Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Ψηφιοποίηση 1,5 εκατομμυρίου σελίδων αρχαίων κειμένων


Το Βατικανό και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα την ψηφιοποίηση 1,5 εκατομμυρίου σελίδων αρχαίων κειμένων... που βρίσκονται στις βιβλιοθήκες τους, κείμενα που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα και παλαιότερα.

Το project αυτό αναμένεται να διαρκέσει 4 χρόνια και θα χρηματοδοτηθεί με 3 εκατομμύρια δολάρια, από το Ίδρυμα Polonsky, ίδρυμα που έχει χρηματοδοτήσει την ψηφιοποίηση των αρχείων του Ισαάκ Νεύτωνα και του Αλβέρτου Αϊνστάιν.



Τα κείμενα προέρχονται, κατά 2/3 από την Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού (Biblioteca Apostolica Vaticana) και κατά ένα τρίτο από τις Bodleian Libraries του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Και οι δύο βιβλιοθήκες κρύβουν ανεκτίμητους θησαυρούς στα «ράφια» τους, κείμενα από την αρχαία Ρώμη και την Ελλάδα, πρώιμα εκκλησιαστικά κείμενα και έργα του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Σοφοκλή και του Ιπποκράτη. Διαθέτουν επίσης αρκετά Εβραϊκά κείμενα από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση.

Στην ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μιλά για άλλη μία ψηφιακή επανάσταση καθώς, θα μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στα κείμενα και από τις δύο βιβλιοθήκες και να κάνει συγκριτικές μελέτες, σε συναφή κείμενα, πράγμα που για αιώνες χρειαζόταν πρόσβαση και ταξίδια και στις δύο βιβλιοθήκες.

Ολοένα και πληθαίνουν οι προσπάθειες για την ψηφιοποίηση μεγάλων και παγκοσμίως αναγνωρισμένων βιβλιοθηκών και το Ίδρυμα Polonsky έχει βαλθεί να χρηματοδοτεί τις αρκετές από αυτές. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει ήδη ψηφιοποιήσει την συλλογή Genizah, 280000 αποσπάσματα από Εβραϊκά χειρόγραφα που βρίσκονται στις βιβλιοθήκες του και μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε αυτά μέσα από τον browser του.

Η πρόσβαση στην γνώση και πιο συγκεκριμένα, η πρόσβαση στα πρωτότυπα συγγράμματα, δεν ενισχύει μόνο την έρευνα. Επιτρέπει σε καθένα από εμάς που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαμε την δυνατότητα να δούμε τέτοια σπάνια έγγραφα, να το κάνουμε με την ευκολία ενός κλικ. Γιατί μας συγκινεί κάθε τέτοια είδηση; Γιατί αυτή είναι η λειτουργία του Internet, όπως ήταν ανέκαθεν η λειτουργία των βιβλιοθηκών: Ένα παράθυρο στη γνώση για όλους εκείνους που το επιθυμούν να την χρησιμοποιούν για την αυτοβελτίωσή τους. Άλλωστε, η γνώση είναι δύναμη.
http://erroso.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις