Γιώτα Βαζούρα
Το κίτρινο ενοικιαστήριο... φορούν εδώ και λίγες ημέρες οι αρχαιολογικοί χώροι των Δελφών, της Ολυμπίας, της Επιδαύρου, αλλά και δεκάδες ακόμη ιστορικά μνημεία της Ελλάδος έπειτα από την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία χαμηλώνει κατά πολύ τα τέλη φωτογράφησης και κινηματογράφησης των εν λόγω χώρων. Μάλιστα, από τον νέο -προσαρμοσμένο στην οικονομική κρίση και στο Μνημόνιο- τιμοκατάλογο δεν λείπει ούτε και ο κορυφαίος αρχαιολογικός μας χώρος, ο Παρθενώνας, που πλέον μπορεί να δοθεί για τις ανάγκες φωτογράφησης και βιντεοσκόπησης με ιδιαίτερα χαμηλό αντίτιμο! Ετσι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν -αφού πάρουν τη σχετική άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο- να χρησιμοποιήσουν τον Ιερό Βράχο για κινηματογράφηση με μόλις 1.600 ευρώ ημερησίως. Η είδηση που μοιάζει με... ανέκδοτο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή σχολιάστηκε τις προηγούμενες μέρες από τα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη, συνοδευόμενη από καθόλου κολακευτικούς χαρακτηρισμούς για το... κατάντημα των ιστορικών μας μνημείων.
Η σκανδαλώδης μείωση του κόστους της βιντεοσκόπησης για την Ακρόπολη από τα 4.000 ευρώ -όπως είχε καθοριστεί με υπουργική απόφαση του 2005- στα 1.600 ευρώ ανοίγει την πόρτα στους κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο που θα ήθελαν σε ένα πλάνο τους να έχουν συμπεριλάβει τον Ιερό Βράχο! Βέβαια, αυτή δεν είναι και η μοναδική... έκπτωση τιμών στην οποία προχωράει η νέα υπουργική απόφαση. Χαμηλότερες τιμές έχουν υιοθετηθεί και στα τέλη φωτογράφησης για επαγγελματικούς σκοπούς, αφού πλέον το κόστος από τα 300 ευρώ ημερησίως σε κάθε αρχαιολογικό χώρο πέφτει στα 200 ευρώ. Η τιμή ωστόσο για επαγγελματική φωτογράφηση μνημείων, μεταξύ των οποίων και η Ακρόπολη, η Αρχαία Αγορά, το Σούνιο, η Βεργίνα, οι Δελφοί, η Αρχαία Ολυμπία, η Κνωσός αλλά και πολλά ακόμη, είναι στα 1.000 ευρώ.
Σημαντικές μειώσεις έγιναν και στο τέλος χρήσης απεικονίσεων σε έντυπες εκδόσεις. Ετσι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση αυτό μειώνεται καταρχάς σχεδόν στο μισό, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης σε περίπτωση χρήσης μεγάλου αριθμού απεικονίσεων.
Μάλιστα, για πρώτη φορά ρυθμίζεται και το ζήτημα της χρήσης απεικονίσεων ή οπτικοακουστικών έργων σε ψηφιακές εφαρμογές ηλεκτρονικών ξεναγών, ενώ διευκρινίζεται ότι η χρήση απεικονίσεων στο Διαδίκτυο γίνεται ατελώς όταν δεν επιδιώκεται με αυτήν εμπορικός σκοπός.
Οσον αφορά το ζήτημα της χρήσης αρχαίων θεάτρων και άλλων χώρων για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, η νέα υπουργική απόφαση ορίζει ότι προβλέπεται η καταβολή τέλους ίσου με το 10% επί των εσόδων από την καλλιτεχνική εκδήλωση.
Στον απόηχο των αντιδράσεων αυτών αλλά και των ρεπορτάζ που έκαναν τον γύρο του κόσμου, χθες το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έβγαλε επίσημη ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι στόχος των νέων αυτών ρυθμίσεων είναι «να απλοποιηθεί η σχετική διαδικασία και να γίνει πιο φιλική στον πολίτη. Τα τελευταία χρόνια, οι Ελληνες εκδότες αδυνατούσαν να προβούν στην έκδοση βιβλίων, λευκωμάτων και άλλων εντύπων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος λόγω των ιδιαίτερα υψηλών τελών τα οποία θεσπίζονταν με τη σχετική υπουργική απόφαση του 2005.
Η κατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα, πρώτον, οι ελληνικές εκδοτικές επιχειρήσεις να στερούνται σημαντικά έσοδα, δεύτερον, τα πωλητήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της χώρας να παραμένουν άδεια από ελληνικές εκδόσεις εκθέτοντας τη χώρα στους επισκέπτες της και, τρίτον, να αποστερείται το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων από πολύτιμους πόρους».
Η ανακοίνωση πάντως αναφέρει ότι παρά τη μείωση του κόστους -οι υπεύθυνοι του υπουργείου δεν μιλούν για μείωση αλλά για αναπροσαρμογή σε ρεαλιστικά επίπεδα- δεν αλλάζει ούτε το καθεστώς ούτε η ακολουθούμενη πολιτική στο ζήτημα της φωτογράφησης και κινηματογράφησης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.
Επικριτικά σχόλια από τα διεθνή ΜΜΕ
Η είδηση μάλιστα δεν έμεινε ασχολίαστη και από τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αφού πρακτορεία ανά τον κόσμο ασχολήθηκαν με την... οικονομική παραχώρηση των σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων μας. Για παράδειγμα, ο φινλανδικός Τύπος αναδημοσίευσε τηλεγράφημα του φινλανδικού πρακτορείου ειδήσεων STT από την Αθήνα υπό τον τίτλο «Η Ακρόπολη των Αθηνών σύντομα προς ενοικίαση».
Το ζήτημα της μίσθωσης του Παρθενώνα για διαφημιστικούς και κινηματογραφικούς σκοπούς απασχόλησε και τον βρετανικό Τύπο, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι πλέον ακόμη και οι διαδηλωτές θα μπορούν να νοικιάζουν τον Ιερό Βράχο προκειμένου να πραγματοποιούν εκεί τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τους. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη κάθε ευρώ που μπορεί να πάρει. Τα ταμεία της χώρας είναι άδεια και το έθνος προσπαθεί να αποφύγει μια ιστορική αθέτηση του χρέους τον Μάρτιο» έγραψε η «Daily Μail» για την κίνηση του υπουργείου Πολιτισμού να... απελευθερώσει τη χρήση των μνημείων. «Η χτυπημένη από την οικονομική κρίση Ελλάδα προσπαθεί να αντλήσει περισσότερα χρήματα από τα μνημεία της, τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει μάχη για να αποτρέψει τη χρεοκοπία» επισημαίνει το Bloomberg.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου