Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Γεύσεις από την Κωνσταντινούπολη του 12ου αιώνα

Ένα γευστικό ταξίδι στο χρόνο από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων 
από www.sea.org.gr
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Μαριάνα Καβρουλάκη, ερευνήτρια της Ιστορίας της Ελληνικής Διατροφής, σας προσκαλούν την Παρασκευή 13 Iουλίου και ώρα 21:00, στο κτίριο του Συλλόγου (Ερμού 134 – 136, Θησείο), σε ένα δείπνο εμπνευσμένο από τις πληροφορίες που διαθέτουμε για τη διατροφή της Κωνσταντινούπολης του 12ου αιώνα. 
 

Το μενού περιλαμβάνει πιάτα που θα μπορούσαν να εμφανίζονται τόσο στις λαϊκές κουζίνες όσο και στα τραπέζια των ανώτερων τάξεων της πρωτεύουσας μιας αυτοκρατορίας χριστιανικής, η οποία όμως υπήρξε χωνευτήρι γαστρονομικών παραδόσεων. Επίσης, παρουσιάζεται ένα αραβικό πιάτο για να πάρουμε μια ιδέα για το πως έτρωγαν οι Άραβες τις μελιτζάνες κατά την περίοδο που διαδόθηκαν αυτές στο Βυζάντιο.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
ΣΤΟ E-MAIL: mkavroulakis@gmail.com ή στα τηλέφωνα 210 3252214 (11.00- 15:00) και 6970988908 (9:00-15:00 – 18:00 – 21:00)
TΙΜΗ: 25 ευρώ ανά άτομο (τα μέλη του ΣΕΑ κατόπιν συνεννόησης)
Εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού θέσεων η συμμετοχή είναι δυνατή μόνο μετά από κράτηση.

ΜΕΝΟΥ
Μαύρες ελαίες οξομέλιτι και σίναπη
(Μαύρες ελιές, ξίδι, μέλι, σινάπι)
Φασούλιον αλεστόν, δίεφθον οξομέλιτι
(Φάβα μαυρομάτικων φασολιών, ξίδι, μέλι)
Φακή μεθ’ όξους, κοριάνδρου και ρου
(Φακή, ξίδι, κόλιαντρο, ρους)
Σφουγγάτο
(Αυγά σφουγγάτο)
Απάκι
(Χοιρινό παστό και καπνιστό)
Άρτος μεταξωτός
(Ψωμί φτιαγμένο με πολύ καλά κοσκινισμένο αλεύρι)
Παξαμάς
(Παξιμάδι)
Χοιρινό με οξύμελι
(Χοιρινό, ξίδι, μέλι)
Πληγούρι
Maghmuma
(Μελιτζάνες, κρεμμύδια, αρνί, ξίδι, σαφράν, κόλιαντρο, κύμινο, κάρο, πιπέρι, κανέλα, πιπερόριζα)
Γλυκά
Ορύζιν με το μέλιν
(Ρύζι, γάλα κατσικίσιο, μέλι)
Γλυκό κουταλιού
Ηδύποτα
Ροσάτον
(Κρασί αρωματισμένο με τριαντάφυλλο)
Θασόροφον
(Σουμάδα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις