Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Η εξέλιξη του καιρού προς τα Χριστούγεννα!

  Σε προηγούμενη ανάλυση μας, είχαμε αναφερθεί, ότι λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα αναμενόταν η αλλαγή του καιρικού μοτίβου με την κατάρρευση του αντικυκλώνα της Κεντρικής Ευρώπης που θα είχε ως αποτέλεσμα την κίνηση χαμηλών στην περιοχή μας, (μεσημβρινή κυκλοφορία), και τη λήξη της ανομβρίας που κυριάρχησε τους προηγούμενους μήνες και ειδικά τον περασμένο Νοέμβριο.

  Η καιρική αλλαγή αυτή ξεκίνησε με τις πολυπόθητες βροχές που ήλθαν σήμερα και θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες από 21 έως και 23/12 με ισχυρές βροχές και χιόνια σε όλη την Ελλάδα.

  Βαθύ χαμηλό θα κινηθεί από τη Μεσόγειο προς τη χώρα μας, την ερχόμενη Τετάρτη (βραδινές ώρες), το οποίο θα προκαλέσει ισχυρότατες βροχές και χιόνια>1100μ στην περιοχή μας στη διάρκεια της Πέμπτης 22/12 με ανέμους ΝΑ, ενώ στη συνέχεια με την κατάβαση ψυχρής μάζας από βορά, θα σχηματιστεί χαμηλό στο Αιγαίο με στροφή των ανέμων σε βόρειους και καιρό ανατολικών προσηνέμων με χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

  Ειδικότερα για την Αράχωβα, το ΝΑ ρεύμα στις 22/12,είναι ο κλασικός Αραχωβίτικος καιρός που την ευνοεί σημαντικά σε ισχυρά φαινόμενα και η χιονόπτωση είναι πολύ οριακή με τα σημερινά στοιχεία (+2 Κελσίου) και θα εξαρτηθεί από την έγκαιρη κάθοδο της ψυχρής μάζας. Εκτιμούμε ότι   το επίπεδο της χιονόστρωσης θα κυμανθεί, στη χειρότερη περίπτωση, στο βόρειο τμήμα της Αράχωβας (1075μ).
  Τα χιόνια στον Παρνασσό θα είναι ισχυρά και η εκτίμηση είναι ότι την ερχόμενη Παρασκευή, ίσως δοθεί προς χιονοδρομία. Σημαντικές χιονοπτώσεις θα δεχτεί και το λιβάδι.
Μεγάλα ύψη υετού δίνει το μοντέλο μας, τα χιόνια στον Παρνασσό> 0.5 μ.
  Την Παρασκευή 23/12 με την επικράτηση του Βορείου ρεύματος τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν ανατολικά ενώ το κρύο και οι ισχυροί Βοριάδες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά διαστήματα στον Παρνασσό, στον Επτάλοφο και ανατολικότερα.

  Το Σάββατο 24/12 θα υπάρχει βελτίωση του καιρού, χωρίς φαινόμενα με πολύ κρύο και παγετό.

  Τέλος τα Χριστούγεννα, υπάρχουν ενδείξεις για επιδείνωση του καιρού στα ανατολικά και στα νότια της Ελλάδας, ενω για την περιοχή μας δεν αναμένεται κάτι ιδιαίτερο, πλην των χαμηλών θερμοκρασιών και του ισχυρού βορείου ρεύματος.
Το καιρικό ενδιαφέρον για την Αράχωβα επικεντρώνεται την προσεχή Πέμπτη που τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά. Βοηθούσης και της θερμοκρασίας, που σήμερα είναι οριακή, ευελπιστούμε για κάτι καλύτερο.
Θα επανέλθουμε με νεότερα στοιχεία για την καιρική σας ενημέρωση.

arahovameteo 19-12-2011




Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις