Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Αναβίωση υπαίθριου Πρωτοχρονιάτικου παιγνιδιού στο Δίστομο , ΤΟ ΒΑΡΤΟ


 
Ρεπορτάζ : Λ.Δ
Aπο τις μικρούλες Αστερία και Κυριακή Λιάσκου ( 4,5 και 6 ετών αντίστοιχα) ,μέχρι τον 88χρονο Γιάννη Σφουντούρη  δεκάδες Διστομίτες, άνδρες και γυναίκες, πήραν μέρος στην αναβίωση ενός Πρωτοχρονιάτικου  εθίμου- παιγνιδιού, που στην ρουμελιώτικη προφορά ακούγεται << Το Βαρτό>>, δηλαδή κάτι που το βαράς, το χτυπάς, κάπου. Και αυτό είναι  το χτύπημα ενος κέρματος σε λειο τείχο, ώστε με το κατάλληλο -  με τέχνη και εμπειρία- γκελ να πέσει όσο πιο κοντά γίνεται  στα κέρματα των αντιπάλων που είναι στο έδαφος! Οποιος φτασει μια πιθαμή κοντά στον κέρμα κάποιου άλλου κερδίζει το αντίτιμο - παλιά ηταν μια δεκάρα,μια δραχμή κοκ- πολλές φορές παιζόταν και για την απλή νίκη, χωρίς χρήματα. Σε περίπτωση που ο παίκτης  καταφέρει να κατευθύνει το νόμισμά του πάνω σέ κέρμα άλλου ( ''φιλί'') τότε το κέρδος είναι...διπλό!

Η πρωτοβουλία για την αναβίωση του παιγνιδιού ήταν της <<Πολιτιστικής Εταιρείας Το Μαρτυρικό Διστομο και οι 218 Σφαγιασθέντες>>.

Ο υπευθυνος από τον πολιτιστικό αυτόν φορέα,κ. Αρ. Τζιτζώκος θεωρεί οτι  η αναβίωση τέτοιων παιγνιδιών και εθίμων πρέπει να συστηματικοποιηθεί και να επεκταθεί και σε άλλες δράσεις. <<Με αυτό το παιγνίδι - που την περιοδο των εορτών κορυφωνόταν- έχουν συνδέσει τις αναμνήσεις τους πάρα πολλές γενιές>> λέει. Στο κάλεσμά της Πολιτιστικής εταιρείας ορίστηκε ως τόπος συνάντησης <<τα αγκωνάρια >>του Αι Νικόλα στην Πάνω Πλατεία,το μεσημεράκι της παραμονής Πρωτοχρονιάς. Επιστρατευτηκαν παλιά κέρματα που <<κάθονταν>> πιο καλά στο έδαφος. Το πιο παλιό ήταν ενας <<Οθωνας>> του 1851 που κέρδισε τις εντυπώσεις.Ενδιαφέρον είχε οτι  ενώ ξεκίνησαν λίγοι,γρήγορα μαζεύτηκαν αρκετοί,όλων - σχεδον - των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες καθώς και επισκέπτες του Διστόμου. Πήραν μέρος από απλοί παίκτες , ως τους <<πρωταθλητές>> προ 40,50, 60 ακόμα και 70 χρόνια...Οι νέοι, ειναι αλήθεια, δεν έδωσαν το παρόν τους όσο θα έπρεπε, ίσως να έφταιγε η ώρα..Πάντως σε αυτούς αφιερώνεται αυτο το <<ρεπορτάζ>> με την ευχή του χρόνου να είναι περισσότεροι - όλοι , θα λέγαμε- για να έχει και νόημα η αναβίωση... Οι μικρόύλες Αστερία και Κυριακή. πήραν τα πρώτα <<μαθήματα>>  βαρτού από τη γιαγιά τους ...

Του χρόνου και αυτές και όλες οι γυναίκες - παίκτριες ή θεατές- υποσχέθηκαν να φέρουν και τα απαραίτητα μεζεδάκια και γλυκά.. Χρόνια Πολλά! Oμάδα πρωτοβουλίας και υποστήριξης (Ακολουθούν φωτογραφίες )


Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις