Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ναι στην δημοσιονομική πειθαρχία, όχι στην αλλαγή των συνθηκών.


Ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο είναι το κύριο αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής. Η ευρωζώνη και 6 ακόμα χώρες συμφώνησαν στη θεσμοθέτηση του χρεόφρενου και αυτόματων κυρώσεων στις χώρες με έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης υποδέχονται τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής με τίτλους όπως: «Περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία –χωρίς το Λονδίνο» (tagesschau.de), «Οι Βρετανοί εμπόδιο σε ένα μεγαλύτερο σχέδιο σωτηρίας του ευρώ» (SpiegelOnline), «Οι 27 δεν συμφώνησαν στην αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών – O Νικολά Σαρκοζί χαρακτηρίζει ’απαράδεκτους’ του βρετανικούς όρους» (Deutschlandfunk).

Πολλά γερμανικά ΜΜΕ αποδίδουν στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον την «αποτυχία» συμφωνίας μιας ομόφωνης αλλαγής των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Παρελθόν η ομόφωνη αλλαγή των συνθηκών

Γερμανία και Γαλλία δεν πέτυχαν τον κύριο στόχο που είχαν θέση στο προοίμιο της Συνόδου Κορυφής για αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών με τη σύμφωνη γνώμη και των 27 χωρών-μελών της ΕΕ. Τόσο η Βρετανία, όσο και η Ουγγαρία είπαν ξεκάθαρο όχι στις γαλλογερμανικές προτάσεις, ενώ η Τσεχία θα πρέπει πρώτα να έχει το πράσινο φως του κοινοβουλίου για να υπογράψει το δημοσιονομικό σύμφωνο.

Χρεόφρενο και αυτόματες κυρώσεις

Το βασικό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής είναι ένα δημοσιονομικό σύμφωνο ή διακυβερνητική συμφωνία 17 συν 6, των χωρών δηλαδή των ευρωζώνης και 6 ακόμα χωρών.
23 χώρες θα συνυπογράψουν ένα δημοσιονομικό σύμφωνο που προβλέπει θεσμοθετημένο χρεόφρενο και αυτόματες κυρώσεις στις χώρες με έλλειμμα πάνω από 3% του ΑΕΠ. Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα ενεργοποιείται συνεπώς αυτόματα και θα αναστέλλεται μόνο με ενισχυμένη πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Προς μια δημοσιονομική ένωση;
Η διακρατική συμφωνία θα υπογραφεί από τις 23 ευρωπαϊκές χώρες μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων η Άγκελα Μέρκελ μίλησε για ένα «καλό αποτέλεσμα, ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα διότι δείχνει ότι μάθαμε από το παρελθόν και τα λάθη μας». Η Γερμανίδα καγκελάριος κατέληξε λέγοντας: «Θα δημιουργήσουμε μια δημοσιονομική ένωση για το ευρώ, που θα είναι ταυτόχρονα και ένωση σταθερότητας».
Η Γερμανία είναι ευχαριστημένη ίσως και επειδή πέτυχε ένα ακόμα στόχο της. Να μην αποκτήσει ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης ESM πρόσβαση στην ΕΚΤ.

Την ίδια στιγμή όμως οι χώρες της ΕΕ εξετάζουν την ενίσχυση του ΔΝΤ με μέχρι 200 δις ευρώ με σκοπό να αντιμετωπιστεί άμεσα η κρίση χρέους. Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε ότι «Οι χώρες του ευρώ και άλλα μέλη της ΕΕ έθεσαν ως στόχο να αυξήσουν τη συμβολή του στο ΔΝΤ με μέχρι και 200 δισεκατομμύρια ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις