Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Η θέση της αυτοδιοίκησης σχετικά με την εκεί «επεκτατική» πολιτική του κ. Μυτιληναίου.


Γράφτηκε από τον Θάρρος των Βοιωτών





Σε δελτίο τύπου, που μας απέστειλε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντίκυρας, κος Μίχος Γιάννης, κάνει αναφορά σε αποφάσεις του Κ.Σ., που λήφθηκαν πριν από μία 5ετία, ξεκαθαρίζοντας και τη θέση της αυτοδιοίκησης σχετικά με την εκεί «επεκτατική» πολιτική του κ. Μυτιληναίου.

Η Κοινότητα Αντίκυρας σε συνεργασία με τις κάτωθι αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης:


Δήμος Καβάλας Ν. Καβάλας,

Δήμος Αλμυρού Ν. Μαγνησίας,

Δήμος Αστακού Ν. Αιτωλοακαρνανίας,

Δήμος Κηρέως Ν. Ευβοίας,

Δήμος Διστόμου Ν. Βοιωτίας,

Κοινότητα Κυριακίου Ν. Βοιωτίας,

και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς,

σε συνάντηση που έγινε στις 09-01-2008 στα γραφεία της ΚΕΔΚΕ συμφώνησαν στην δημιουργία συμμαχίας ενάντια στην κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμη ύλη τον εισαγόμενο λιθάνθρακα και αποφάσισαν να δράσουν άμεσα προς κάθε κατεύθυνση ώστε να αποτρέψουν την είσοδο του λιθάνθρακα στο ενεργειακό πρόβλημα.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 29-01-2008 με θέμα:

«Απόφαση για τις επενδύσεις του ομίλου επιχειρήσεων Μυτιληναίου

α) για τις δύο μονάδες φυσικού αερίου και

β) για τον ανθρακικό σταθμό», αποφάσισε τα εξής:

α) Κατά πλειοψηφία συμφώνησε κατόπιν δεσμεύσεων στη λειτουργία των δύο σταθμών φυσικού αερίου και

β) Τάχθηκε ομόφωνα κατά της κατασκευής εργοστασίου με καύσιμη ύλη λιθάνθρακα, ανατρέποντας την από 27/04/2007 απόφαση Κ.Σ. με την οποία είχε ταχθεί κατά πλειοψηφία κατά του ανθρακικού σταθμού.

Στις 30-01-2008 ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντίκυρας και μέλη της πλειοψηφίας του Κ.Σ., έπειτα από μια σειρά επιστολών (αρχής γενομένης από την 12/07/2007) και συνεχών πιέσεων, πραγματοποίησαν συνάντηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τον Γ.Γ. κ. Μουσουρούλη και τον ειδικό σύμβουλο κ. Μαρίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς από τη μειοψηφία του Κ.Σ. δεν παρέστη στη συνάντηση παρότι είχαν υποχρέωση. Προτίμησαν απαξιωτικά άλλα έντεχνα να σκηνοθετούν και να μεθοδεύουν αντιδράσεις προκαλώντας σύγχυση και διχασμό στην κοινή γνώμη της Αντίκυρας.

Στην εισήγησή του ο κ. Μουσουρούλης ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης για τις ενεργειακές επενδύσεις και μεταξύ άλλων τόνισε ότι επιβάλλεται η παραγωγή ενέργειας βάσει των Ευρωπαϊκών οδηγιών για την κάλυψη των αναγκών της χώρας μας εξετάζοντας παράλληλα κάθε εναλλακτική λύση.

Επίσης σημείωσε ότι η πυρηνική ενέργεια παραδοσιακά έχει απορριφθεί, τα αποθέματα λιγνίτη εξαντλούνται τα επόμενα 20-30 χρόνια, το πετρέλαιο παραμένει ως λύση αλλά με υψηλό κόστος και οι Α.Π.Ε. κρίνονται ανεπαρκείς διότι δεν είναι συνεχούς παραγωγής σε συγκεκριμένο χρόνο. Το φυσικό αέριο, συνέχισε ο κ. Μουσουρούλης εισέρχεται δυναμικά αλλά και αυτό ακολουθεί την πορεία του πετρελαίου, συνεπώς απομένει ο εισαγόμενος λιθάνθρακας, ο οποίος αποτελεί μέρος του ενεργειακού σχεδιασμού της πολιτείας, είναι πολύ φθηνότερος και επομένως προσιτός στους επενδυτές, οι οποίοι αν καταθέσουν ολοκληρωμένο φάκελο το Υπουργείο Ανάπτυξης θα εκδώσει άδεια λειτουργίας ανθρακικού σταθμού.

Η Κοινότητα Αντίκυρας από την πλευρά της παρουσίασε την προσπάθειά της για ανάπτυξη της περιοχής αναδεικνύοντας τις παραλίες της και τη γεωγραφική της θέση. Επίσης τόνισε το μειονέκτημα να βρίσκεται σε κλειστό κόλπο, αναφέρθηκε στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον από τη λειτουργία του επί 40 χρόνια εργοστασίου της ΑτΕ, στην ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, στην αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και στην απόφαση του Κ.Σ. για την απόρριψη του ανθρακικού σταθμού και την επανεξέταση των όποιων άλλων περιβαλλοντικά επιβαρυντικών στοιχείων προέρχονται από τη λειτουργία των εργοστασίων. Με ιδιαίτερη έμφαση ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντίκυρας κάλεσε την Κυβέρνηση να πάρει θέση για τους ανθρακικούς σταθμούς συμμερίζοντας την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών.

Κατόπιν τούτων η Κοινότητα Αντίκυρας απαίτησε από το Υπουργείο να μην προβεί στη χορήγηση άδειας λειτουργίας του ανθρακικού σταθμού για να αποφευχθούν έτσι ενέργειες που θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων και θα οδηγήσουν τους πολίτες, τους φορείς και τις οργανώσεις της περιοχής σε ακραίας μορφής λύσεις.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας

ΙΩΑΝΝΗΣ Η. ΜΙΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις