Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Το πρώτο αυτοκίνητο στην Δεσφίνα το 1929.

Τον Ιούνιο του 1929 στην εφημερίδα < Ο Ρουμελιώτης > δημοσιεύεται η παρακάτω φωτογραφία του Αθ. Θεοχάρη και με λεζάντα που γράφει : ‘’ Μέγα γεγονός !! Η ΔΕΣΦΙΝΑ η δροσερά και εύπορος κωμόπολις της Παρνασσίδος υποδέχεται εν ενθουσιώδει συναγερμώ το πρώτον αυτοκίνητον που την επισκέπτεται !! Είναι Διστομίτικο και ήλθεν από το επίνειον της Δεσφίνης, την ωραίαν Αντίκυραν. Το αυτοκίνητον εισέπραξεν είς μίαν ημέραν άνω των 3.000 δρ. εκ διαδρομών εντός και έξω της Δεσφίνης. (φωτογ. κ. Αθ. Θεοχάρη).’’

1 σχόλιο:

Γιάννης ΛΟΥΚΑΣ είπε...

Φίλε Λουκά τι την ήθελες τη δημοσίευση του ντοκουμέντου; Τον ζεμάτισες τον άνθρωπο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες θα συσταθεί άμεσα εξεταστική των "πραμάτων" επιτροπή για να διερευνήσει τα ακόλουθα:
-Αν στη φορολογική δήλωση του 1930 o ιδιοκτήτης είχε δηλώσει ως εισόδημα το ποσό των 3.000δρχ.
-Αν το αυτοκίνητο ήταν εφοδιασμένο με ταμειακή μηχανή.
-Αν έκοβε αποδείξεις στους πελάτες-γέροντες Δεσφινιώτες.
-Αν είχε περάσει ΚΤΕΟ κι αν ήταν εφοδιασμένο με κάρτα καυσαερίων, καθώς υπάρχει η θεωρία από Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, ότι από τότε άρχισε το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
-Επίσης από τη φωτογραφία φαίνεται καθαρά ότι το όχημα ήταν υπέρβαρο και ότι οι επιβάτες δε φορούσαν ζώνη ασφαλείας.
-Το Σωματείο Ιδιοκτητών Όνων θα διαμαρτυρηθεί για αθέμιτο ανταγωνισμό και θα ζητήσει επιδότηση για τη μετατροπή των γαϊδουριών σε ίππους (αυτοκινήτων). Το γεγονός θεωρήθηκε ως ένα πρώιμο ρουσφέτι.
-Θα εξετασθεί αν πρόγονοι του σημερινού Πρωθυπουργού έχουν υποπέσει σε οικονομικά παραπτώματα.
-Τέλος αφού το η Δεσφίνα αναφέρεται ως εύπορος κωμόπολη και μάλιστα στη χρονιά του κραχ του 1929, αποφασίσθηκε να επιβληθεί και χαράτσι και έκτακτη εισφορά και καλό κούρεμα σε όλα τα αμνοερίφια Δεσφίνας.
Αυτές τις ολίγες συνέπειες είχε η δημοσίευση της είδησης αυτής αγαπητέ Λουκά, αλλά δεν πειράζει.
Γεροσύν' βρε Γέροντες.

συνολικες επισκεψεις