5.000,00€:
15 βαθµοί
Από 5.001,00€ έως 12.000,00€:
10 βαθµοί
Από 12.001,00€ έως 16.000,00€:
8 βαθµοί
Από 16.001,00€ έως 26.000,00€:
6 βαθµοί
Από 26.001,00€ και άνω:
0 βαθµοί
4. Κατάσταση Υγείας

ΑµΕΑ µε ποσοστό αναπηρίας 35%-50%:
6 βαθµοί.
ΑµΕΑ µε ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω:
8 βαθµοί

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΙΝΟΥ - ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΓΕΝΗΣ / ΕΘΝΟΣ - ΕΡΓΑΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις