Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Η "κρίση" χτυπάει και το πανηγυράκι;

το τελευταίο (;) έντυπο πρόγραμμα (2011)
Δυστυχώς, μετά από πολλάαα χρόνια, σπάει μια παράδοση για τον τόπο μας. Αυτή της κυκλοφορίας του έντυπου προγράμματος του πανηγυριού της Αράχωβας για τον Προστάτη Της και Αφέντη, Αη Γιώργη!

Τουλάχιστον μέχρι σήμερα εμείς, δεν είδαμε να κυκλοφορεί τίποτα! Να θυμίσουμε, ότι κάποτε, όχι πολλά χρόνια πρίν, η διανομή του έντυπου προγράμματος ξεκινούσε από τα Χριστούγεννα για να δώσει και την άλλη άποψη για την Αράχωβα στους χιλιάδες επισκέπτες της.

Το πανηγύρι πάντα "ήταν πολύ" και δεν έχει καμία ανάγκη από περαιτέρω "διαφήμιση". Είναι όμως η αγάπη μας αυτή που μας παρακινεί να μοιραστούμε αυτό το μοναδικό γεγονός με όλο το κόσμο για την ελληνικότητά του, την ορθοδοξία και το βυζάντιο που κρύβει μέσα του και φυσικά την χαρά του πασχάλιου πανηγυριού που πλημμυρίζει όλους μας τις μέρες αυτές!

Το περσινό πρόγραμμα, "ανέβηκε κατηγορία" σαν έντυπο, για να βυθιστεί φέτος στο απόλυτο μηδέν! Τί φταίει γι' αυτό;

Φταίει άραγε και για αυτό ή κρίση; Ποιά κρίση; Η οικονομική ή κάποια άλλη κρίση, που ίσως δεν έχει καμία σχέση με ευρωπαϊκούς πόρους και πακέτα ντε λορ(δ);

Θα 'πρεπε, κατά την ταπεινή μας γνώμη, το πανηγυράκι να "χτυπάει" την κρίση και όχι το αντίθετο!

Αυτόν που όλοι ομολογούν ότι Του χρωστάνε από ένα τουλάχιστον προσωπικό τάμα και πόσα-όσα του οφείλει ακόμα ολόκληρη η τοπική κοινωνία, για τα όσα μας πρόσφερε η Προστασία Του ανά τους αιώνες, φέτος θα τον "φιλοξενήσουμε" με εκπτώσεις!!!


Δεν καταφέραμε, ως εκκλησία, ως δήμος, ως πρόσωπα, πρώτον να συνεννοηθούμε και δεύτερον, να βρούμε κάποια χρήματα και ας κάναμε βρε αδερφέ, την έκπτωση στο ιλουστρασιόν χαρτί...


Πολλά, δυστυχώς, έχουν μπεί το τελευταίο διάστημα κάτω από το χαλί της κρίσης, όχι μόνο εδώ, παντού, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ωχαδερφισμού, και ραθυμίας. Και είναι τόσα πολλά που στην προσπάθειά τους οι "νοικοκύρηδες" για να κρύψουν ακόμα περισσότερα, δεν πρόσεξαν ότι η καμπούρα του "χαλιού", τους έχει προδώσει...

Θα είναι άραγε η μοναδική μας έκπτωση, αυτή της μή κυκλοφορίας του προγράμματος; η θα ακολουθήσουν και άλλες στην καθαριότητα, στον φωτισμό, στην προσέλευσή μας, στην επαφή μας με τα δρώμενα γενικότερα;

Υπάρχουν δύο ομάδες γύρω από το γεγονός. Οι διοργανωτές (και δεν ξεχωρίζω Δήμο και Εκκλησία) και ο λαός (συμμετέχοντες και παρακολουθούντες).

ΚΑΝΕΙΣ ας μην κάνει ΚΑΜΙΑ περαιτέρω έκπτωση στο δικό του κομμάτι.

Καλή Ανάσταση και Καλό Αη Γιωργιού!


