Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΑτΕ: Τι σημαίνει η απόκτηση των βωξιτών της S&B

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Τόσο οι Γάλλοι της Pechiney όσο και οι Καναδοί της Alcan, είχαν επιδιώξει χωρίς ωστόσο να το επιτύχουν, να εξασφαλίζουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τις ανάγκες της Αλουμίνιον της Ελλάδος σε βωξίτη, δηλαδή την πρώτη ύλη της ιστορικής βιομηχανίας για την παραγωγή αλουμίνας. Ο διαχρονικός στόχος της ΑτΕ φαίνεται ότι θα γίνει πράξη μέσω της  κατ΄ αρχήν συμφωνίας που ανακοινώθηκε για την απόκτηση από τον όμιλο Μυτιληναίος των δραστηριοτήτων βωξίτη στην Ελλάδα της S&B. Η S&B ήταν και παραμένει ένας από τους βασικούς προμηθευτές βωξίτη της ΑτΕ.


Ποια είναι όμως τα βασικά στοιχεία αυτής της συμφωνίας και τι σημαίνει για την Αλουμίνιον; Η ετήσια κατανάλωση βωξίτη της ΑτΕ είναι 1,4 εκατ. τόνοι. Από αυτή την ποσότητα περίπου 650 χιλιάδες τόνοι προέρχονται από τη θυγατρική του ομίλου Δελφοί Δίστομο ενώ η υπόλοιπη ποσότητα προέρχεται σχεδόν στο σύνολό της από την S&B αλλά και ένα μικρό ποσοστό από την Ελμίν.

Σήμερα τα αποθέματα βωξίτη της S&B υπολογίζονται σε 17 εκατ. τόνους ενώ τα αποθέματα της Δελφοί Δίστομο σε 11 εκατ. τόνους. Δηλαδή στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί με την εισφορά του κλάδου της S&B στη νέα Δελφοί Δίστομον το «αποθεματικό» βωξίτη που δημιουργείται για την Αλουμίνιον είναι 28 εκατ. τόνοι, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες της βιομηχανίας για την επόμενη 20ετία.

Αύξηση παραγωγής
Όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου βρίσκεται σε full capacity από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αύξηση της παραγωγής στους 1.100.000 τόνους αλουμίνας και στους 165.000 αλουμινίου. Ολοκληρώνεται επίσης εντός του 2011 η επένδυση, ύψους 11 εκατ. ευρώ, για πλήρη αντικατάσταση της χρήσης μαζούτ στο Αλουμίνιο με φυσικό αέριο.

Ο κλάδος βωξίτη της ΑΡΒΑ
Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. έχει ιδιόκτητα και μισθωμένα μεταλλεία βωξίτη κυρίως στις ορεινές περιοχές του Παρνασσού και της Γκιώνας, στην κεντρική Ελλάδα, περίπου 200 χλμ. ΝΔ της Αθήνας. Τα κοιτάσματα της εταιρείας είναι διασπορικού και βαιμητικού τύπου. Σχετικά πρόσφατα η ΑΡΒΑ έλαβε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εκμετάλλευση μεταλλείου βωξίτη συνολικής έκτασης 52,9 χιλιάδων τ.μ. στους Δελφούς. Η ανοδική τάση που καταγράφει η συγκεκριμένη δραστηριότητα στο 9μηνο του έτους ήταν 26,209 εκατ. ευρώ έναντι 22,157 εκατ. πέρυσι, ενώ στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται πωλήσεις σε τρίτους αλλά και οι δραστηριότητες στο εξωτερικό (Σαρδηνία).

Εμπιστοσύνη
Πέρα από την ενίσχυση της θέσης της Αλουμίνιον, η νέα εξαγορά αναδεικνύει εκ νέου τις δυνατότητες που ανοίγονται ακόμη και σε περιόδους κρίσης. Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, που σηματοδοτεί παράλληλα και «ψήφο εμπιστοσύνης» στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Αυτό τόνισε άλλωστε μιλώντας στο CNN ο πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος. Όπως είπε η εξαγορά έγινε «γιατί πιστεύουμε στην ελληνική οικονομία, πιστεύουμε ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι μοναδική και υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι επανεκκίνηση της οικονομίας, επανεκκίνηση της ψυχολογίας μας. Όλοι μας, επιχειρηματίες, πολιτικοί και πολίτες να βάλουμε τα δυνατά μας και να εργαστούμε μαζί».

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις