Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Τραγωδία στη Μαύρη Θάλασσα – Πάνω από 170 οι νεκροί [φωτο]


              

Πάνω από 170 τα θύματα, ενώ μέχρι χθες δεν είχαν προσεγγιστεί πολλές πληγείσες περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα. Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι δεν ειδοποιήθηκαν για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ότι καθυστέρησαν τα σωστικά συνεργεία.

Απαντήσεις ζητάει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για τηνεκατόμβη νεκρών μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα το Σάββατο.

Την ώρα που οι Αρχές ανακοίνωναν πως ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν σε τουλάχιστον 152 ανθρώπους, και το πρακτορείο Ιντερφαξ έκανε λόγο για πάνω από 170 νεκρούς, τα σωστικά συνεργία προειδοποιούσαν πως τα θύματα ενδέχεται να είναι περισσότερα, καθώς δεν είχαν ακόμη καταφέρει να προσεγγίσουν πολλές από τις πληγείσες περιοχές κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.


Διαλυμένο σπίτι στο Κρασνοντάρ. Ο αριθμός των θυμάτων έχει φθάσει στα 170 άτομα, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι

Εν μέσω καταγγελιών για «αμέλεια» των Αρχών και «καθυστερήσεις» στην κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων, ο Ρώσος ηγέτης -ο οποίος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για την αργή του αντίδραση στις φυσικές καταστροφές και επιθυμεί να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη νέα του θητεία- έσπευσε να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για τα όσα συνέβησαν, αλλά και να αναγγείλει αποζημιώσεις στους πληγέντες.


Εικόνα καταστροφής μετά τις πλημμύρες στην πόλη Κριμσκ στη Νότια Ρωσία. Στο Κρασνοντάρ 30.000 κάτοικοι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και 4.000 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές

Οπως έγινε γνωστό, μόνο στο Κρασνοντάρ, την περιοχή στους πρόποδες του Καυκάσου που επλήγη περισσότερο από τις καταστροφικές πλημμύρες, 30.000 κάτοικοι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και υπέστησαν σοβαρές ζημιές τουλάχιστον 4.000 σπίτια. Την ίδια ώρα, οι Αρχές στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ συγκαλούσαν έκτακτη σύσκεψη, καθώς η μεταφορά πετρελαίου διαμέσου του μεγαλύτερου λιμανιού της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα διεκόπη εξαιτίας των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν στη περιοχή.



Ετοιμότητα
Σε μια προσπάθεια επίδειξης ετοιμότητας, ο Πούτιν μετέβη από το Σάββατο κιόλας στη περιοχή του Κρασνοντάρ, όπου συναντήθηκε με τις τοπικές αρχές.

Μόλις έφτασε στο σημείο των καταστροφών, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε στις καταγγελίες των κατοίκων που υποστήριζαν ότι «πολλοί εξ αυτών δεν έλαβαν καμία προειδοποίηση για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τις Αρχές», ανακοινώνοντας πως ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας με στόχο «να ελεγχθούν οι κινήσεις όλων των τοπικών αρχών, το πώς δόθηκαν οι προειδοποιήσεις και πώς έπρεπε να είχαν δοθεί καθώς και ποιος έδρασε και με ποιον τρόπο για να προστατευτούν οι πολίτες από τις πλημμύρες».

Ταυτόχρονα, ο Πούτιν επεσήμανε πως θα καταβληθούν άμεσα χρήματα για την επιδιόρθωση των κατοικιών που υπέστησαν ζημιές ή ακόμη και την κατασκευή νέων σπιτιών σε περίπτωση που τα παλιά κριθούν ακατάλληλα, ενώ ανακοίνωσε πως θα δοθούν 50.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια που έχασε κάποιον δικό της άνθρωπο από τις χειρότερες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες.

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ για το ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις