Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΤΙΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ


Πρόσκληση γνωριμίας με τα Ζωντανά Βιβλία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη


Στις 29 Μαΐου η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα διαθέσει τα ανθρώπινα βιβλία της προς ανάγνωση σε μια πραγματική βιβλιοθήκη, αυτή του Δήμου Αθηναίων.

ΤΙ: Ζωντανή Βιβλιοθήκη, μια βιωματική δράση για τις διακρίσεις, την προκατάληψη, τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

ΠΟΥ: Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης (στάση μετρό: Σταθμός Λαρίσης).

ΠΟΤΕ: Κυριακή 29 Μαΐου, ώρα 12.00-17.00

Στα ράφια της Ζωντανής Βιβλιοθήκης δεν θα βρείτε χάρτινα βιβλία, αλλά ανθρώπους με διάθεση να μοιραστούν την δική τους προσωπική εμπειρία με τους αναγνώστες τους, με στόχο να καταπολεμήσουν τις κοινωνικές διακρίσεις, να σπάσουν τα στερεότυπα και να ενισχύσουν την προώθηση της ποικιλομορφίας.


Ένας πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, μια γυναίκα με νανισμό, ένας οροθετικός, μια ηθοποιός με αναπηρία, άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει χρόνιο θεσμικό και κοινωνικό ρατσισμό, προσφέρονται για "διάβασμα" μέσα από μια προσωπική συζήτηση του αναγνώστη / αναγνώστριας με το "ζωντανό βιβλίο" που αυτός / αυτή έχει επιλέξει.

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη ξεκίνησε πριν από ενάμισι χρόνο από μια ομάδα εθελοντών και εθελοντριών, ως ένα μέσο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων. Από τότε η ομάδα μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε, για να φτάσει σήμερα να αποτελείται από 50 και πλέον άτομα με διαφορετικές εμπειρίες: πρόσφυγες, γκέι άνδρες, μετανάστριες, ανθρώπους με αναπηρία, αντιρρησίες συνείδησης, οροθετικούς. Στις εκδηλώσεις της Ζωντανής Βιβλιοθήκης στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, στο καφέ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ αλλά και στον «Ελεύθερο Χώρο - Βοτανικός Κήπος» στην Πετρούπολη, εκατοντάδες αναγνώστες και αναγνώστριες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα "ζωντανά βιβλία", να ακούσουν τις ιστορίες τους αλλά και να τους κάνουν ερωτήσεις, για να συνειδητοποιήσουν τα στερεότυπα που έχουν υιοθετήσει για κάποιες ομάδες συνανθρώπων μας και να έρθουν τελικά αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις τους.

Την Κυριακή 29 Μαΐου διοργανώνεται μία ακόμα Ζωντανή Βιβλιοθήκη, αυτή τη φορά σε έναν χώρο φτιαγμένο για βιβλία και αναγνώστες και σε μια γειτονιά με τη δική της ποικιλομορφία: τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, απέναντι από το Σταθμό Λαρίσης. Οι πόρτες της βιβλιοθήκης θα είναι ανοιχτές για το κοινό από τις 12.00 ως τις 17.00.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος για Άτομα με Αναπηρία, ενώ θα υπάρχει και κατάλογος βιβλίων σε Braille και μεγαλογράμματη γραμματοσειρά. Θα παρέχεται ακόμα ζωντανό λεξικό (διερμηνεία) στα Αγγλικά, τα Νταρί (Αφγανιστάν) και τα Φαρσί (Ιράν) σε περίπτωση που ο αναγνώστης δεν μιλάει τη γλώσσα του βιβλίου. Aν η γλώσσα σας είναι η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, δηλώστε συμμετοχή με sms στο 6976587508 ώστε να προβλέψουμε δυνατότητα διερμηνείας. Τέλος, θα υπάρχει δυνατότητα δημιουργικής φύλαξης των παιδιών των αναγνωστών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη.

Ελάτε να διαβάσετε εκείνες τις ιστορίες που σας προκαλούν, σας δυσκολεύουν, σας ιντριγκάρουν. Ελάτε εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν…

Για περισσότερες πληροφορίες και ενδεικτικό κατάλογο των βιβλίων: www.humanlibrary.gr

επίσης δείτε πως λειτουργεί η ζωντανή βιβλιοθήκη, ο ρόλος της, η κατανόηση και τι λένε οι αναγνώστες στο σύνδεσμο http://nextok.blogspot.com/2011/05/blog-post_19.html?spref=fb


Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις