Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

”Ζήσαμ’ με ξένες μέρες” : Θεατρική παράσταση του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου


Αναδημοσίευση από ΑΡΆΧΩΒΑΣ Blog

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, σκληροί, απόλυτοι: Ανάμεσα στους 218 σφαγιασθέντες Διστομίτες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου 1944, επτά (7) ήταν μωρά κάτω του ενός έτους! Σαράντα (40) ήταν παιδιά κάτω των 10 ετών! Και πενήντα έξι (56) κάτω των 17 ετών!
Ένας στους τέσσερις νεκρούς Διστομίτες ήταν το τίμημα της νιότης σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που ακόμα δεν έχει τιμωρηθεί παρόλο που υπάρχουν οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου της Ελλάδας και από χθες και της Ιταλίας!
Στα παιδιά – θύματα της Σφαγής του Διστόμου, στα παιδιά – θύματα όλων των πολέμων σε όλο τον κόσμο, είναι αφιερωμένες οι φετεινές εκδηλώσεις με τις οποίες ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου συμμετέχει στις εκδηλώσεις Μνήμης που διοργανώνει ο Δήμος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας. Μια σειρά εκδηλώσεων ”αφιέρωμα των σημερινών παιδιών του Διστόμου στα παιδιά – θύματα της Σφαγής” όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στην πρόσκληση του Χορευτικού Τμήματος που παρουσίασε το περασμένο Σάββατο την χορευτική-θεατρική παράσταση ”Μια φορά και έναν καιρό… ” με διδασκαλία του χοροδιδάσκαλου Γ. Κουνούκλα.
Το Θεατρικό
Σήμερα Τετάρτη ( 8-6-2011) στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο του Μαυσωλείου όπου βρίσκονται τα οστά των Νεκρών, το Παιδικό Θεατρικό Τμήμα του Συλλόγου, σε συνεργασία με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο της νηπιαγωγού Γεωργίας Καπετάνιου, ”Ζήσαμ’ με ξένες μέρες”.
Με τέσσερις λέξεις, η ”γρια Μαριούλα” από το Δίστομο, ζωντανεύει, θεατρική αδεία, την ζωή όπως την βίωσε στη Σφαγή – με δίπλα της σφαγμένους παιδιά, αδέλφια, γονείς, συγγενείς, φίλους, όνειρα, επιθυμίες – αλλά και μετά τη Σφαγή: Με ξένες, δανεικές, μέρες… Που τις ”άρπαζε” και αυτές, όπως και τις ψυχές, ο θάνατος, ο ”Μαύρος” στα μάτια των παιδιών…
Γραμμένο έμμετρα και με την τυπική – ρουμελιώτικη – ντοπιολαλιά, το έργο είναι βασισμένο σε αληθινές μαρτυρίες και πραγματικά γεγονότα. Σκηνή- σκηνή περνούν βιωματικές καταστάσεις, με πλοκή αλλά και ανάγλυφη καταγραφή του ψυχισμού των ανθρώπων που επέζησαν της Σφαγής. Θα αναφερθούν, μέσα στην πλοκή του έργου, και τα 56 ονόματα των παιδιών που σκότωσαν οι Γερμανοί κατακτητές και θα προβληθούν και φωτογραφίες τους, ενώ θα ακουστεί και ένα από τα μοιρολόγια για παιδιά.
Το έργο αποτίει φόρο τιμής σε όλα τα θύματα των πολέμων και κυρίως στα πιο αδυναμα, τα παιδιά και τις γυναίκες. Παράλληλα τιμά και εξυμνεί την τεράστια και πολλές φορές ανέλπιδη προσπάθεια αυτών των ανθρώπων να περισώσουν ο,τι τελικά μένει αλώβητο μέσα από τις οριακές καταστάσεις που περνούν: Την ψυχή και την αξιοπρέπεια τους.
Επίσης από τη περασμένη εβδομάδα μέχρι και ανήμερα της επετείου της Σφαγής – 10 Ιουνίου – στο νέο κτίριο του Δημαρχείου, μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Διστόμου, Αράχωβας, και Στειρίου παρουσιάζουν ζωγραφικά έργα τους με θέμα ”ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ”. Λίγες ημέρες νωρίτερα, την περασμένη Κυριακή, το Παιδικό Σκακιστικό Τμήμα του Πολιτισμικού Συλλόγου  Διστόμου έκανε αγώνες επίδειξης (σιμουλτανέ) 20 παιδιών με αντίπαλο τον πρωταθλητή Στερεάς Ελλάδας, ενώ μέλη του συμμετείχαν και στον Δρόμο Θυσίας που φέτος είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή.
Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου
Στην αφίσα του Θεατρικού, κεντρικό πρόσωπο μια παιδική φωτογραφία της εποχής της Σφαγής με τον επιζήσαντα Αργύρη Σφουντούρη – από το  βραβευμένο ντοκιμαντέρ ”Ένα Τραγούδι για τον Αργύρη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις