Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Υψηλών θερμοκρασιών συνέχεια...

Με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κύλησε και η σημερινή ημέρα (33,7 Κελσίου μέγιστη στην Αράχωβα), ενώ ανάλογο θα είναι το καιρικό μοτίβο και τις επόμενες ημέρες, με την Κυριακή 15/7 και τη Δευτέρα 16/7 να είναι το αποκορύφωμα του θερμού κύματος, καθώς η Τρίτη 17/7 σηματοδοτεί τη λήξη του καύσωνα και την επαναφορά της θερμοκρασίας στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Όπως είχαμε αναφέρει, η διάταξη των συστημάτων, με την επικράτηση των υψηλών πιέσεων, στη ΝΑ Ευρώπη, δεν πρόκειται να μεταβληθεί ούτε τις επόμενες ημέρες και είναι αυτή που θα μας τροφοδοτεί με καυτές αέριες μάζες από την Αφρική, ανεβάζοντας στα ύψη τον υδράργυρο.
Κύρια χαρακτηριστικά της δεύτερης θερμής εισβολής αυτής, θα είναι :

  • Η υψηλή σχετική υγρασία, (Κυριακή15/7, Δευτέρα16/7) εξαιτίας του Δυτικού κυρίως ρεύματος το οποίο θα μεταφέρει σημαντικά ποσά υγρασίας, καθιστώντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.
  •  Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες (Κυριακή - Δευτέρα), εξαιτίας των κατολισθητικών κινήσεων του αέρα (λόγω των υψηλών πιέσεων) αλλά και του Δυτικού ρεύματος που δρα ως καταβάτης. 
  • Η διατήρηση της ζέστης και στη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, λόγω της συσσώρευσης του θερμού κύματος τις προηγούμενες ημέρες, ούτως ώστε να μην προλάβει να ψυχθεί σημαντικά η ατμόσφαιρα.( Ενδεικτικά τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη η ελάχιστη θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 27 βαθμών).
Πιο συγκεκριμένα για την Αράχωβα:

Παρασκευή 13/7 αναμένεται μικρή πρόσκαιρη κάμψη της θερμοκρασίας, η οποία ωστόσο θα αγγίξει τους 32 βαθμούς Κελσίου με Β-ΒΔ ρεύμα και ηλιοφάνεια.

Σάββατο 14/7  Ηλιοφάνεια με μικρή άνοδο κατά 1- 2 βαθμούς Κελσίου, με τη μέγιστη θερμοκρασία στα επίπεδα των 33 βαθμών και ΝΑ ή μεταβλητό ρεύμα.

Κυριακή 15/7- Δευτέρα 16/7 Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας ειδικά από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής, η οποία σε συνδυασμό με την υψηλή σχετική υγρασία, θα συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ δυσφορίας και ζέστης, κυρίως τη Δευτέρα, όπου η μέγιστη θερμοκρασία θα αγγίξει έως τους 35 βαθμούς Κελσίου στην Αράχωβα.
(Στα ηπειρωτικά της κεντρικής χώρας θα φτάσει τους 43- 44 βαθμούς)
Η ένταση του θερμού κύματος θα είναι μεγάλη, εξαιτίας και του γεγονότος, ότι δρα συσσωρευτικά, μετά από μια προηγηθείσα περίοδο πολλών ημερών καύσωνα. Έτσι λοιπόν η ερχόμενη Δευτέρα θα είναι το αποκορύφωμα της θερμής εισβολής και ταυτόχρονα θα σημάνει και την απαρχή της λήξης του καύσωνα από τα ΒΔ της χώρας.


Τρίτη 17/7 Ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα απ΄τα ΒΔ, ρίχνοντας βαθμιαία τη θερμοκρασία κατά 7- 9 βαθμούς Κελσίου, με τη μέγιστη στην Αράχωβα να μην ξεπερνά τους 27 βαθμούς. Ηλιοφάνεια με περιορισμένη ίσως αστάθεια, τις μεσημεριανές ώρες.

Τετάρτη 18/7 Περαιτέρω μικρή πτώση της θερμοκρασίας με ηλιοφάνεια και βόρειους ανέμους, ενώ ο υδράργυρος δε θα ξεπεράσει τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Εξέλιξη- προοπτική
 Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες θα σημειωθούν την Πέμπτη 19/7 και την Παρασκευή 20/7, ενώ διαφαίνεται άνοδος της θερμοκρασίας για το Σαββατοκύριακο 21, 22/7, μάλλον πρόσκαιρη, η οποία ίσως τερματιστεί από φαινόμενα αστάθειας, με αποτέλεσμα η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου (από 23/7), να συμβαδίζει με τις κανονικές  κλιματικές τιμές.



 
 Εντυπωσιακή η πτώση της θερμοκρασίας, όπως φαίνεται στην εικόνα
           που μας δίνει το προγνωστικό μας μοντέλο.

Προσοχή λοιπόν τις επόμενες ημέρες απ΄την ένταση της ακτινοβολίας και την έντονη ζέστη που θα ακολουθήσει, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας μας!

arahovameteo
Μετεωρολογικός σταθμός Αράχωβας ΕΔΩ: http://penteli.meteo.gr/stations/arahova/

ΥΓ 1

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια σημαντική έρευνα για περαιτέρω μελέτη και συστηματικοποίηση του καιρού και του κλίματος της Αράχωβας, με κεντρικό πυρήνα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέσα απ΄ τη δημιουργία περιοχικού προγνωστικού μοντέλου το οποίο θα προσπαθήσει να προγνώσει επιτυχώς τις καιρικές συνθήκες της περιοχής μας, με ένα ανάγλυφο που της προσδίδει ιδιαίτερα καιρικά χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας λοιπόν, θα θέλαμε να συμβάλλετε, όλοι σας, με οποιοδήποτε υλικό, κείμενο, φωτογραφίες, αφήγηση, μαρτυρίες κλπ, σε καιρικά γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν, παρατηρήσεις, σχόλια και ο,τιδήποτε εσείς, σχετικό, θέλετε, το οποίο θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στα χέρια των ειδικών επιστημόνων του ΕΑΑ, για την περαιτέρω μελέτη των καιρικών συνθηκών της περιοχής μας. Σχετική ενημέρωσή σας θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

ΥΓ2

Σύντομα θα τοποθετηθούν σύγχρονα όργανα μέτρησης ηλιακής ακτινοβολίας  και άλλων σημαντικών  μετεωρολογικών παραμέτρων, καθώς και επιπλέον κάμερες που θα εστιάζουν στην Αράχωβα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις