Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Η Ακαδημία Αθηνών στο πανηγυράκι μας!

  Στο πλαίσιο της οργάνωσης του λαογραφικού υλικού της Αράχωβας για την ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου, και με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για το πανηγυράκι μας, είχαμε την ξεχωριστή τιμή, φέτος, να μας επισκεφθεί το επιστημονικό επιτελείο του κέντρου  Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με προεξάρχουσα τη διευθύντρια της και εξέχουσα μορφή της Ακαδημαϊκής κοινότητας στο χώρο της Λαογραφίας, κ. Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, συνεπικουρούμενη από τριμελή ομάδα καθηγητών- ερευνητών, οι οποίοι παρέμειναν καθ΄όλη τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων.

Η Δντρια της Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών,κ. Πολυμέρου- Καμηλάκη Αικ., κατά την απονομή, στους νικητές των αγωνισμάτων, την πρώτη ημέρα του πανηγυριού μας!


  Σκοπός τους ήταν να καταγράψουν, με όρους λαογραφίας, και να μελετήσουν τα πανάρχαια ήθη, τα έθιμα, τα λαϊκά δρώμενα του πανηγυριού, που εν γένει συνθέτουν μια ομάδα παραμέτρων  αναδεικνύοντας έτσι, λεπτομερειακά, την εικόνα ενός τόπου και την πολιτιστική του κληρονομιά.

Όπως τόνισε η κ. Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, το πανηγυράκι μας αποτελεί μία απ΄τις κορυφαίες παραδόσεις, πανελληνίως, ευρισκόμενο πολύ ψηλά στη Λαογραφική Ακαδημαϊκή κοινότητα,  ενώ το ήθος και το ύφος του πανηγυριού μας, δε συμβιβάζεται με τη φτηνή επίδειξη και δεν προσφέρεται για χρησιμοθηρικούς εντυπωσιασμούς.
 Το νόημα του, είναι πολύ βαθύτερο από όσο πιστεύουν οι επιπόλαιοι. Γι αυτό δεν μπορεί να το αγγίξει καμιά απόπειρα εκμοντερνισμού και βεβήλωσης.
Εμείς δε μένει παρά να ευχαριστήσουμε το κέντρο έρευνας της Λαογραφίας, της Ακαδημίας Αθηνών για την εν γένει επίσκεψή τους και καταγραφή του πανηγυριού μας, αποδεικνύοντας έτσι, ότι αποτελεί ψυχική έκφραση και βίωμα του κάθε Αραχωβίτη και Αραχωβίτισσας!
Και του χρόνου!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μεγίστην τιμήν αποτελεί το γεγονός της αφίξεως της λαμπράς Ακαδημίας Αθηνών, ίνα τιμηθή η μακραίωνη παράδοσις της πανηγύρεως μας.
Συγχαίρωμεν την Ακαδημίαν και ευχόμεθα, τούτη η λαμπρά εορτή της πανηγύρεως, να διατηρείται αναλλοίωτη εις το πέρασμα των αιώνων, ίνα προβάλλη τον γνήσιον λαικόν πολιτισμόν της Αραχώβης!

συνολικες επισκεψεις