ΑΓΝΑΝΤΙ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητό Αγνάντι, πράγματι στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που λες έχεις απόλυτο δίκιο. Θα ήθελα όμως να εκφράσω τη διαφωνία μου σε μερικές λέξεις οι οποίες σε πρώτη ανάγνωση φαίνονται «άκακες», όμως το βαθύτερο νόημά τους δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
1) Το πανηγυράκι της Αράχωβας είναι πράγματι μια θρησκευτική γιορτή της οποίας όμως οι ρίζες έχουν την απαρχή τους στη λατρεία του αρχαίου θεού Απόλλωνα και στις τελετές των Αρχαίων Πυθίων (Βλέπε ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ Της ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΩΣΗ των Λούσκου και Νικολιδάκη). Αργότερα με την έλευση της νέας θρησκείας του χριστιανισμού, ενσωματώθηκε το τελετουργικό των πυθίων (για το λόγο αυτό είναι και μοναδική παγκόσμια γιορτή) στην απόδοση τιμών στον Άγιο Γεώργιο που λατρευτικά πήρε τη θέση του Απόλλωνα. Πρέπει να γνωρίζεις ότι οι άνθρωποι της περιοχής «ασπάστηκαν τον χριστιανισμό τον 9ο αιώνα. Ο Άγιος Γεώργιος και το πανηγύρι έχουν όλα τα χαρακτηριστικά του Απόλλωνα και των Πυθίων (κοντάρι, δρακοκτονία, λευκά άμφια , περιφορά, θυσία σφαγίων, πολυήμερους αγώνες κλπ).
2) Ο Ελληνισμός δεν έχει και μεγάλη σχέση ούτε με την Ορθοδοξία , ούτε με το Βυζάντιο. Μάλλον σχέση αίματος και καταστροφής της δεύτερης προς τον πρώτο έχουν παρά……. Αγαστής συνεργασίας.

Αγνάντι της Ρούμελης είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ? ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΕΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΥΠΩΣΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ. π.χ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΑ ΦΕΡΝΩ ΤΥΠΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΩΣΩ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΚΑΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ Η ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ?
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ......

Ανώνυμος είπε...

@ Αγνωστος (1:27)

???

Ομολογώ ότι δεν πολυκαταλαβαίνω το σχόλιο στο παρόν άρθρο, αλλά δεν πειράζει...

Απλά σκέφτομαι ότι έχουν γραφτεί ΤΟΣΑ πολλά για την αμφίδρομη σχέση Ελληνισμού-Χριστιανισμού που δεν θα χωρούσε όλο το Google για να τα διαβάσει κανείς μαζεμένα!

Δεν θα αμφισβητήσω τα Πύθια και την επιρροή τους στην συγκεκριμένη γιορτή αλλά αυτό ίσως είναι και μια αφορμή για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα σε άλλη ευκαιρεία.

Να ρωτήσουμε ίσως και τους συγγραφείς του βιβλίου που αναφέρεις, ποιά είναι και η δική τους άποψη για το θέμα.

Για μένα πάντως ή Λιτανεία, το θυμίαμα, ο Εσπερινός και οι καθημερινές βυζαντινές λειτουργίες είναι και Ελλάδα και Ορθοδοξία!

Η καραμέλα ότι οι Χριστιανοί έκαναν κακό στον Ελληνισμό πρέπει κάποτε να τελειώσει. Λες και οι Χριστιανοί δεν είναι οι ίδιοι Έλληνες που έβαλαν στην ζωή τους τον πραγματικό ΘΕΟ αλλά ήρθαν από τον Άρη...

Αγνάντι της Ρούμελης είπε...

ΠΑΙΔΙΑ ,ΜΗΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΣΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΥ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ. (ΜΗΝ ΜΕ ΚΑΝΕΤΕΤ ΝΑ ΤΟ ΑΦΑΙΡΕΣΩ). ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ(???),ΑΜΕΛΗΣΑΝ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω πότε κυκλοφόρησε το έντυπο πρώτο πρόγραμμα αλλα΄σίγουρα ήταν πολλές δεκαετίες πρίν, μονόχρωμο και σε μια σελίδα χαρτί.

Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Θα ήθελα να ξέρω πίσω από ποιά δικαιολογία οι σημερινοί -όποιοι υπευθυνοι" έβαλαν τέλος σε αυτό;

Μήπως να περιμένουμε και μείωση του πανηγυριού από 3 σε 1 μέρα λόγω "κρίσης"?

ΟΥΣΤ ΡΕ!

Ανώνυμος είπε...

σαν να εχεις δικιο.φτασαμε την εποχη της λιγουρας και του ξεπουληματος και γιορταζουμε ακομα ακαπνα τουφεκια,πανηγυρια για αρπαχτες ,ξεματιαστρες και μοιρολογηστρες .καθ εικονα στα ειδωλα κι αξιοι της μοιρας μας στο ακεραιο

συνολικες επισκεψεις