Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Οι μεγάλοι ρυπαντές δυναμιτίζουν τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.

Οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί αερίων του θερμοκηπίου, ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία, αρνούνται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια νέα δεσμευτική συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής, περιορίζοντας την προοπτική επιτυχίας για τη σύνοδο του ΟΗΕ που λήγει στα τέλη της εβδομάδας στο Ντέρμπαν.



Από την ομάδα των ανεπτυγμένων χωρών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ηγείται των προσπαθειών προκειμένου να παραταθεί η ισχύς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο επιβάλλει μείωση των εκπομπών στις ανεπτυγμένες χώρες που το έχουν αποδεχθεί. Το Πρωτόκολλο λήγει το 2012.

Μια νομικά δεσμευτική, συνολική συμφωνία ενδέχεται να μην είναι εφικτή στο Ντέρμπαν Η ΕΕ είναι επίσης πρόθυμη να αποδεχθεί μια νέα, καθολική και δεσμευτική συμφωνία, η οποία θα διαδεχόταν το Κιότο από το 2015, με την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθούν δεσμευτικούς στόχους όλοι οι μεγάλοι ρυπαντές.

Δεδομένου όμως ότι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία -στις οποίες αντιστοιχεί το ήμισυ της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου- προτιμούν να αναβάλλουν τις διαπραγματεύσεις για μετά το 2015, ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι οι πιθανότητα επιτυχίας στο Ντέρμπαν είναι μάλλον μικρή:
«Μια νομικά δεσμευτική, συνολική συμφωνία ενδέχεται να μην είναι εφικτή στο Ντέρμπαν» παραδέχτηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν όπως αναφέρει το Reuters.

Το τρίο των μεγάλων ρυπαντών επιθυμεί να αναβληθεί η συζήτηση μέχρι το 2015, οπότε ο ΟΗΕ θα ολοκληρώσει νέα επιστημονική έκθεση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την αποτελεσματικότητα των επιμέρους εθελοντικών στόχων που έχουν θέσει οι κυβερνήσεις.

Η Κίνα και η Ινδία είναι απρόθυμες να αποδεχθούν δεσμευτικούς στόχους υποστηρίζοντας ότι δεν ευθύνονται για τη ρύπανση του παρελθόντος, ούτε μπορούν να ανακόψουν την οικονομική τους ανάπτυξη για χάρη του κλίματος.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, δεν φαίνεται ότι θα αλλάξουν πολιτική πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις