Tελευταίο κρίσιμο δημοψήφισμα για το μέλλον του λαού με το ερώτημα μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τις εκλογές της 17ης Ιουνίου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τη Λιβαδειά.
Έκανε λόγο για αναμέτρηση του χθες με το αύριο και πρόσθεσε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποσύρονται «στο περιθώριο και την περιφρόνηση της Ιστορίας».
Επανέλαβε την θέση του για άμεση ακύρωση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης.
Κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι κινδυνολογούν και ότι ανέθεσαν την προεκλογική εκστρατεία τους στους δανειστές.Ακόμη τους κατηγόρησε ότι παραδόθηκαν άνευ όρων στους δανειστές αντί να διαπραγματευτούν.
O Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να συγκροτήσει για μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο, να βάλει τέλος στις κομματικές διοικήσεις στις ΔΕΚΟ καθώς και στα «golden boys με το δημόσιο δανεικό χρήμα». Παράλληλα, με το Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης της χώρας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε
-συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας για όλους τους πολίτες.
-αποκατάσταση του δικαιώματος της ελληνικής οικογένειας στην αξιοπρεπή διαβίωση, την ασφαλή εργασία και τη δίκαιη αμοιβή.
-αξιοπρεπή σύνταξη για τα γηρατειά και περίθαλψη
-ασπίδα κοινωνικής προστασίας ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση.
-ανακούφιση ανέργων, αστέγων, μικροσυνταξιούχων, οι χαμηλόμισθων, αγροτών, υπερχρεωμένων νοικοκυριών ατόμων με ειδικές αναγκών
-μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό.
Έθεσε τρεις άμεσους στόχους, α) την υλική ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής, β)τη σταθεροποίηση της οικονομίας και γ) την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας και ελπίδας στην κοινωνία.
Για την υλοποίηση αυτών των στόχων ανέφερε τα παρακάτω μέτρα:
- το άμεσο πάγωμα των μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις, ώστε να σταματήσει η περιθωριοποίηση των χαμηλών εισοδημάτων και η υποβάθμιση των μεσαίων,
- τη ριζική επανεξέταση και ανακατανομή των δημόσιων δαπανών, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών,
-τη λειτουργία και ενίσχυση της κεντρικής αρχής κρατικών προμηθειών που θα ελέγχει την κοστολόγηση των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζει το κράτος από τον ιδιωτικό τομέα,
-την εφαρμογή και επέκταση των ρυθμίσεων που εξυπηρετούν τον άμεσο έλεγχο των δαπανών, όπως η διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης του συνόλου των δημόσιων δαπανών.
-την εξοικονόμηση πόρων από τις εξοπλιστικές δαπάνες.
1 σχόλιο:
Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πολιτικής αθλιότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τον πόνο των καρκινοπαθών, για να χτυπήσει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τη συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ.
Στην προηγούμενη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε καμία από τις σημαντικές αλλαγές στον χώρο της υγείας. Για τη μείωση της σπατάλης, για καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, με κόστος αντίστοιχο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Πίσω όμως από κάθε αλλαγή στο χώρο της υγείας, ξεσπάει ένας σκληρός πόλεμος συμφερόντων που θίγονται και ταλαιπωρούν τους πολίτες στην πρώτη εφαρμογή των νέων θεσμών. Έτσι είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 με το ΕΣΥ. Τώρα, με τον ΕΟΠΥΥ.
Το πρόβλημα με τη ροή των φαρμάκων των καρκινοπαθών λύθηκε οριστικά.
Σε πείσμα συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας, που προσπάθησαν να φορτώσουν το δικό τους πρόβλημα στα δημόσια νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ.
Συμβαίνει όμως τις μέρες αυτές και κάτι άλλο πρωτοφανές και απαράδεκτο.
Ενώ η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με υπηρεσιακή κυβέρνηση, επαγγελματικές ομάδες κινητοποιούνται για τα συμφέροντά τους και κρατούν ομήρους τους πολίτες που ταλαιπωρούν, παρ’ ότι ξέρουν ότι την περίοδο αυτή με υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να δοθούν λύσεις στα προβλήματα.
Η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση, μόνο αν υπάρχει πολιτική αλλά και κοινωνική και συνδικαλιστική ευθύνη.
Το μείζον όμως θέμα πίσω από όλα αυτά είναι η ίδια η σημασία και η εφαρμογή της δανειακής σύμβασης.
Αυτοί που οικοδομούν την πολιτική τους στη λογική της λεγόμενης «μονομερούς καταγγελίας» της δανειακής σύμβασης, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τη σημασία που έχει να εφαρμόζονται κανονικά όλες οι θετικές όψεις της σύμβασης και κυρίως να εκταμιεύονται κανονικά οι δόσεις. Δόσεις που είναι ζωτικές για τη λειτουργία του κράτους, για την υγεία, για την παιδεία, την πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Αυτό που γίνεται τώρα στο χώρο της υγείας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του αδιεξόδου, στο οποίο κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα και τους πολίτες.
Εδώ φαίνεται η διαφορά ανάμεσα στον δημαγωγικό τυχοδιωκτισμό της λεγόμενης «μονομερούς καταγγελίας» και στην υπεύθυνη και ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική της αναθεώρησης των όρων της σύμβασης που δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες, ενώ όμως εφαρμόζονται κανονικά όλες οι θετικές όψεις της, με την Ελλάδα σταθερά μέσα στην Ευρώπη, σταθερά μέσα στο ευρω.
Δημοσίευση σχολίου