Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΙΤΕΑ: ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ!!! – ΦΩΤΟ
Ώρα 8:30 πρωί της Τετάρτης 12 Σεπτεμβρίου 2012.

Ιτέα Φωκίδος, τουριστική πόλη με Π.Δ. από το 1976, τοποθεσία ''Λαρνάκι'' περιοχή προστατευόμενη από το Δελφικό Τοπίο, κομμάτι της Ελληνικής Επικράτειας εντός της οποίας υπάρχουν Νομοθετική, Εκτελεστική και Δικαστική Εξουσία, όπου οι Ταγοί κομπάζουν για την επικρατούσα ευνομία και την ισονομία την οποία έχουν προσφέρει στον τόπο.
Τετάρτη πρωί και δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα! Ο κόκκινος κονιορτός να απλώνεται σαν πέπλο πάνω απ' τον κόλπο της Αγκάλης, οι εργασίες φορτοεκφόρτωσης και επεξεργασίας του βωξίτη να πραγματοποιούνται αδιαλείπτως και απροσχηματίστως, ωσάν οι εργαζόμενοι να έχουν την εντύπωση, ότι ρίχνουν νερό στα βάζα με τα λουλούδια του σαλονιού τους! Εφ' όσον τους έχουν δώσει τέτοιες εντολές και τους έχουν εξηγήσει ότι έτσι είναι το σωστό, τότε καλά κάνουν.
Τετάρτη πρωί και ο κατ' εξακολούθηση βιασμός του περιβάλλοντος και της Ιτέας, είναι σε κοινή θέα! Αδίστακτα και χωρίς ενδοιασμούς. Ας δημοσιεύθηκε προσφάτως η εξέλιξη με την ρύπανση της Μήλου από την ίδια την εταιρεία και ας εκκρεμεί η επίσκεψη των ελεγκτών του ΥΠΕΚΑ, για επιτόπιο έλεγχο των εγκαταστάσεων μετά από καταγγελίες. Δεν υπάρχει φραγμός κατά τα φαινόμενα. Δεν υπάρχει η αίσθηση του τί γίνεται από ποιόν και σε ποιόν!
Είναι γνωστή η περιπέτεια της τελευταίας Μ.Π.Ε. (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) την οποία είχε καταθέσει η εταιρεία S&B προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεών της στην Ιτέα. Είχαμε περιγράψει εκείνη την φαρσοκωμωδία και τους πρωταγωνιστές της στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, όπου συζητήθηκε το θέμα της Μ.Π.Ε. Έχουν δε περάσει 10 (δέκα) μήνες από την καταγγελία μας στην Γ.Γ.
Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας για την ακύρωση της απόφασης της παραπάνω επιτροπής, αλλά η κα Γερακούδη ΔΕΝ την έχει ακυρώσει ακόμη. Για το θέμα της όμως θα επανέλθουμε, καθ' όσον εκκρεμούν δρομολογηθείσες διαδικασίες, αλλά και χρήζει ειδικής μνείας. Επίσης θα ενθυμείσθε την ημερήσια εκδρομή της ολομέλειας του Κ.Α.Σ. στην περιοχή μας, προκειμένου να πεισθούν τα μέλη του, ότι έπρεπε να ανατρέψουν προηγούμενη απόφασή τους. Τότε όπου η σοβαρότητα και η νομιμότητα, διαχώρισαν την θέση τους από εκείνο το περιφερόμενο group επιστατών της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Και το αποτέλεσμα : Μιά Υφ-υπουργική απόφαση από τον ένδοξο κο Αλιβιζάτο (θυμίζουμε ότι στην θητεία του στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, είχε υπογράψει μόνον τις ΜΠΕ του Ελληνικού Χρυσού και της S&B) και μία ενοικίαση του μπαζωμένου κόλπου ''Λαρνάκι'' από τον επίσης ένθερμο Ιτιώτη πρώην πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κο Κατσαρό.
Τό σημερινό θέαμα, για έναν ο οποίος αγαπάει τον τόπο του, άρα και τον σέβεται, ήταν αποκαρδιωτικό :
Να παρακολουθείς το περιβάλλον σου, το σπίτι σου, τον πολιτισμό σου και την ιστορία σου, να έχουν μετατραπεί σε κοινής θέας απόπατο και να μην έχεις την δύναμη να κάνεις τίποτα. Να σε χλευάζουν, ρίχνοντας νερό, σε έναν μικρό και μόνιμο για αυτήν την χρήση, λόφο μεταλλεύματος, όταν κατόπιν ειδοποιήσεως, έπρεπε να δειχθεί και το σχετικό ...ενδιαφέρον για το περιβάλλον. Να παρακολουθείς τη ελπίδα για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου σου, να είναι πλήρωμα σε ένα ιστιοφόρο και στο θέαμα του νέφους, να σηκώνει άγκυρα και να αναχωρεί.
Και εσύ να κάθεσαι εκεί, να αναπνέεις εκεί, να προσδοκάς το μέλλον σου από εκεί και να σε παίρνει το παράπονο, γιατί ετούτο εδώ το ''χτικιό'', δεν φαίνεται ούτε απ' την Άμφισσα, ούτε απ' το Γαλαξίδι, ούτε βέβαια κι απ' τους μακάριους Δελφούς.
Εμείς, δεν είναι δυνατόν, να αποκαταστήσουμε την τάξη. Άλλοι είναι διαθέσιμοι και πληρώνονται για αυτό. Εμείς όμως, έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση, όπως και όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας, εκτός από το να απευθυνθούμε εκεί όπου πρέπει, να διατυπώσουμε και κάποιες απορίες, οι οποίες εν ευθέτω χρόνω, θα πρέπει να διαλευκανθούν και να απαντηθούν από τους άμεσα εμπλεκόμενους με το θέμα.:
− Έχει χορηγηθεί άδεια και από ποιόν, για την συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας S&B στις εγκαταστάσεις της Ιτέας; Γνωρίζουμε ότι έληξαν στις 31-12-2011.
− Προκειμένου να χορηγηθεί η άδεια απαιτείται Υπουργική Απόφαση από το ΥΠΕΚΑ. Την στιγμή όμως κατά την οποία εκκρεμεί η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Υπ. Απόφασης του Υπ. Πολιτισμού για την ΜΠΕ, λογικά δεν υφίσταται. Εκτός εάν έχει δοθεί προσωρινή άδεια, αλλά από ποιόν;
− Η κατατεθείσα ΜΠΕ δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κα Γερακούδη. Εκτός και εάν όντως έχει εγκριθεί και το γνωρίζουν μόνον οι ενδιαφερόμενοι.
− Σύμφωνα με την Σύμβαση ενοικιάσεως του γηπέδου ''Λαρνάκι'' (προηγούμενη και κατατεθείσα) για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων οι οποίοι έχουν ''επιβληθεί'' από την έγκριση του ΥΠΕΚΑ, υπεύθυνο είναι το Λιμενικό Ταμείο κάνοντας χρήση : α/ Του Λιμενικού Σώματος και της Τροχαίας και β/ Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Νομού Φωκίδος. Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, ο Λιμενάρχης, και ο Δ/ντής της Τροχαίας , δεν άκουσαν και δεν είδαν τίποτε; Εάν κάποιος θελήσει να καταγγείλει το φαινόμενο στον κο Εισαγγελέα, δεν θα πρέπει να ακουστεί δημοσίως και η άποψη των 3 παραπάνω; Ή μήπως προτιμότερο είναι να στραφεί εναντίων αυτών και όχι κατά της εταιρείας! Από κάπου θα πρέπει να γίνει κάποια αρχή !

Τα αναγραφόμενα και σε όλες τις προηγούμενες Μ.Π.Ε. περί κλειστών ταινιόδρομων, περί δεν δενδροφυτεύσεων περί καταιονισμού ύδατος, περί λίμνης εισόδου-εξόδου κ.τ.λ. σήμερα απεδείχθησαν ότι ήσαν γιρλάντες σε έναν όμορφο κεντητό καμβά με βουκολικό θέμα και ο οποίος είναι καδραρισμένος και ανηρτημένος στο σαλόνι υποδοχής μιάς σχολής τυφλών : Στον Νομό Φωκίδος!
Αναρτήθηκε από Καρτερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις