Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ... Του Γιάννη Αν. ΛΟΥΚΑ







Παραλλαγή 1η (Ποιητική – Πολιτική)

Εκλογές στη διετία

και εις άλλα με υγεία.

Να εξαντληθεί τετραετία

μοιάζει να’ ναι ουτοπία.


Κι ο λαός στην εξουσία

ή κατ’ άλλους στη γωνία

θα πληρώνει τη ζημία

δίχως διαμαρτυρία.

Πλην θα είναι “ κουρεμένος “

μα και φρεσκοξυρισμένος

από όλους τιμημένος

και επιμελώς γδαρμένος.

Μόλις οι κάλπες κλείσουνε

θα βγουν τα “ έξιτ πολ” 


ο τρόμος της νοικοκυράς

εΙν’ τ’ άδεια της τα “ μπολ”!



Παραλλαγή 2η ( Δημοτική – Λαογραφική)  
Οι εκλογές μας ήρθανε

τι άλλο καρτερούμε ;

Παρακαλούμε το Λαό

Καλή Βουλή να δούμε!



Παραλλαγή 3η ( Φανταστική και Μουσειακή)

Σύμφωνα με το αποκλειστικό μας ρεπορτάζ, μετά τις μεγάλες τιμές που απήλαυσε η Αράχωβα με το Πανηγυράκι της από την Ακαδημία Αθηνών , νέες μεγάλες δόξες προμηνύονται κατά τη διάρκεια των εκλογών. Μόλις έγινε γνωστό ότι τα εκλογικά κέντρα της Αράχωβας θα στεγαστούν στο υπέροχο και ιστορικό κτήριο του Λαογραφικού Μουσείου ( έστω και μελλοντικού), η επιστημονική κοινότητα κινητοποιήθηκε άμεσα και μετά από άριστη συνεργασία λαογράφων, μουσειολόγων, ιστορικών, δημοσιογράφων κλπ, οργανώθηκε μέσα σε χρόνο – ρεκόρ και θα αποκαλυφθεί κατά την ημέρα των εκλογών μια φοβερή πρωτοτυπία, που πρώτοι και μόνοι εσείς γνωρίζετε ,και για το λόγο αυτό επικαλούμαι την εχεμύθειά σας: το Ιστορικό – Μουσειακό Εκλογικό Κέντρο Αράχωβας (ΙΜΕΚΑ). 
 


Πράγματι, στο Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας η ψηφοφορία θα διεξαχθεί, όπως ακριβώς πραγματοποιούταν πριν από ενάμιση αιώνα:

Αντί για τη σύγχρονη κάλπη θα υπάρχει η μεταλλική ( από τσίγκο) ψηφοδόχος με τη χοάνη, που θα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη: το άσπρο ( για τα ΝΑΙ) και το μαύρο (για τα ΟΧΙ). Από εκεί, εξάλλου ,έχει μείνει η φράση : « τον μαύρισα» ή «μαύρο» (π.χ. στο Μαυρο – γιαλούρο).
· Aντί για ψηφοδέλτια θα υπάρχουν οι μεταλλικές σφαίρες, που θα προμηθεύεται ο ψηφοφόρος από την εφορευτική επιτροπή και θα ρίχνει τα αντίστοιχα στο μαύρο ή στο άσπρο. Σημειώνεται ότι όλα τα σιδηρουργεία της περιοχής κάνουν χρυσές δουλειές από τις παραγγελίες μεταλλικών σφαιριδίων και καλπών. Ποια ύφεση; Σας γελάσανε! Επίσης, στους πολύ φανατισμένους θα επιτρέπεται το “δάγκωμα” του σφαιριδίου, απ’ όπου βγήκε και η φράση « δαγκωτό» (π.χ. στον Πρόεδρο).

· Η φράση «ό,τι βγάλει η βελέντζα» θα αντικατασταθεί από τη φράση «ό,τι βγάλει το αραχωβίτικο καρπίτ΄».

· Ξεχάστε και τα σημερινά κόμματα. Οι ψηφοφόροι θα έχουν το δικαίωμα επιλογής μεταξύ του Αγγλικού, του Γαλλικού και του Ρωσικού κόμματος. Η συμμετοχή και του Γερμανικού κόμματος απαγορεύθηκε την τελευταία στιγμή για λόγους ασφαλείας.

· Τη φύλαξη της δημόσιας τάξης θα αναλάβει η 3η Ίλη Ιππικού με επικεφαλής τον Ίλαρχο κ. Ιππο-κράτη Αλογάρη, η οποία θα αφιχθεί στην Αράχωβα απευθείας από το Γουδί (οι συνειρμοί περί προδοτών απαγορεύονται – προεκλογικά τουλάχιστον).

· Την τροφή των ίππων και των ημιόνων θα αναλάβουν ζευγίτες και «μαμαλγκάδες» απ’ το Λιβάδι, ενώ τις ξεχασμένες πια «καβαλίνες» θα καθαρίζουν συνεχώς οι υπάλληλοι της καθαριότητας του Δήμου.

· Ο σταβλισμός των αλόγων θα γίνεται σε τρία σημεία : στ’ Αλώνια, στα Κάτ’ Αλώνια και στα Πίσ’ Αλώνια.

· Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν με ταχυδρομική άμαξα, γι’ αυτό το τελικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα προβλέπεται ότι θα καθυστερήσει αρκετές ημέρες.

· Τα εκλογικά αποτελέσματα στην Αράχωβα θα μεταδίδονται με συνεχή ροή από το Ντελάλη της Αράχωβας με ανάβασή του στους λόφους , τα καραούλια και τα ΑΓΝΑΝΤΙΑ κατά την εξής σειρά: Ώρα, Αφανός, Σφαλάκ’, Αι – Γιώργης, Κονομόβρυσ’, Κουτρούλ’.

· Η ανάλυση και ο σχολιασμός του εκλογικού αποτελέσματος θα γίνεται σε πάνελς στην Τομαρόβρυση και τη Λάκκα, παρουσία κοινού.
· Τα κεράσματα επιτρέπονται, οι καβγάδες απαγορεύονται.

· Ισχύει αυστηρή ποτοαπαγόρευση, αν όμως οι καφετζήδες σερβίρουν το τσίπουρο σε φλιτζάνια του καφέ, οι Χωροφύλακες και οι Υπενωμοτάρχες θα κάνουν τα στραβά μάτια.

Δυστυχώς, όμως, η κατάσταση δε θα είναι τόσο ειδυλλιακή, καθότι « ουδέν καλόν αμιγές κακού».


· Έτσι, για να είναι απόλυτα πιστή προς την εποχή της η “ μουσειακή ψηφοφορία”, δυστυχώς για τις κυρίες και τις δεσποινίδες, δε θα μπορέσουν να συμμετάσχουν, καθότι, ως γνωστόν, η ψήφος στις γυναίκες δεν έχει ακόμα επιτραπεί. Υπομονή μερικές δεκαετίες!

· Επίσης, την «ψήφο στα 18» ξεχάστε την, γιατί είναι πολύ μεταγενέστερη. Μόνον οι έχοντες συμπληρωμένο το 21ο έτος της ηλικίας τους θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

· Κι όλα, βέβαια, τα προηγούμενα με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει επιβληθεί εν τω μεταξύ καμιά δικτατορία (από τις πολλές της ελληνικής πολιτικής ζωής), γιατί τότε το πρωτότυπο αυτό “ event” ή “ happening” θα πάει περίπατο και θα επιστρέψουμε στα καθιερωμένα.


Αγαπητοί συμπολίτες,

Καλό βόλι ( με τα μεταλλικά σφαιρίδια)!

Με ιστορική εκλογική μνήμη

ΙΑΛ

ΥΓ1: Η ευρεσιτεχνία της “ μουσειακής ψηφοφορίας” και του ΙΜΕΚΑ έχει κατοχυρωθεί με πατέντα, οπότε προειδοποιούμε τα υπόλοιπα blogs να μη σφετερισθούν την ιδέα μας, διότι αυτό θα καταγγελθεί εις την Κοινωνία των Εθνών (ΚΤΕ) ως απόπειρα νόθευσης του αδιάβλητου εκλογικού αποτελέσματος.

ΥΓ2: Με όλα αυτά παραλίγο να ξεχάσω να σας ενημερώσω, ότι οι ψηφοφόροι θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα «ποιόν θεωρείτε ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό». Αντίπαλοι θα είμαι ο Χαρίλαος ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ (εξαιτίας της φράσης «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν») και ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (ο Ελευθέριος εννοείται) και μην κολλάτε ούτε στα επώνυμα ούτε στις χρονολογίες! Για χρονογράφημα πρόκειται!



·

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιάννη, το καζάνι με το βραστό απ΄έξω ξέχασες...Θα βάλει κάνα τραγί κανένας υποψήφιος ή θα πάει ξεροσφύρι ο σταυρός;

Νίκος είπε...

Καλή ψήφο. Είναι ωραίο να είσαι υπεύθυνος του μέλλοντός σου.

συνολικες επισκεψεις