Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Καύσωνας Διαρκείας...

 Του Γεωργίου Οικονόμου

 Ο Ιούλιος μπήκε δυναμικά με θερμοκρασίες αρκετά ανεβασμένες, οι οποίες θα φτάσουν στα όρια του καύσωνα τις επόμενες ημέρες και το σκηνικό αυτό θα διαρκέσει για αρκετές ακόμη ημέρες.
Το φαινόμενο είναι γνώριμο, καθώς έχει επαναληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν και μάλιστα τα τελευταία έτη.
Πιο συγκεκριμένα αποκομμένο χαμηλό στη ΒΔ Ευρώπη (Ισλανδία) κινείται αργά Α-ΒΑ αποτελώντας έτσι μια φρασσόμενη κυκλοφορία τύπου "Ω",  με το ανατολικό χαμηλό της Ρωσίας και τον άξονα των υψηλών πιέσεων (Ω) να μετατοπίζεται αργά ανατολικά, στρεφόμενο κατά τη διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Ταυτόχρονα η μετατόπιση του υποτροπικού (θερμού κύματος)  από τη Βόρεια Αφρική στην περιοχή μας, επιτείνει  την έλευση θερμών αερίων μαζών στον Ελλαδικό ηπειρωτικό κορμό.
          Η διάταξη αυτή αποτελεί την αιτία της μεταφοράς θερμών αερίων μαζών στην περιοχή μας.

Η παραπάνω διάταξη φαίνεται ότι θα παραμείνει μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 17/7, επιτείνοντας έτσι το κύμα καύσωνα στην περιοχή μας (ειδικά στη Δυτική Ελλάδα).

Με βάση λοιπόν τα προγνωστικά μοντέλα, ο καιρός στην Αράχωβα, σήμερα 7/7 θα παρουσιάσει πιθανή αστάθεια με ενδεχόμενο για τοπική μπόρα, τις μεσημεριανές ώρες, ανέμους μεταβλητών διαστάσεων και μέγιστη θερμοκρασία στους 29 Κελσίου.

Την Κυριακή 8/7 και Δευτέρα 9/7 περαιτέρω μικρή άνοδος θα σημειωθεί, με τη μέγιστη στους 30 βαθμούς Κελσίου και τοπική συννεφιά γύρω απ΄τον Παρνασσό τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων, μέτριας έντασης.

Τρίτη 10/7 έως και Πέμπτη 12/7 Νέα ισχυρή θερμή μεταφορά αερίων μαζών, η οποία σε συνδυασμό με τις -  μεγάλης κλίμακας- κατολισθήσεις του αέρα, εξαιτίας των πολύ υψηλών πιέσεων, θα έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο του υδραργύρου τοπικά έως τους 33-34 βαθμούς Κελσίου, και γενικότερα τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε πολύ υψηλά επίπεδα καθ' όλο το 24ώρο. Ταυτόχρονα η συνεχής ηλιοφάνεια θα επιτείνει το αίσθημα δυσφορίας . Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ελάχιστη θα διατηρείται σε επίπεδα μεταξύ 26 έως 28 βαθμών Κελσίου.

Παρασκευή 13/7 Με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, διαφαίνεται ότι θα είναι η τελευταία ημέρα των υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες θα είναι λίγο ελαττωμένες (3 βαθμούς Κελσίου) σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Έτσι η μέγιστη στην Αράχωβα θα αγγιξει τους 28-29 βαθμούς Κελσίου με ηλιοφάνεια και ασθενείς ανέμους.

Προοπτική του καιρού
Με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε, ψυχρό μέτωπο κινούμενο απο Δ-ΒΔ προς Α-ΝΑ αναμένεται να ρίξει τη θερμοκρασία αισθητά από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 15/7 με τη μέγιστη στους 23-24 βαθμούς Κελσίου, χωρίς όμως να διαφαίνονται φαινόμενα.

Να σημειωθεί ότι η αρχική επικράτηση ΒΔ ανέμων, τις πρώτες ώρες, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου14/7, θα συνοδεύεται από σχετική ζέστη, εξαιτίας των, ήδη, εγλωβισμένων θερμών μαζών της Δυτικής Ελλάδας, με την πάροδο όμως των ωρών η θερμοκρασία θα πέφτει αισθητά.Τέλος καθ' όλη τη διάρκεια της Κυριακής και της Δευτέρας η δροσιά αλλά και η σχετική ψύχρα, στη διάρκεια της νύχτας, θα δημιουργήσει συνθήκες ξεκούρασης και ευεξίας, μετά από έναν παρατεταμένο καύσωνα

Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν τις επόμενες ημέρες και ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, λαμβάνοντας έτσι όλα τα απαραίτητα μέσα αυτοπροστασίας από το συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών και έντονης ακτινοβολίας που θα επιτείνουν το αίσθημα δυσφορίας.

(Στη διάρκεια των επόμενων ημερών ,θα παρακολουθούμε ο,τιδήποτε νεότερο προγνωστικό στοιχείο στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, για την περαιτέρω ενημέρωσή σας).

Μετεωρολογικός σταθμός Αράχωβας ΕΔΩ: http://penteli.meteo.gr/stations/arahova/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις