Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012

Σπηλαιοβάραθρο Εφτάστομο Παρνασού (ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟ)

Η ΦΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΑΘΗ ΤΟΥΝΤΑ


Το σπηλαιοβάραθρο Επτάστομο βρίσκεται στον εθνικό δρυμό του όρος Παρνασσός.
Έχει πάρει το όνομά του από τις φήμες για τις επτά εισόδους που έχει. Στον πάτο του πηγαδιού είναι μόνιμος παγετώνας όλες τις εποχές του έτους.
Η πρόσβαση γίνεται από την Αράχοβα. Φτάνοντας στη διασταύρωση που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο εμείς συνεχίζουμε ευθεία και στα δύο χιλιόμετρα στρίβουμε αριστερά στο χωματόδρομο και ακολουθούμε τις πινακίδες. Ο απλός περιπατητής θα θαυμάσει το βάραθρο από πάνω χωρίς να έχει κάποιο σημείο που να μπορέσει να δει τον πάτο του. Για τους γνώστες των σπηλαιολογικών τεχνικών τα πράγματα είναι πιο εντυπωσιακά.
Ο σπηλαιολόγος θα μπορέσει την άνοιξη να θαυμάσει το πηγάδι με τον εντυπωσιακό στολισμό από παγοσταλακτίτες.


 ΒΑΡΑΘΡΟ ΕΦΤΑΣΤΟΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ 
Μεταφέρω απόσπασμα από το περιοδικό το ΒΟΥΝΟ του ΕΟΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ), του ΙΟΥΛΙΟΥ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ του έτους 1955, τεύχος 185:
… Η πρώτη αναγνωριστική εξερεύνηση, που έγινε στις 10 έως 14 Αυγούστου 1939, από την Σπηλαιολογική Ομάδα του ΕΟΣ και η πλήρης περιγραφή της προσπάθειας εκείνης από τον Ιάκωβο Σαντοριναίο, έγινε η αφορμή να οργανωθεί δεύτερη αποστολή από την ίδια ομάδα, στις 13 έως 15 Αυγούστου του 1950.
Η εργασία της δεύτερης αποστολής ολοκλήρωσε πλήρως την εξερεύνηση του βαράθρου έως το βαθύτερο σημείο του και η ομάδα επέτυχε καταβάσεις από διάφορα σημεία … 
Με βάση εκείνες τις μετρήσεις, το βάθος του Εφτάστομου μέχρι το σημείο που το νερό μέσα στο φυσικό τούνελ, εμποδίζει την συνέχεια, ήταν τα –110 μέτρα από την επιφάνεια.
Το όνομα Εφτάστομος δόθηκε από τους ντόπιους και αυτό γιατί στο βάραθρο υπάρχουν παραπάνω από ένα ανοίγματα που οδηγούν στο εσωτερικο του.
Βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείψουν από ένα τέτοιο εντυπωσιακό βάραθρο σαν το Εφτάστομο και οι διάφοροι θρύλοι και παραδοσεις.
Αν κάποιος ρωτήσει τους ντόπιους σίγουρα θα του διηγηθούν κάποιες από αυτές.
Σπάνια έχει την ευκαιρία σπηλαιολόγος να συναντήσει τέτοιου μεγέθους όμορφες σταλακτιτικές παγοκολωνες σε βάραθρα της χώρας μας.
Ο παγετώνας που υπαρχει μέσα στον Εφτάστομο διατηρείται όλο τον χρόνο μιας και η θερμοκρασία ακόμα και τους πιο ζεστούς μήνες του έτους δεν ανεβαίνει σε τέτοιο σημείο που να μπορέσει να τον λιώσει.
Όπως καταλαβαίνει λοιπόν κάποιος τα βαθύτερα στρώματα αυτού του παγετώνα έχουν δημιουργηθεί πολύ μα πολύ παλιά.
Η Φύση έχει δημιουργήσει στον Εφτάστομο ένα υπόγειο κατάλευκο παλάτι από Πάγο!!


Η ΟΜΟΡΦΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΕΦΤΑΣΤΟΜΟ ΑΠΟ ΚΑΤΩ

          

          
ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΥΨΗΛΟΙ ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΛΑΓΜΙΤΕΣ ΑΠΟ ΠΑΓΟ! ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΦΤΑΣΤΟΜΟ

          

          
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ Η ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ

          

          
Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΗΡΑΓΓΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΕΤΡΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΝΕΡΟ – ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ

          
ΔΥΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ… ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ … ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ …ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Όπως και άλλα βάραθρα στην Ελλάδα έτσι και ο Εφταστομος υπήρξε τόπος μαρτυρίου για κάποιους συνανθρώπους μας….Eftastomos_2008 από thanos_x

πηγη: http://spilaiologia.blogspot.gr,  http://users.ntua.gr/paneios/eftastomos.htm   http://www.actiongr.com/gr_spilaiologia/eftastomo2.htm

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις