Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Αλ. Τσίπρας: Διεκδικούμε ψήφο εξουσίας

Την απόφασή τους να διεκδικήσουν, κατά την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, «ψήφο εξουσίας, ψήφο σωτηρίας» - και όχι ψήφο διαμαρτυρίας - διατύπωσαν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας και οι συνεργαζόμενες δυνάμεις που συγκροτούν συνδυασμό με τον τίτλο «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο».

Η συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Πέμπτης (29.3.2012), για την παρουσίαση της διακήρυξης κοινών θέσεων μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ , στελεχών από το αντιμνημονιακό ΠΑΣΟΚ και πολιτικών δυνάμεων που συνεργάζονται μαζί του, έγινε σε φορτισμένη ατμόσφαιρα και με έντονη τη συγκίνηση για το θάνατο του ιστορικού στελέχους της Ανανεωτικής Αριστεράς Γιάννη Μπανιά.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, στόχος της συνεργασίας τους, είναι «ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς, τις δυνάμεις που από προοδευτική και αντινεοφιλελεύθερη σκοπιά αντιπαλεύουν το μνημόνιο».

Το εγχείρημα της κοινής εκλογικής καθόδου συνυπογράφουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ η ανεξάρτητη βουλευτής κυρία Σοφία Σακοράφα (θα κατέλθει στη Β΄Αθήνας ), η Ενωτική Κίνηση (μεταξύ άλλων ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Π. Κουρουμπλής στη Β΄Αθήνας και ο πανεπιστημιακός κ. Αλ. Μητρόπουλος στην περιφέρεια Αττικής ενώ δεν θα μετέχει στις εκλογές ο κ. Ν. Κοτζιάς), ο Νέος Αγωνιστής (στελέχη όπως ο κ. Β. Ασημακόπουλος, Νίνα Κασιμάτη ), η Κοινωνική Αριστερά (μεταξύ άλλων υποψήφιος στη Βοιωτία θα είναι ο κ. Σπ. Κότσιας - πρώην πρόεδρος Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών - ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Ραφτόπουλος ο οποίος παρευρέθηκε και μίλησε στη συνέντευξη Τύπου), η Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου ΕΔΗΚ (πρόεδρός της είναι ο κ. Στ. Καράμπελας) , οι Ριζοσπάστες Οικολόγοι (μετέχει μεταξύ άλλων μετέχει ο κ. Γιάννης Σχίζας).

Με την κοινή διακήρυξη τους, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργαζόμενες δυνάμεις, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, θέτουν ως δέσμευσή τους :
-την ανατροπή των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων,
-την αναστολή πληρωμών προς τους πιστωτές για όσο χρειαστεί ώστε να ανασυγκροτηθεί η οικονομία και ταυτόχρονα η επιλεκτική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και η εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με ευνοϊκούς όρους και ρήτρα ανάπτυξης

-την εφαρμογή ενός προγράμματος κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης, για την αναδιανομή του πλούτου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων, της μεγάλης ακίνητης και κινητής περιουσίας, μείωση των έμμεσων φόρων, κατάργηση των χαρατσιών, μείωση της φορολόγησης των
χαμηλών εισοδημάτων, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, άμεσα μέτρα για τα χρέη των νοικοκυριών από τις τράπεζες και κούρεμα του ιδιωτικού χρέους.

- ένα εθνικό σχέδιο για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με ανασχεδιασμό της λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων με κοινωνικά-αναπτυξιακά κριτήρια και όχι με ιδιωτικοοικονομικά και πελατειακά και με βασικό πυλώνα τον δημόσιο

- κοινωνικό έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των τραπεζών και ριζική αλλαγή των όρων, των κριτηρίων και του τρόπου λειτουργίας τους.

Η συνεργασία επιδιώκει τη συγκρότηση ενός ανοιχτού μετώπου με βάση τη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας και σοσιαλιστών που διαχώρισαν οριστικά τη θέση τους από την πολιτική των μνημονίων προσπάθειας ενώ στοχεύει στη συγκρότηση μιας «νέας λαϊκής πλειοψηφίας, για να αλλάξει πορεία η χώρα, για να γίνει ο λαός ξανά κυρίαρχος».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια σύμπραξης με δυνάμεις, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του κ. Π. Καμμένου , γιατί έχουν διαφορετική οπτική και κυρίως γιατί πέρα από την αντιμνημονιακή στάση ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργαζόμενοι μαζί του μιλούν για αναδιανομή του πλούτου και αντινεοφιλελεύθερο προσανατολισμό ανάπτυξης.

Επίσης, όταν ρωτήθηκε αν είναι εφικτή η μετεκλογική συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά την οποία ο κ. Τσίπρας είχε κατηγορήσει ότι μετατρέπεται σε «ενοχικό ΠΑΣΟΚ», απάντησε ότι η διαφορά τους με τη ΔΗΜΑΡ δεν είναι ότι μετατρέπεται σε ενοχικό ΠΑΣΟΚ , επιχειρώντας , όπως είπε, μια επιδρομή σε βουλευτές που ψήφισαν μνημόνιο και μεσοπρόθεσμο, και δεν βρίσκουν πολιτική στέγη, αλλά ότι η ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι θα εφαρμόσει τη δανειακή σύμβαση επειδή είναι νόμος και δεν αλλάζει....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις