Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ: ΕΝΤΑΞΗ ΠΡΑΞΗΣ "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ" ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΕΙΡΟΣ"



Υπεγράφη από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων, κ. Α. Ανδρεαδάκη, η απόφαση ένταξης της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού» με κωδικό MIS 355536, στον Άξονα Προτεραιότητας “05 - Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Στερεάς Ελλάδας” στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος». Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ενώ η δημόσια δαπάνη που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 2,485,674.52 ευρώ.

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά την υλοποίηση δράσεων απαραίτητων για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας και στην προστασία αυτής στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Η προστασία της βιοποικιλότητας θα επιτευχθεί μέσω της διατήρησης σε ικανοποιητική κατάσταση των τύπων οικοτόπων και των πληθυσμών των απειλούμενων και κινδυνευόντων ειδών στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν αφορούν:
- Οργάνωση και διασφάλιση της εποπτείας και προστασίας των στοιχείων της προστατευόμενης περιοχής και της κατάστασης διατήρησης των ειδών και οικοτόπων που εμπεριέχει.
- Ενίσχυση της φύλαξης της περιοχής σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές ώστε να αποφεύγονται ή να προλαμβάνονται φαινόμενα και παράνομες δραστηριότητες όπως πυρκαγιές, λαθροθηρία, παράνομη συλλογή ενδημικών ειδών χλωρίδας, κ.λπ.
- Ανάδειξη του τοπίου και της ποικιλότητας της Προστατευόμενης Περιοχής.
- Επιστημονική παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης των απειλούμενων ειδών χλωρίδας, πανίδας και οικοτόπων που εμπεριέχονται στα όρια της Προστατευόμενης Περιοχής, με συνεπακόλουθο τη λήψη μέτρων προστασίας και διατήρησης.
- Την ενημέρωση του κοινού από κατάλληλα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό με στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας των ειδών της χλωρίδας, της πανίδας και των οικοτόπων της περιοχής, ώστε να αποκτήσει το κοινό φιλική συμπεριφορά απέναντι στην προστασία και διαχείριση της περιοχής.

πηγη: iteanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις