Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς 1. τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κο Γ.     
              Παπακωνσταντίνου και
            2. τον Υπουργό Οικονομικών κο Ε. Βενιζέλο
                                  
ΘΕΜΑ: «Μείωση τιμής ζώνης για τον υπολογισμό των προστίμων αυθαιρέτων κτισμάτων, που υπάγονται στις ρυθμίσεις του Ν.4014/2011, αύξηση των δόσεων εξοφλήσεως των προστίμων, επέκταση της ρύθμισης και σε αυθαίρετες κατασκευές, κείμενες στη θέση «ΠΛΑΚΑ» Δηλεσίου του Δήμου Τανάγρας».

Κύριοι Υπουργοί,

 Στο Ν. Βοιωτίας και ειδικότερα στις περιοχές Δηλεσίου του Δήμου Τανάγρας, Αλυκής, Ξηρονομής και Αγίου Βασιλείου Καπαρελίου του Δήμου Θηβαίων υπάρχουν δεκάδες κατοικίες και εν γένει κτίσματα εκτός σχεδίου επί μη αρτίων και μη οικοδομήσιμων οικοπέδων, στην πλειοψηφία των ταπεινά και μικρής επιφανείας κτίσματα που κατασκευάσθηκαν με προσωπική εργασία πτωχών βιοπαλαιστών, για να καλύψουν άμεσες βιοποριστικές ανάγκες των οικογενειών τους.
Επιθυμία όλων είναι να «τακτοποιήσουν» τις εν λόγω οικοδομές καταβάλλοντες τα πρόστιμα, κλιμακούμενα όμως κατά τρόπο αναλογικό και δίκαιο.

Πλην όμως οι ρυθμίσεις του Ν.4014/2011 προκαλεί ανισότητες, δεδομένου ότι οι τιμές ζώνης, ιδίως για την περιοχή Δηλεσίου εγγίζει το εξωπραγματικό ποσόν των =500= ΕΥΡΩ ανά τμ., και ξεκινά από εκτίμηση που αφορά άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, ενώ εν προκειμένω πρόκειται για οικοδομές που έχουν ανεγερθεί σε εκτός σχεδίου περιοχές, σε οικόπεδα συνεπώς για τα οποία δεν ισχύουν οι διατάξεις του Γ.Ο.Κ. περί αρτιότητος και οικοδόμησης των.
Εν όψει των ανωτέρω και των αρκετά υψηλών λοιπών συντελεστών τα πρόστιμα διαμορφώνονται σε υπέρογκα ποσά, που, λογικώς επόμενο είναι να αδυνατούν οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων να τα καταβάλουν και η εκκρεμότητα ρυθμίσεως των ακινήτων να κινδυνεύει να καταλήξει σε ανέφικτο στόχο.
Πάγιο αίτημα των κατοίκων προκειμένου να μπορέσουν να τακτοποιήσουν το ακίνητο τους είναι:
Α) Να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την τακτοποίηση κατά έξι μήνες
Β) Να αυξηθεί ο χρόνος αποπληρωμής των προστίμων από τριάντα έξι (36) σε εξήντα (60) δόσεις
Γ) Να τροποποιηθεί ο υπολογισμός της αξίας των προστίμων, με μείωση των τιμών ζώνης με μεταβολή του συντελεστή παλαιότητας του κτιρίου και του συντελεστή της μορφολογίας του κτίσματος (χρησιμοποιηθέντα υλικά κλπ)
Δ) Της άνω ρύθμισης εξαιρούνται τ’ ακίνητα που έχουν ανεγερθεί επί δασικών περιοχών. Πλην όμως η περιοχή «ΠΛΑΚΑ» Δηλεσίου είναι από παλιά πυκνοδομημένη, με παροχές ηλεκτρικού ρεύματος και ύδατος, παρουσιάζει την μορφή οικισμού, με δρόμους κοινόχρηστους, χώρους κλπ.. Συνεπώς ανάγκη είναι να υπαχθεί και η περιοχή αυτή στην προκειμένη ρύθμιση, γεγονός που αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της. Και τούτο διότι δέον να υπαχθούν στην προκειμένη ρύθμιση τα ήδη αποπερατωμένα κτίσματα και σε δασικές ή αναδασωτέες περιοχές, επί των οποίων δεν έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή αποφάσεις της Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων έως σήμερα, δεδομένου ότι εν προκειμένω είναι αδύνατη η ανατροπή της ήδη παγιωμένης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ως οικισμός πυκνοδομημένος.




Κατόπιν όλων αυτών και με δεδομένο ότι τα αιτήματα των κατοίκων ιδιοκτητών αυθαιρέτων κτισμάτων Αγίου Βασιλείου, Αλυκής (Δ.Θηβαίων) και Δηλεσίου (Δ.Τανάγρας) του Ν.Βοιωτίας είναι λογικά και εδράζονται στην ίση μεταχείριση, στην αρχή της αναλογικότητας και εξορθολογισμού των περί υπολογισμού των προστίμων διατάξεων του εν λόγω νόμου
Ερωτάστε εάν προτίθεσθε:
α) Να παρατείνετε την προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων κατά εξ (6) μήνες;
β) Να αυξήσετε τις δόσεις αποπληρωμής των εν λόγω προστίμων από 36 σε 60 δόσεις;
γ) Να μειώσετε τις τιμές ζώνης στις άνω περιοχές του Ν.Βοιωτίας, εν όψει του ότι οι οριζόμενες στον άνω νόμο αφορούν ακίνητα κείμενα εντός σχεδίου πόλεως άλλως εντός οικισμού προ του 1923, και αφορούν άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, ενώ εν προκειμένω πρόκειται για αυθαίρετες οικοδομές εκτός σχεδίου, επί μη αρτίων και μη οικοδομήσιμων οικοπέδων;
δ) Να μειώσετε τους συντελεστές παλαιότητος και μορφολογίας των κτισμάτων;
ε) Να επεκτείνετε τη ρύθμιση του Ν.4014/2011 και στις αυθαίρετες κατασκευές, που έχουν ανεγερθεί στην περιοχή «ΠΛΑΚΑ» Δηλεσίου του Δήμου Τανάγρας;


Η ερωτώσα Βουλευτής
Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις