Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ναύπακτος: Έκθεση Βιβλίου & Ζωγραφικής "Ζηλίστα 1821"

Έκθεση Βιβλίου και Ζωγραφικής με τίτλο «Ζηλίστα 1821», οργανώνουν στη Ναύπακτο η Κοινότητα Κυδωνιάς (Ζηλίστας), ο Σύλλογος Νέων Κυδωνιάς και η Ομάδα Ζηλιστινών, στις 8, 9 και 10 Ιουνίου 2012, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ναυπακτία», στο λιμάνι της πόλης. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Διεθνούς Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού Τριχωνίας και Ναυπακτίας».


Η συλλογή των 300 περίπου βιβλίων και εντύπων που θα εκτεθεί, αναφέρεται στην ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής των Κραβάρων κατά την ύστερη τουρκοκρατία και την Επανάσταση. Τα βιβλία χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα που πραγματοποιήσαμε τα δυο προηγούμενα χρόνια στο χωριό μας σχετικά με την τοπική μας ιστορία της περιόδου 1770-1829 και για πρώτη φορά εκτέθηκαν πέρυσι στο Δημοτικό Σχολείο της Ζηλίστας.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το εικαστικό μέρος της Έκθεσης, που αποτελείται από πρωτότυπα έργα ζηλιστινών καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από τις προφορικές παραδόσεις που διασώθηκαν στο χωριό σχετικά με τον Αγώνα του ’21 και τη συμβολή των ανωνύμων και επωνύμων Ζηλιστινών μαχητών και μαχητριών στην απελευθέρωσή μας. Θα παρουσιαστούν επίσης 4 έργα του Παπαβασίλη Καρασμαΐλη, που είχαν προσφερθεί από τον σημαντικό συγχωριανό μας ζωγράφο στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη.

Η Έκθεση θα λειτουργεί την Παρασκευή, 8 Ιουνίου το απόγευμα 5.30μμ έως 10.00μμ καθώς και το Σάββατο και την Κυριακή 9 και 10 Ιουνίου, το πρωί από τις 10.00πμ. έως τις 2.00μμ. και το απόγευμα από τις 5.30μμ. έως τις 10.00μμ.

Επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε το επιστημονικό συνέδριο το Σάββατο το απόγευμα, στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα. Οι συνεδρίες θα γίνουν από τις 5.00μμ. έως τις 9.30μμ. και οι εισηγήσεις αναφέρονται στον πολιτισμό της Αιτωλίας από την αρχαιότητα έως σήμερα! Μερικοί ομιλητές θα αναφερθούν στη συμβολή των Κραβαριτών στην ιστορία και τον πολιτισμό μας και το Σάββατο 9 Ιουνίου 5.15-5.30μμ. θα παρουσιαστεί στο συνέδριο ένα μέρος από την έρευνα «Ζηλίστα 1821» που πραγματοποιήσαμε τα δυο τελευταία χρόνια στο χωριό μας.

Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις