Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ο βελγικός Τύπος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα



Εκτενείς είναι και σήμερα οι αναφορές του βελγικού Τύπου στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και στις αντιδράσεις μετά την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Σίγουρη θεωρεί η ολλανδόφωνη «De Tijd» τόσο την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου όσο και την χορήγηση ενός δεύτερου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Η Αθήνα ανοίγει τον δρόμο για τις Βρυξέλλες» αναφέρεται ότι ο...
Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απέδειξε με το αποτέλεσμα των δύο κρίσιμων ψηφοφοριών ότι έχει υπό έλεγχο την κοινοβουλευτική του ομάδα, καθώς κατάφερε να διατηρήσει μια πλειοψηφία 155 εδρών. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εντείνει τις πιέσεις προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει ενεργά την ελληνική κυβέρνηση.

Χωρίς προηγούμενο στην μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης είναι το πρόγραμμα περικοπών που καλείται να υλοποιήσει η Ελλάδα, καθώς μια μικρή χώρα με 10 εκατομμύρια κατοίκους καλείται εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος να εξοικονομήσει 28 δις ευρώ, υποστηρίζει η επίσης ολλανδόφωνη «De Morgen» σε ανάλυση με τίτλο «Ο 13ος άθλος του Ηρακλή: εξυγίανση χωρίς προηγούμενο».

Κατά την εφημερίδα, η κυβέρνηση δεν θα τα βάψει μαύρα εάν καταφέρει να απαλλαγεί από ζημιογόνες εταιρείες όπως ο ΟΣΕ, αλλά προβληματίζεται από την διαφαινόμενη απώλεια κερδοφόρων εταιρειών όπως ο ΟΠΑΠ. Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι το δυσκολότερο έργο είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, που σύμφωνα με υπολογισμούς ανέρχεται στο 25% του ΑΕΠ.

Η ίδια εφημερίδα αναφερόμενη στις συζητήσεις για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας παραθέτει δηλώσεις του Βέλγου υπουργού Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, o οποίος αναφέρει ότι ένα σχέδιο roll over, που θα περιλαμβάνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, θα πρέπει να είναι το ίδιο για τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους ιδιώτες κατόχους ομολόγων. Υπενθυμίζεται ότι οι βελγικές τράπεζες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα είναι κατά σειρά η Dexia (4,3 δισ. ευρώ), η KBC (600 εκατ. ευρώ) και η Ageas (1,8 δισ. ευρώ).

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης Λουκ Κοέν τόνισε την ανάγκη οι βελγικές τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία που κατέχουν ελληνικά ομόλογα να συμφωνήσουν σε μια κοινή στάση σε ό,τι αφορά την συμμετοχή τους στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. «Εάν οι τράπεζες διαλέξουν ένα roll over πέντε ετών και τα ασφαλιστικά ταμεία διαλέξουν μια περίοδο 25-30 ετών, θα είναι δύσκολο να υπάρξει επεξεργασία ενός κοινού σχεδίου», προσέθεσε ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις