Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Καλύτερα κρατικά μονοπώλια σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, παρά απατεώνες.


Δυο πειράματα έγιναν στην Ελλάδα με το άνοιγμα των αγορών και απέτυχαν και τα δυο. Το άνοιγμα της αγοράς τηλεπικοινωνιών και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, άφησαν πίσω τους ερείπια. Οι εναλλακτικοί πάροχοι τηλεφωνίας και ρεύματος δεν πλήρωσαν τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ για τη χρήση των δικτύων, πήραν δάνεια απο τις τράπεζες και τις φέσσωσαν με εκατοντάδες εκατομμύρια και τελικά άφησαν χωρίς υπηρεσίες τους πελάτες που τους εμπιστεύθηκαν.
Τώρα μαθαίνουμε οτι οι εταιρίες Hellas Power και Energa φέσσωσαν τον ΔΕΣΜΗΕ με 120 εκατομύρια και τη ΔΕΗ με 67 εκατομύρια ευρώ.
Θεωρητικά λοιπόν, η κατάργηση των κρατικών μονοπωλίων είναι η σωστή οδός. Στην πράξη όμως, και όπως εφαρμόστηκαν αυτά στην Ελλάδα, η συμμετοχή ιδιωτών σε αυτούς τους κορυφαίους κλάδους, αποδείχθηκε καταστροφική.
Μήπως τελικά η διατήρηση των μονοπωλίων αλλά με τον έλεγχο τους απο μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή είναι η καλύτερη λύση, όταν η χώρα είναι τόσο ανώριμη και βρίθει απατεώνων και όταν το τραπεζικό σύστημα είναι τόσο επιπόλαιο που δανείζει εκατοντάδες εκατομμύρια σε απατεώνες που τελικά τρώνε τα λεφτά και τραυματίζουν τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις όπως είναι ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ;
Τελικά αυτή η χώρα είναι η χώρα που διαψεύδει όλες τις θεωρίες περί ανταγωνισμού και οικονομικής ανάπτυξης.

Γ.Ν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις