Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ (...και διηγώντας τα είναι να γελάς)

Ο μπάρμπα - Κώστας διατηρούσε στο χωριό μας πολυκατάστημα (!). Από κουβαρίστρες και βελόνες, ζάχαρη, μακαρόνια, μπακαλιάρο, μέχρι κρέατα και πατσά. Όλοι μας εκεί ακουμπούσαμε. Ένα βράδυ τον αναζητήσαμε μα δεν τον βρήκαμε. Είχε βγάλει τις χασαποπροβατίνες του για βοσκή στα σοκάκια του χωριού. Βρήκαμε όμως τη γυναίκα του ν' απλώνει το φρεσκοπνιγμένο τραχανά τους από στρούγκα της Πέτρας
Αφού μας έδωσε, η θεια-Λελούδα, και φάγαμε από ΄να κομμάτι και τον ευχαριστηθήκαμε, ζητήσαμε και...ρέστα, θελήσαμε και τη φάρσα μας.
Πληρώσαμε τον ντελάλη ένα τάληρο κι εκείνος βγήκε και διαλάλησε:
"Ακούστε χωριανοί. Ου Κώστας ου Σούλιους, πήγε στ' Πέτρα να πνίξει τραχανά. Στο δρόμο τον έχασε. Όποιος τον βρήκε να του τον πάει του φτωχού".
Βγαίνει στο χαϊάτ΄ ο γερο - Τράκας ο δάσκαλος (συνταξιούχος πια) με τους χοντρούς φακούς στα μάτια και ρωτάει κάποια σκιά ανθρώπου στο δρόμο: "Βρε ποιος είσαι εσύ;" (πού να ξέρει πως ήταν ο ίδιος ο Κώστας ο Σούλιος με τις προβατίνες του που κι αυτός άκουγε έκπληκτος). "Τι λέει αυτός, δεν ακούω καλά;"
"Ου Κώστας ου Σούλιους, δάσκαλε, πήγε να πνίξει τραχανά και τον έχασε. Όποιος τον βρει να τον πάει". Κι ο δάσκαλος; "Τι να χαθεί να χαθεί. Βρε τον θυμάμαι απ΄το  σχολείο τι νταρβήρας ήταν!"
Αυτά συνέβαιναν τω καιρώ εκείνω. Παρ' τον στο γάμο σου να σου ειπεί και του χρόνου. Όλα αυτά βέβαια φιλικά και με το θάρρος. Ο πρώτος διδάξας ήταν ο μπάρμπα - Κώστας.

από το βιβλίο του Γιώργου Βακράκη "ΑΠΑΝΩ ΑΓΟΡΙΑΝΗ ή Επτάλοφος"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις