Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ...

   Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν στην περιοχή μας και κατ' επέκταση στην Ελλάδα από χθες το απόγευμα και οι οποίες φαίνεται ότι θα διαρκέσουν μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη.
Αιτία αυτής της κατάστασης, είναι η κατάβαση πολύ ψυχρών αερίων μαζών, πολικής προέλευσης, ξηρών όμως, χωρίς να υπάρχουν φαινόμενα, παρά μόνο στο Αιγαίο, όπου χιονίζει ήδη στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.
   Χάνεται κατ' αυτό τον τρόπο, ένας ισχυρός χιονιάς που θα έδινε χιονοπτώσεις στο σύνολο του ηπειρωτικού κορμού και σε όλα τα παραθαλάσσια ηπειρωτικά, (ανεξαρτήτως υψομέτρου) καθώς οι θερμοκρασίες, ήδη, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα (0 έως 1C στο επίπεδο θάλασσας την ημέρα).
   Δυστυχώς η θέση του αυλώνα δεν επέτρεψε τη δημιουργία χαμηλού που θα έδινε τις χιονοπτώσεις στον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας (ανεξαρτήτως υψομέτρου). Το ΒΔ ρεύμα που μας δίνει η λανθασμένη θέση του αυλώνα δεν επιτρέπει τη μεταφορά υγρασίας απ' το Αιγαίο, με αποτέλεσμα οι ψυχρές μάζες να είναι ξηρές.
    Κάποιες  μικρές εξάρσεις του καιρού (ασθενείς χιονοπτώσεις) σήμερα τις νυχτερινές ώρες στα ανατολικά προσήνεμα (Αττικοβοιωτία- Εύβοια), δεν αλλάζουν την παραπάνω κατάσταση που περιγράψαμε.
                                                
                                                           ΒΑ άποψη της παγωμένης Αράχωβας (15-1-2012)

   Στην Αράχωβα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ελάχιστη κυμάνθηκε στους
-6,2 Κελσίου (ωρα 6.29,16/1).
Καθ' όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, υπήρξε ολικός παγετός ( όταν η 24ωρη θερμοκρασία είναι συνεχώς 0 ή <0) με τη μέγιστη στους -1,2 Κελσίου.
   Αντίστοιχα στον Παρνασσό στα 1950μ (Κελάρια) η ελάχιστη κυμάνθηκε στους -15,2, ενώ στα 2250 μ ο υδράργυρος κατέγραψε -18,2 Κελσίου.
   Κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, εξαιτίας της κατάβασης του πυρήνα των πολικών μαζών, νοτιότερα προς την Πελοπόννησο.
   Επιπλέον ο αίθριος ουρανός (ξαστεριά), η άπνοια αλλά και η χαμηλή σχετική υγρασία
 (ξηρός αέρας), θα δημιουργήσουν πολύ ισχυρό παγετό με θερμοκρασίες που εκτιμώνται (ελάχιστες)ως εξής:
Aράχωβα > -8 Κελσίου
Παρνασσός 1950μ > -18 Κελσίου
Λιβάδι 1150μ από -14 έως -16 Κελσίου.
   Στο λιβάδι οι θερμοκρασίες ίσως είναι παραπλήσιες με τις θερμοκρασίες που θα παρατηρηθούν στα Κελάρια 1950μ. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αναστροφής (οροπέδιο δίπλα στο όρος), καθόσον οι ψυχρές μάζες ως βαρύτερες, κατέρχονται του ορεινού όγκου και επικάθονται στο οροπέδιο, μετά τη δύση του ήλιου.
   Απο το ερχόμενο Σάββατο προβλέπεται Δ-ΝΔ ρεύμα με άνοδο της θερμοκρασίας και αρκετές βροχές.
   Ο χειμώνας καλά κρατεί λοιπόν, ας τον απολαύσουμε με την πατροπαράδοτη Αραχωβίτικη ζεστασιά!!!

Μετεωρολογικός σταθμός Αράχωβας 1075μ (ζωντανά).
http://penteli.meteo.gr/stations/arahova/

Arahovameteo 16-1-2012


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σου!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σου!

συνολικες επισκεψεις