Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Τα βλαστοκύτταρα έσωσαν 4χρονο παιδί με καρκίνο του εγκεφάλου



Ένα κοριτσάκι από την Ισπανία αναρρώνει επιτυχώς έπειτα από επέμβαση αντιμετώπισης ογκολογικού περιστατικού ( καρκίνος του εγκεφάλου) με χρήση βλαστικών κυττάρων που είχαν συλλεχθεί από το δικό της ομφάλιο λώρο.

Το παιδί γεννήθηκε υγιές, αλλά κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της ζωής του, διαγνώστηκε με μυελοβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου. Αρχικά υποβλήθηκε σε ειδική χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος του όγκου και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία. Μετά αποφασίστηκε η αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων που είχαν ...
συλλεχθεί στη γέννησή της από το αίμα του ομφαλίου λώρου ώστε να αναγεννηθεί το ανοσοποιητικό της σύστημα που το είχε καταστρέψει η χημειοθεραπεία. Τα βλαστικά κύτταρα είχαν επεξεργαστεί και φυλάσσονταν στις κύριες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και φύλαξης της Cryo-Save στο Βέλγιο. Από εκεί εστάλησαν στους θεράποντες ιατρούς του νοσοκομείου της Μαδρίτης.

Δεκατέσσερις μήνες μετά τη μεταμόσχευση, το παιδί είχε πλήρως αναδομήσει το αιμοποιητικό του σύστημα και άρχισε να απολαμβάνει μια φυσιολογική ζωή, παρά τους απαραίτητους περιοδικούς ιατρικούς ελέγχους.

Ο Δρ. Luis Madero, επικεφαλής του Τμήματος Ογκολογίας του Νοσοκομείου της Μαδρίτης Niño Jesús, που ήταν υπεύθυνος για τη θεραπεία της Alba και για την μετέπειτα παρακολούθησή της, τόνισε ότι αυτό αποτελεί μοναδική περίπτωση στην Ισπανία: «Η χρήση βλαστικών κυττάρων για την ανάπλαση του αιμοποιητικού συστήματος είναι μια συνήθης θεραπεία για αυτόν τον τύπο καρκίνου. Αυτό που κάνει αυτή την περίπτωση μοναδική είναι ότι, για πρώτη φορά στη χώρα μας τα βλαστικά κύτταρα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία προήλθαν από το αίμα του ομφάλιου λώρου του ίδιου του μωρού που είχε φυλαχθεί κατά τη γέννηση. Τα τελευταία χρόνια, η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από αίμα ομφάλιου λώρου γνωρίζουν σημαντική εξέλιξη. Ιδίως στην περίπτωση αδελφών, τα βλαστικά κύτταρα αποτελούν την καλύτερη θεραπευτική επιλογή».

 http://www.enimerwsi.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις