Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
΄΄Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ΄΄

         Από το 1995 στην Άμφισσα, το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς, γίνεται η αναπαράσταση της «Νύχτας των Στοιχειών».  Αναβιώνoυμε  τον μύθο, του ταμπάκη Κωσταντή με την αγαπημένη του Λενιώ, που  έπεσε  νεκρή από ένα φοβερό κεραυνό , κοντά στην πηγή της Χάρμαινας.  Όταν ο Κωνσταντής  έμαθε το κακό μαντάτο για το χαμό της αγαπημένης του, έπεσε  από το Κάστρο και στοιχειωμένος πια, τριγυρίζει στα καλντερίμια της περιοχής αναγγέλλοντας τους πόνους των ανθρώπων μέσα από τα βογκητά και τις άγριες στριγκλιές του .

          Το «Στοιχειό της Χάρμαινας», ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής αλλά και ο προστάτης των Ταμπάκηδων κατεβαίνει τα σκαλιά του Αι-Νικόλα μαζί με τα παρατρεχάμενα ξωτικά, τις νεράιδες, τις μάγισσες, τους ντεβέτσκες, τους μποτσνάκηδες, τους ξυλένιους, τους αχυρένιους , τους αράπηδες και με ένα πλήθος δερματοφόρων και κουδουνοφόρων,  για να συναντηθεί με τα άλλα δύο Στοιχειά της Τέχολης και του Γκιριζιού  στην πλατεία Κεχαγιά για  να παλέψουν, μέχρις εσχάτων.
 Η εκδήλωση έχει ιδιαίτερο λαογραφικό, καλλιτεχνικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον καθώς  διοργανώνεται από το Εικαστικό Εργαστήρι Άμφισσας και την Επιτροπή Στοιχειού μαζί με τους καθηγητές, και  μαθητές του, έχοντας ως κεντρικό άξονα τα φτωχά  υλικά και τα χρώματα των ταμπάκηδων. Έτσι, επιλέγεται το ύφος και το χρώμα της παλιάς πόλης, η μουσική, σχεδιάζονται τα Στοιχειά, κατασκευάζονται οι στολές, καθώς επιχειρείται μια  σύγχρονη πλαστική προσέγγιση. Η εξελικτική πορεία της εκδήλωσης και η τεράστια συμμετοχή  από νέο κόσμο, μας  εμπνέουν να δημιουργούμε ότι καλύτερο, για να μας μείνει αξέχαστη  η μεγάλη «Νύχτα  των Στοιχειών».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί
το Σάββατο 25 Φλεβάρη  2012 και ώρα 8.30μ.μ στην πλατεία Κεχαγιά στην Άμφισσα.

Η  Υπεύθυνη του Εικαστικού Εργαστηρίου

Βούλα Δασκαλοπούλου
                                            Γλύπτρια-Κεραμίστρια
Τηλ. Επικοινωνίας: Εικαστικού Εργαστηρίου 2265079264
                                e-mail:eikergastiri_amfissas@yahoo.gr




Το Εικαστικό Εργαστήρι δανείζει δωρεάν στολές σε όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος στην εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις