Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον ΚόσμοΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ   ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο

Σπάνιο Παγκόσμιο Μνημείο Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού  Περιβάλλοντος  το  Παυλοπέτρι  της  Ελαφονήσου
    Η προϊστορική πόλη βρίσκεται βυθισμένη σε τιρκουάζ θαλάσσια χρώματα - μεταξύ νησίδων - και το νεκροταφείο του φωλιάζει σε τροπικούς αμμόλοφους και σπάνιους κέδρους, μεταξύ μιας σμαραγδένιας θάλασσας, ενός καναλιού και μιας γραφικής και προστατευόμενης λίμνης (Νatura 2000 και Rasmar), στην τροπική παραλία της Πούντας,  ανατολικά του καναλιού για το πέρασμα στη Σμιγοπέλαγη Ελαφόνησο, στο σμιλεμένο και πελαγοθώρητο Σίμο και στη νησοστέφανη παραλία της Παναγιάς.
  Κατάλοιπα του νεκροταφείου της  εποχής του Χαλκού, στην ακτή,  φαίνονται στη φωτογραφία.
Το νεκροταφείο στο Παυλοπέτρι επισκέφθηκε το 1806 ο Leake, το 1904 ο πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρης ανέφερε την ύπαρξη της Βυθισμένης πόλις και κατά την ίδρυση του νέου Συνοικισμού της Ελαφονήσου από τους Μανιάτες, ο Γρηγοράκης ενημέρωσε επίσημα την κυβέρνηση για την ύπαρξη των προϊστορικών καταλοίπων.

   Η σπάνια προϊστορική πόλη με οικιστικό σχέδιο (κτίσματα, δρόμους, πλατείες),  τοπογραφήθηκε από το Ινστιτούτο της Ωκεανογραφίας του Κέιμπριτζ το 1968.
   Το έτος 2009, ξεκίνησαν υποβρύχιες έρευνες με τα πλέον σύγχρονα μέσα από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ με υπεύθυνο τον  Dr Jon Henderson και με τη συμμετοχή Ελλήνων αρχαιολόγων όπως της κας Γάλλου Χρ. κ.α. (το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών).
       Το Παυλοπέτρι μαζί με τα Κύθηρα έλεγχαν ένα από τα σπουδαιότερα Προϊστορικά περάσματα του τότε Γνωστού Κόσμου.
 
Προϊστορικό κέντρο του Σμιγοπέλαγου Πολιτισμού του Νότου
   Το Παυλοπέτρι συνδυάζει όλες τις πρώτες φάσεις και αποχρώσεις του Ελληνικού Πολιτισμού  (Εποχή Χαλκού, Μεσοελλαδικό πολιτισμό, Μινωικό Πολιτισμό, Μυκηναϊκό Πολιτισμό, επιρροές Κυκλαδίτικου Πολιτισμού κ.α.).
   Σύμφωνα με τον Άγγλο αρχαιολόγο N.C. Flemming το Παυλοπέτρι χάθηκε μαζί με το περίφημο κράτος της Ατλαντίδας. 
   Με δεδομένα:   α) ότι η Μυκηναϊκή Εποχή καταλαμβάνει την περίοδο 1600-1100 π.Χ. και β) ότι στο Παυλοπέτρι εντοπίστηκαν Μυκηναϊκά κατάλοιπα πολύ πριν από το 1600 π.Χ, οδηγούμαστε στο εκπληκτικό συμπέρασμα, ότι η ολοκλήρωση μιας συστηματικής έρευνας θα προσθέσει νέα εντυπωσιακά στοιχεία και πιθανόν θα αλλάξει τα παγκοσμίως αποδεκτά δεδομένα για το Μυκηναϊκό Πολιτισμό, που ως γνωστόν οδήγησε την Ελλάδα στην κορυφή της Παγκόσμιας πολιτισμικής πυραμίδας.
  Ο λαμπρός αυτός πολιτισμός της εποχής του Χαλκού, έθεσε τις βάσεις της κοινωνικής, οικονομικής και οικιστικής οργάνωσης και μεταλαμπαδεύτηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.
  Στο Παυλοπέτρι  κείται το Αρχαιότερο Βυθισμένο Παλάτι Ηγεμόνων στον κόσμο
   Αρκετοί  Ηγήτορες του Παυλοπετρίου, που προηγήθηκαν κατά χιλιετίες του Μενέλαου και του Αγαμέμνονα, διοργάνωναν οικονομικές δραστηριότητες με τα Κύθηρα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, την Εύβοια και τις άλλες σημαντικές περιοχές του τότε γνωστού κόσμου.
   Ο σπάνιος πολιτισμός του Παυλοπετρίου διήνυσε δυο χιλιετίες και το τέλος του σημαδεύτηκε από βιβλικές καταστροφές.
  
 
ΤΑ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   2012 
ΑΠΕΝΑΝΤΙ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ

Η   « Γιορτή   των   Ψαράδων »    στις    18    Αυγούστου
     Στις 18 Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η θεσμική πλέον, «Γιορτή των Ψαράδων»  από τον ιστορικό Σύλλογο Ψαράδων Ελαφονήσου «Η  Ελαφόνησος».
       Η σπουδαία αυτή ναυτική και θαλασσινή εκδήλωση, προκαλεί το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών και κατοίκων της Ν.Α. Ελλάδας, αναδεικνύει τη θαλασσογήινη φύση του ιστορικού νησιού και συμβάλλει στην ανάδειξη του σπάνιου Θαλασσοκεντρικού, Σμιγοπέλαγου και Νησοστέφανου  Πολιτισμού  της  Ν. Ελλάδας.
Η Γιορτή της Νησοστέφανης Παναγιάς  ή «Κατωνησιώτισσας»
  Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και φέτος στη νησιώτικη και παραδοσιακή γιορτή της Νησοστέφανης Παναγιάς  στο Κατωνησί.
Μουσικοχορευτικά  Δρώμενα  στις 14  και  17  Αυγούστου
   Η εκπαιδευτικός κα Αντωνία Τζερεφού, σε συνεργασία με το Δήμο της Ελαφονήσου, την Ενορία του Αγίου Σπυρίδωνα και τους πολιτιστικούς φορείς του νησιού και του Πειραιά, το βράδυ της παραμονής της Παναγιάς και στις 17 Αυγούστου, χάρισε αξέχαστες νησιώτικες βραδιές στους κατοίκους και τους πολυπληθείς επισκέπτες του νησιού, με χορευτικά σύνολα και Μουσικοχορευτικά  Δρώμενα.
   Στις εκδηλώσεις, που εξελίχθηκαν σε παραδοσιακά Νησιώτικα γλέντια, προβλήθηκαν και μουσικές συνθέσεις Ελαφονησιωτών καλλιτεχνών, όπως του Σπ. Μέντη.
Πολιτιστική Εκδήλωση του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαφονήσου
   Η Πρόεδρος του πολιτιστικού φορέα κα Μελά Ματίνα και το Δ.Σ. του Συλλόγου, διοργάνωσαν στις 25 και 26 Αυγούστου 2012, πολιτιστικά δρώμενα με έργα νέων καλλιτεχνών και δημιουργών της περιοχής (bazaar κ.α.).
Σημαντικός  Λαογραφικός  Πλούτος  σύμφωνα  με  το  Λαογράφο
Τζ. Ανωμήτρη
   Ο  γιατρός, ιστοριοδίφης και λαογράφος  Τζ. Ανωμήτρης με τις σημαντικές, συστηματικές και μακροχρόνιες έρευνές του ανέδειξε το Λαογραφικό πλούτο της Σμιγοπέλαγης  Ελαφονήσου και της ευρύτερης περιοχής των Βατίκων.
   Σήμερα πλέον οι πολιτιστικοί και μαζικοί φορείς του νησιού και του Πειραιά, οι Ελαφονησιώτες εθελοντές και ο Δήμος της Ελαφονήσου, προσπαθούν συντονισμένα να προβάλουν τον Πολιτισμό και τη Θαλασσοκεντρική και Νησιώτικη Λαογραφία του Νότου.
  
 Παρουσιάσεις Βιβλίων
   Μετά την παρουσίαση βιβλίου από το Γυμνάσιο Ελαφονήσου στις 25/6/2012 με τίτλο: «Ιστορίες της Ελαφονήσου, Μύθοι και Δοξασίες  για τα τοπωνύμια του νησιού μας», συνεχίζονται οι παρουσιάσεις βιβλίων συγγραφέων της περιοχής, στα πλαίσια της λειτουργίας της 1ης  έκθεσης    βιβλίου στο νησί.  

 1η ΕΚΘΕΣΗ    ΒΙΒΛΙΟΥ   ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ


       Η εκπαιδευτικός κα Πόπη Κωνσταντινάκου – Μέντη, ιδρυτικό μέλος του  Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελαφονησιωτών  Αθηνών-Πειραιά «Ο ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΣ», πραγματοποίησαν την   Έκθεση Βιβλίου στο τροπικό, γλαυκοθώρητο και σμιγοπέλαγο νησί της Λακωνικής.
      Η Έκθεση Βιβλίου, λειτούργησε  ολόκληρο τον Αύγουστο, γνώρισε μεγάλη επιτυχία, προσέλκυσε το ζωηρό ενδιαφέρον των ντόπιων και των πολυπληθών επισκεπτών του νησιού και έθεσε σοβαρή υποψηφιότητα για την θεσμική της πλέον παρουσία στο σμιλεμένο και σμαραγδένιο νησί της Πελοποννήσου.


Δρ.   Μέντης  Κων/νος  του  Σπ. 
Συγγραφέας, Πανεπιστημιακός, Ιστορικός Ερευνητής
Πρόεδρος του Πρ. Δ. Σ. ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις