Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Αιχμές Δημάρχου κατά Δημοτικών Συμβούλων για το θέμα των Ειρηνοδικείων





Δελτίο Τύπου του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας



Με αφορμή δημοσιεύματα σε εφημερίδες της Λαμίας για κατάργηση Ειρηνοδικείων και συγκεκριμένα εκείνων της Αμφίκλειας και της Ελάτειας και επειδή οι συμπολίτες μας δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι, αλλά και γιατί έγιναν ορισμένες αρνητικές αιχμές για τον Δήμαρχο Αμφίκλειας –Ελάτειας, θα ήθελα να γνωρίσω σε όλους τους συμπολίτες μου τα κάτωθι:

Η πρότασή μου στο δημοτικό Συμβούλιο της 27.7.2012 του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας όσον αφορά την κατάργηση και παύση λειτουργίας των Ειρηνοδικείων Αμφίκλειας-Ελάτειας ήταν η ακόλουθη:

Α. Να μην καταργηθεί κανένα Ειρηνοδικείο. 

Β. Σε περίπτωση όμως κατάργησης και των δύο Ειρηνοδικείων( Αμφίκλειας-Ελάτειας), να μην καταργηθεί εκείνο της Αμφίκλειας , να παραμείνει δηλ. εν λειτουργία τουλάχιστον αυτό το ένα διότι:

1. Έχει δικό του Κτίριο(είναι περίπου 400τμ) και ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μάλιστα είχα πει τότε στο δημοτικό συμβούλιο( βλ. μαγνητοφωνημένα πρακτικά),αν χρειαστεί θα πληρώσει ο Δήμος τα λειτουργικά του έξοδα. Πρέπει να πω ενημερωτικά ότι τελευταία το κράτος διέθεσε πολλές χιλιάδες Ευρώ για εργασίες στο εσωτερικό και εξωτερικό του κτιρίου του Ειρηνοδικείου της Αμφίκλειας, γιατί πιθανόν ήθελε να το διατηρήσει σε λειτουργία.

2. Έχει δικό του Ειρηνοδίκη.

3. Είναι μακριά από την Λαμία και την Αταλάντη. Σκεφτείτε στην σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας τον πολίτη του δήμου μας , και μάλιστα τον συνταξιούχο της τρίτης ηλικίας, να αναγκάζεται να πηγαίνει στην Λαμία ή αλλαχού εκτός Δήμου και μάλιστα εν μέσω χειμώνος, για την υπόθεσή του στο Ειρηνοδικείο. Η οικονομική και ψυχική του επιβάρυνση και ταλαιπωρία πιθανόν , θα μπορούσε να τον καταβάλλει πριν ή εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας ,με δική του πρωτοβουλία, κ. Ντάλλας Γ. όπως διαφαίνεται στην αρχή της Εισηγήσεώς του(βλ. Απόφαση 135/2011/27.7.2011, του Δημοτικού Συμβουλίου), ομολογεί ότι σε κείνη την συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου το ουσιώδες και επίκαιρο Θέμα προς συζήτηση ,ήταν εκείνο της παύσης της λειτουργίας των δύο Ειρηνοδικείων που για λόγους ισοψηφίας δεν είχε ληφθεί απόφαση σε προηγούμενο ΔΣ και το δικό μου Έγγραφο που είχα υποβάλλει στο αρμόδιο Υπουργείο για την μη παύση λειτουργίας του Ειρηνοδικείου της Αμφίκλειας. Σκοπίμως ίσως όμως έβαλε ως Θέμα συζήτησης στο ΔΣ ,εκείνο της λειτουργίας και άλλων υπηρεσιών γιατί στις γενικολογίες του, τόσον ο ίδιος όσον και αυτοί που είχαν τοποθετηθεί αρνητικά στην ως άνω πρότασή μου, ήθελαν με εύσχημο τρόπο να καταψηφίσουν τελικά την πρότασή μου, όπως και έπραξαν. Πρέπει δε να σημειώσω ότι τότε Θέμα άμεση κατάργησης του ΙΚΑ ή των ΕΛΤΑ στον Δήμο μας δεν υπήρχε.

Είμαι Δήμαρχος για όλους τους πολίτες του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας. Για την προκειμένη όμως περίπτωση, ήθελα τότε να έχω στα χέρια μου μια ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την μη παύση της λειτουργίας τουλάχιστον του Ειρηνοδικείου Αμφίκλειας, ώστε να μπορώ να αγωνιστώ με ισχυρά όπλα σε περίπτωση κατάργησης και των δύο Ειρηνοδικείων( Αμφίκλειας-Ελάτειας), αφού το Ειρηνοδικείο της Ελάτειας δεν είχε τις ως άνω προϋποθέσεις διατήρησής του. Δυστυχώς όμως η πρόταση μου αυτή δεν πέρασε στο δημοτικό Συμβούλιο, αφού ορισμένοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας από την Αμφίκλεια και η αντιπολίτευση δεν την ψήφησαν. Τώρα ότι έσπειρε ο καθένας ,ας θερίσει. Δυστυχώς, το απεύχομαι, πιθανόν όμως να μην λειτουργεί προσεχώς κανένα Ειρηνοδικείο στον Δήμο μας, με ευθύνη αυτών που καταψήφισαν την πρότασή μου. Θα διαρωτηθεί κανείς ότι αν όλοι οι σύμβουλοι ψήφιζαν ομόφωνα την πρότασή μου ,θα μπορούσε να διατηρηθεί τουλάχιστο σε λειτουργία το Ειρηνοδικείο της Αμφίκλειας; Πιστεύω πως ναι. Έχει άλλη βαρύτητα η μονομερής γνώμη του δημάρχου και των μειοψηφούντων της πλειοψηφίας συμβούλων που τον ακολούθησαν, όπως φαίνεται στα Πρακτικά του Δ.Σ, και άλλο ειδικό βάρος η ομόφωνη Απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου για ένα τόσο σοβαρό θέμα δηλ. για την μη παύση τουλάχιστο της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου της Αμφίκλειας. Για το κατάντημα της Ελλάδος, ας μην κατακρίνουμε μόνο τους πολιτικούς και τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», φταίμε όλοι μας και ίσως είναι πολύ αργά να διορθωθούμε. Προς επιβεβαίωση των ως άνω αναγραφομένων ,σας κοινοποιώ συνημμένα την Αριθ. 135/2011/27.7.2011 του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφίκλειας-Ελάτειας. Αν χρειαστεί, μπορεί κανείς να προμηθευτεί και τα μαγνητοφωνημένα Πρακτικά, από την Γραμματέα του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας. Εγώ πάντως και η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας( πλην αυτών των δημοτικών συμβούλων από την Αμφίκλεια που καταψήφισαν την πρότασή μου) ,θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι και την τελευταία στιγμή, καίτοι τα προγνωστικά είναι δυσοίωνα.

Πατήστε (απόσπασμα_135_18_2011) για να δείτε απόσπασμα απο τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 27/07/2011

Κάτω Τιθορέα,8.9.2012

Δρ. Θεόδωρος Ντούρος

Δήμαρχος

Αμφίκλειας-Ελάτειας

πηγη : e-tithorea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις