Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Χειμωνιάτικο το σκηνικό τις επόμενες μέρες!

Του Γεωργίου Οικονόμου

Η  καιρική απραξία, βαρετοκαιρία, την οποία βιώνουμε 35 μέρες, φαίνεται ότι λαμβάνει τέλος την ερχόμενη Πέμπτη και μετά, δίνοντας τη θέση της σε χειμωνιάτικο σκηνικό διαρκείας με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τους ισχυρούς Β-ΒΑ, και τις χιονοπτώσεις που θα είναι ασθενείς σε γενικές γραμμές.


Ο Αντικυκλώνας των κεντρικών βαλκανίων, που λειτουργούσε ως εμποδιστής στη διέλευση των χαμηλών στη χώρα μας, φαίνεται ότι μετακινείται ΒΔ,, από την ερχόμενη Πέμπτη, ανοίγοντας το δρόμο, έτσι, στην κάθοδο αποκομμένου χαμηλού από τη Ρωσία,μέσω της Μαύρης θάλασσας, συνοδευόμενου από ψυχρές μάζες, πολικής προέλευσης.

Το σύστημα αυτό θα φέρει αρκετό κρύο στην Ελλάδα και σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται να διατηρείται μέχρι και τις 16/11.

Επομένως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουμε καιρό ανατολικών προσηνέμων με ασθενή , κατά βάση φαινόμενα αλλά και ήλιο με χαμηλές θερμοκρασίες. Η κορύφωση της ψυχρής εισβολής θα είναι στις 14-15/11 όπου αναμένονται αρνητικές θερμοκρασίες (ολικός παγετός) και τοπικές χιονοπτώσεις >300 μ.στην Κεντρική Ελλάδα.


Της ψυχρής εισβολής ωστόσο, θα προηγηθεί την ερχόμενη Πέμπτη (βραδινές ώρες), δευτερεύον χαμηλό από τα δυτικά, που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας με τοπικές βροχές, ασθενείς, κατά βάση, ενώ από το απόγευμα της Παρασκευής 11/11 θα σημειώνεται αισθητή πτώση.

Στην Αράχωβα, αναμένεται το σαββατοκύριακο πολύ κρύο, με μέγιστη στους 3 με 4 βαθμούς Κελσίου και πιθανότητα εκδήλωσης πολύ ασθενών βροχών και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας , κυρίως την Κυριακή 13/11. Οι άνεμοι Β-ΒΑ θα κυμανθούν από 5 ως 6 μποφώρ.

Άλλωστε η καιρική προγνωσιμότητα της Αράχωβας με Β-ΒΑ τύπο καιρού είναι αρκετά επισφαλής.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν καθ' όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας από Δευτέρα και πιθανότητα εκδήλωσης ολικού παγετού καθόσον οι μέγιστες τιμές του υδραργύρου δε θα ξεπεράσουν τους -2 Κελσίου.

Τέλος υπάρχει και η αισιοδοξία ότι πιθανόν να δούμε και χιονονιφάδες στην Αράχωβα,από την ερχόμενη Δευτέρα 14/11.

Θα σας ενημερώσουμε σχετικά, όταν τα στοιχεία θα είναι πιο σαφή. Προς το παρόν, ας απολαύσουμε, δίπλα στο παραδοσιακό τζάκι, τις κρύες Αραχωβίτικες ημέρες που θα ακολουθήσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις