Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Προβληματισμοί για το ασθενοφόρο του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας


   

Η έντονη (τρισδιάστατη!) διαφωνία μου ως προς την προμήθεια Δημοτικού ασθενοφόρου από το Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, δεν είναι καθόλου υπερβολική, (όπως χαρακτηρίστηκε από κάποιον), αλλά κατά την άποψή μου  δικαιολογημένη και εμπεριέχει ορισμένους προβληματισμούς, τους οποίους ενημερωτικά αναφέρω.
 α). Έχουν καταγραφεί περιστατικά κατά τα οποία το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ  με το στελεχωμένο ασθενοφόρο του (οδηγός, τραυματιοφορέας, γιατρός) δεν ανταποκρίθηκε;; 
β).
Ο Δήμος με το μελλοντικό ασθενοφόρο του, θα επέμβει σε βαρύ περιστατικό (σοβαρή ασθένεια – τραυματισμός κλπ) με το δικαιολογημένα ανημέρωτο προσωπικό του;;  Δεν είναι αυτό τραγικά ανεύθυνο και ίσως ποινικά ελεγκτέο;;  Με τι προσωπικό και ωράριο θα λειτουργεί το όχημα;; Τα περί προσλήψεων προσωπικού, αρνητικά ισχύοντα σήμερα τα γνωρίζουμε.
γ). Οι ανάγκες για μετακίνηση ανήμπορων ατόμων έχουν καταμετρηθεί;; Συντρέχει πραγματικός λόγος να επωμιστεί γι΄ αυτό το θέμα ο Δήμος τα λειτουργικά έξοδα ενός οχήματος που θα μοιάζει με ασθενοφόρο χωρίς στην ουσία να είναι;; Δεν υπάρχει άλλη λύση;; Λογική χρήση ταξί, ίσως όπως με τους μαθητές;; Δεν διαθέτει μικρό λεωφορείο ο Καλλικρατικός Δήμος;; Δεν υπάρχει το πρόγραμμα  Βοήθεια στο Σπίτι;;
Επιμένω λοιπόν στο ότι, αντί της προμήθειας Δημοτικού ασθενοφόρου – ταξί στην ουσία, το οποίο και θα μας επιβαρύνει δυσανάλογα οικονομικά κάθε μέρα και με αμφίβολη αποτελεσματικότητα, να προχωρήσουμε στον εξοπλισμό του Κ. Υ. ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ με ένα σύγχρονο ασθενοφόρο, δεδομένης και της σχετικής παλαιότητας του υπάρχοντος, το οποίο και θα το πληρώνει για να λειτουργεί το ΕΣΥ, αλλά και θα προσφέρει ουσιαστικές και υπεύθυνες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή, 365 μέρες το χρόνο και όλο το 24ωρο.
 Το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ καλύπτει ευρύτερη περιοχή από τον Καλλικρατικό Δήμο και προς την γειτονική μας Φωκίδα, έχει δε και την βοήθεια του ΕΚΑΒ όταν απαιτείται. Ας φροντίσουμε λοιπόν να μην μας παρασύρει ένας φιλολογικός αναποτελεσματικός κατά κανόνα, ρομαντισμός για Δημοτικά Ασθενοφόρα Οχήματα ή Ελικόπτερα!!, ειδικά μέσα σε μια υπαρκτή Καλλικρατική παραλυσία και να προσγειωθούμε σε ρεαλιστικές αλλά χειροπιαστές λύσεις, η δε παρέμβαση του Δήμου σε θέματα υγείας θα είναι ποιό χρήσιμη και ουσιαστική εάν είναι προληπτική. (Ο τακτικός καθαρισμός και οι απολυμάνσεις των φρεατίων, η συστηματική περισυλλογή και διαχείριση των απορριμμάτων - ανακύκλωση, ο επιστημονικός έλεγχος και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης κλπ, μειώνουν και την νοσηρότητα σε έναν τόπο).      
Και τέλος η διατύπωση μιας διαφορετικής γνώμης για το θέμα, κατά το δυνατόν τεκμηριωμένης, είναι ασφαλώς θεμιτά επιτρεπτή και δικαιολογημένη – επιβεβλημένη και μόνον κάποιος επί τούτου  κακόβουλος μπορεί να την παρεξηγήσει.

Δ. Ι. Καλπύρης
ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ   18.08.2011

πηγη: lamiastar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις