Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΙΑΝΗ

Η Ελλάδα μας. Η Αγόριανη (Επτάλοφος) Φωκίδας

Η Αγόριανη, σύγχρονο όνομα Επτάλοφoς, είναι κτισμένη πάνω σε επτά λόφους και σε υψόμετρο 900 μέτρων στις πλαγιές του Παρνασσού. Πλατάνια, φτελιές, κερασιές, μηλιές και τα υπέροχα έλατα, δημιουργούν μια μοναδική σύνθεση πράσινου, διαφορετική κάθε εποχή του χρόνου. Πολλές πηγές με γάργαρα νερά και καταρράκτες δημιουργούν μια σπάνια εικόνα στην πλατεία του χωριού. Είναι ένας απ’ τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους χειμερινούς προορισμούς της ορεινής Παρνασσίδας, καθώς συνδυάζει πανοραμική θέα προς τον κάμπο της Λιλαίας, το Καλίδρομο, την Οίτη κα το βορά, και μια στρατηγική ..θέση που απέχει μόλις μια ανάσα από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και 2 ώρες από την Αθήνα.
Η Αγόριανη είναι ιδανική για ξεκούραση όλο το χρόνο. Με καλό κλίμα, δροσιά το καλοκαίρι, και πολύ χιόνι το χειμώνα, είναι κατάλληλη για όσους αγαπούν την ηρεμία, τον καθαρό αέρα και φυσικά τα χειμερινά σπορ.
Ο επισκέπτης της Αγόριανης μπορεί εκτός από τα χειμερινά σπορ να ασχοληθεί και με άλλες εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες όλο το χρόνο, ήπια πεζοπορία ως τις πηγές του Μπουτζούρη και του Μελιχώβου, ορεινή πεζοπορία (στο τμήμα το Ε4 με αφετηρία την πλατεία του χωριού και νότια κατεύθυνση Επτάλοφος - Κωρύκειο Άντρο- Δελφοί, ή
βόρεια Επτάλοφος -Καλοσκοπή), αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, ή να επισκεφθεί το Ναό των Αγίων Αποστόλων, στην είσοδο του κάστρου και άλλους ναούς όπως αυτόν της Κοιμήσεως Θεοτόκου και του Τιμίου Προδρόμου, στην κεντρική πλατεία του χωριού, το παραδοσιακό ελαιοτριβείο των αδελφών Χρήστου και Αγγελικής Βέργαδου, καθώς και τους νερόμυλους Ψαθά.
Αξιοθέατα της περιοχής (επισκέψιμα με αυτοκίνητο) αποτελούν ακόμη το ξύλινο «Φιλανδικό» χωριό «Έλατος», ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού, Το «Κωρύκειον Άντρον» (σπήλαιο ιερό του Πάνα και των Νυμφών), ο Επτάστομος (απύθμενη καταβόθρα) και φυσικά το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.
Το χωριό είναι από τα καλύτερα θέρετρα του Παρνασσού και ενδείκνυται για όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς εκτός από τις φυσικές ομορφιές, διαθέτει ωραίες ταβέρνες, πολύ καλά ξενοδοχεία και καταλύματα.
Τα περίφημα ψητά της περιοχής ξεχωρίζουν από όλα τα τοπικά εδέσματα. Φημισμένο είναι το πρόβειο κοντοσούβλι, το κοκορέτσι, οι σαρμάδες (με αμπελόφυλλα) κι άλλα παραδοσιακά φαγητά που συνοδεύονται από πίτες κι άλλες λιχουδιές. Η περίφημη φέτα Παρνασσού, το γιαούρτι, οι μυζήθρες, οι χυλοπίτες, ο τραχανάς και το μοναδικό οψιμοτύρι, είναι άριστης ποιότητας αφού το γάλα προέρχεται από ζώα που βόσκουν αρωματικά βότανα στα ορεινά λιβάδια του Παρνασσού.



Το είδαμε στο: http://anemo-milos.blogspot.com/2010/12/blog-post_1096.html#ixzz1BE46Z3EC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις