Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ - ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΟΝ ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ !!

Η μέχρι πριν 5 ημέρες τρίτη ισχυρότερη οικονομικά χώρα του κόσμου Ιαπωνία μαζεύει τα συντρίμμια της. Ανθρώπινα θύματα, καταστροφές, εξαθλίωση ανθρώπων και σπείρει κίνδυνο για όλο τον πλανήτη...

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, μετά τις συνεχόμενες εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στους αντιδραστήρες. Μετά τις έκρηξεις οι τιμές της ραδιενέργειας γύρω από το εργοστάσιο τετραπλασιάστηκαν.Η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον από τον έλεγχο και υπάρχει πιθανότητα τεράστιου κινδύνου για όλη τη χώρα, καθώς και το πιο εφιαλτικό σενάριο των πιο απαισιόδοξων έχει πάρει  πια πιθανές διαστάσεις.
Προχθές το μεσημέρι είχε ανακοινωθεί πως εκτέθηκαν πλήρως στον αέρα οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου στον συγκεκριμένο αντιδραστήρα.

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες ειδικούς, το επίπεδο του ψυκτικού υγρού μειώνεται γύρω από τον πυρήνα του αντιδραστήρα και δεν αποκλείεται η τήξη των ράβδων.

Κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο να υποστεί βλάβη το κέλυφος του αντιδραστήρα και να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας, όπως υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες.

Στο μεταξύ, η Tokyo Electric Co. (Tepco), η εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό, διοχετεύει θαλασσινό νερό και βόριο στους αντιδραστήρες. Το νερό μειώνει τη θερμοκρασία, ενώ το βόριο απορροφά πρωτόνια για να μετριάσει την αλυσιδωτή αντίδραση σχάσης.

Η χρήση θαλασσινού νερού θεωρείται ως έσχατη λύση, καθώς διαβρώνει και τελικά αχρηστεύει τον αντιδραστήρα. Αμερικανοί ειδικοί, επισημαίνουν πως είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται θαλασσινό νερό σε τέτοια περίπτωση και είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης. Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία στην οποία ανήκει το εργοστάσιο εγκαταλείπει κάθε σχέδιο για μελλοντική χρήση αυτών των αντιδραστήρων προκειμένου να προλάβει την καταστροφή.

Καθησυχάζουν οι ειδικοί 

Το δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα της Ιαπωνίας είναι απίθανο να κλιμακωθεί σε μια καταστροφική κατάσταση παρόμοια με αυτή του Τσερνόμπιλ, πριν από 25 χρόνια, υποστήριξε σήμερα από τη Βιέννη ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Ο Ιάπωνας γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Γιουκίγια Αμάνο, είπε ότι η βασική διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει αλυσιδωτή αντίδραση σε κανέναν από τους αντιδραστήρες του Φουκουσίμα. Επιπλέον, οι πυρήνες των αντιδραστήρων στο ιαπωνικό εργοστάσιο στεγάζονται σε χαλύβδινα περιβλήματα που δεν υπήρχαν στο Τσερνόμπιλ.
Το ενδεχόμενο αυτό το δυστύχημα να εξελιχθεί σε καταστροφή αντίστοιχη με εκείνη του Τσερνόμπιλ είναι «απίθανο, τόνισε.
Σύμφωνα με τον Γιουκίγια Αμάνο, το δυστύχημα αυτό δεν οφείλεται σε «ανθρώπινα λάθη» ή στο σχεδιασμό της μονάδας. «Έγινε εξαιτίας μιας τεράστιας φυσικής καταστροφής που ξεπερνά τη φαντασία και την εμπειρία των ανθρώπων», κατέληξε. 

Παρόλα αυτά είναι να απορεί κανείς με το σκεπτικό ή μάλλον με την απερισκεψία των κρατούντων αλλά και  την δύναμη των εγκεφάλων του χρήματος, που δημιούργησαν τόσα πυρηνικά εργοστάσια σε μια χώρα σεισμογενή όπως η Ιαπωνία, αλλά και με την ανοχή των κατοίκων της, που το επέτρεψαν να συμβεί κάτι τέτοιο, χωρίς αντίρρηση καμιά...το αύριο γι' αυτούς τώρα πια αβέβαιο, επιβλαβές και μουντό... κι όχι μόνο γι' αυτούς, μιας κι οι γειτονικές χώρες, αλλά κι όλος ο πλανήτης επηρεάζεται.

 Πηγή : τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις