Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Συνέλαβαν τον ιδρυτή του MegaUpload



Ο ιδρυτής του Megaupload, ο Κιμ Ντότκομ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Κιμ Σμιτς, ήταν μεταξύ των τεσσάρων κατηγορουμένων που συνελήφθησαν στη Νέα Ζηλανδία. 

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ...
απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος επτά προσώπων που συνδέονται με τον Megaupload. Κατηγορούνται ότι κέρδισαν 175 εκατομμύρια δολάρια ενώ προκάλεσαν στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων ζημιά τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται για τον Ντοτκόμ, 37 ετών, κάτοικο Νέας Ζηλανδίας και Χονγκ Κονγκ, τον συνιδρυτή και επικεφαλής τεχνικό Ματίας Όρτμαν, 40 ετών, από τη Γερμανία, τον επικεφαλής του μάρκετινγκ Φιν Μπατάτο, 38 ετών, επίσης από τη Γερμανία, και τον επικεφαλής προγραμματιστή Μπραν φαν ντερ Κολκ, 29 ετών, από τη Ολλανδία.

Οι άλλοι κατηγορούμενοι που εξακολουθούν να διαφεύγουν είναι ένας Γερμανός, ένας Σλοβάκος και ένας Εσθονός.

Κατηγορούνται για συνωμοσία σε διάπραξη απάτης, συνωμοσία για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων. Αν εκδοθούν και καταδικαστούν στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης μέχρι 55 ετών.

Κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία του Megaupload αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Στη Νέα Ζηλανδία, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία περιλάμβαναν μια Rolls Royce Phantom Drophead Coupe, άλλα αυτοκίνητα και πίνακες ζωγραφικής.

Οι χρήστες του Megaupload μπορούσαν να φορτώνουν μουσική, ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα και ψηφιακά βιβλία, μεγάλο μέρος των οποίων είχαν αντιγραφεί παρανόμως, σύμφωνα με τις κατηγορίες των αμερικανικών αρχών.

Οι συλλήψεις έγιναν μια μέρα αφού κορυφαίοι ιστότοποι, όπως οι Google και Wikipedia, συμμετείχαν στην απεργία που έγινε στο internet, με στόχο να διαμαρτυρηθούν για τα προτεινόμενα αμερικανικά νομοσχέδια κατά της πειρατείας στο διαδίκτυο.

Ο Megaupload έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ, αλλά έχει server στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές αρχές να έχουν δικαιοδοσία στην υπόθεση. Ο ιστότοπος είχε υποστηρίξει πως έχει περισσότερους από 150 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και 50 εκατομμύρια καθημερινούς επισκέπτες.

ΠΗΓΗ: tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις