Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Όταν ο Παράδεισος είναι μια πολύ κοντινή υπόθεση

Ο μύθος λέει πώς η γυναίκα του Ηρακλή η Διηάνειρα,νομίζοντας ότι είναι απατημένη από τον σύζυγο της, του έστειλε με τον Λίχα έναν δηλητηριασμένο χιτώνα. Τρελός από τους πόνους, ο Ηρακλής άρπαξε τον άτυχο Λίχα και τον εκσφενδόνισε προς την θάλασσα. Τα κομμάτια του έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια.


ΛΙΧΑΔΟΝΗΣΙΑ

Στο βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, ανάμεσα στα Καμένα Βούρλα και στην Εύβοια, βρίσκεται μια σειρά από πράσινες νησίδες και βραχονησίδες, τα Λιχαδονήσια. Από τη Γεωλογία υπάρχει αναφορά στα Λιχαδονήσια ότι η Στρογγυλή είναι κρατήρας σβησμένου ηφαιστείου. Εκατομμύρια έτη π.Χ. Η Εύβοια ήταν ενωμένη με την κεντρική Στερεά Ελλάδα και με τις Γεωλογικές μεταβολές που συνέβησαν, ένα κομμάτι καταποντίστηκε και έμειναν στην επιφάνεια η Στρογγυλή και τα Λιχαδονήσια. Τα ηφαιστειακά πετρώματα αυτών των θέσεων χαρακτηρίζονται ως ασβεστοαλκαλικές λάβες και περιλαμβάνουν βασάλτες και βασαλτικούς ανδεσίτες. Η ηφαιστειότητα είναι μεταξύ 3,0 και 0,5 εκατομμυρίων ετών, έλαβε δηλαδή χώρα κατά τη διάρκεια του Πλειοκαίνου και του Πλειστοκαίνου.


Τα μεγαλύτερα από τα νησάκια αυτά είναι η Στρογγυλή και η Μονολιά, λίγο μικρότερα η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βάγια και μερικά ακόμα μικρότερα που ονομάζονται ποντικονήσια. Μαζί αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα εξαίρετης φυσικής ομορφιάς.τα Λιχαδονήσια έχουν αρκετές όμορφες, ρηχές και καθαρές παραλίες.

Στη Μονολιά η παραλία είναι οργανωμένη και προσφέρει όλα τα απαραίτητα για μια ημερήσια εκδρομή. Ο βυθός της Λιχάδας και των Λιχαδονήσων είναι εξαιρετικά πλούσιος και υπάρχουν αρκετά παλιά ναυάγια τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον των καταδυτών.





Εδώ και μερικά χρόνια μια χαριτωμένη οικογένεια από φώκιες έχει επιλέξει ως μόνιμη κατοικία τους ένα από τα μικρά Λιχαδονήσια. Αυτά τα ογκώδη αλλά ιδιαίτερα συμπαθή θηλαστικά, δε συνηθίζουν να χαλάνε το χατήρι των εχόντων φιλικές προθέσεις παρατηρητών τους. Οι εμφανίσεις τους σε μια καθορισμένη θαλάσσια περιοχή των Λιχαδονήσων είναι συχνές καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας και οι πόζες τους για τους επιδέξιους φωτογράφους, ιδιαίτερα εντυπωσιακές.


Πρόσβαση - Πορθμεία

Αγ. Γεωργίου Λιχάδος - Αγ. Κωνσταντίνου.
Τηλ: 22350.33.376 Διαδρομή: 30 λεπτά.
Δρομολόγια καθημερινά κατά τη θερινή περίοδο.

Αιδηψού - Αρκίτσας. Τηλ: 22260.22.464
Διαδρομή: 45 λεπτά.
Δρομολόγια καθημερινά όλο το χρόνο.

Λιμεναρχεία:

Αρκίτσας 22330 91290
Γλύφας 22380 61288
Αιδηψού 22260 22464
Αγ. Κωνσταντίνου 22350 31759

Επίσης, το καλοκαίρι πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια με καραβάκια από τα Καμένα Βούρλα προς την μοναδική οργανωμένη παραλία (Μονολιά)διάρκεια διαδρομής 15΄.
Εναλλακτικά, αν έχετε δικό σας σκάφος ή ενοικιάσετε μια βάρκα στα Καμένα Βούρλα, μπορείτε εύκολα να φτάσετε στις υπόλοιπες ερημικές ή οργανωμένες παραλίες στα Λιχαδονήσια και στην Βόρεια Εύβοια

Από την Εύβοια η πρόσβαση αν δεν έχετε δικό σας σκάφος γίνεται με το σκάφος "Τα είδα όλα" από τον Κάβο. Πρόκειται για σκάφος taxi που σας πηγαίνει Δωρεάν και πληρώνετε στην επιστροφή... 3 ευρώ το άτομο! Ακόμα και μόνος σας να είστε η τιμή είναι πάντα η ίδια. Το μόνο που έχετε μόλις φτάσετε στον Κάβο να καλέσετε το 6977628080 ή το 6972808181 και το "Τα είδα όλα" θα έρθει να σας πάρει. Η διαδρομή είναι 5 - 10 λεπτά και θα σας αφήσει στη Μονολιά. Είναι το νησάκι με την οργανωμένη παραλία! Οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες είναι ΔΩΡΕΑΝ, υπάρχει φαγητό από σουβλάκια μέχρι θαλασσινά και φυσικά καφές και ποτό!

Πηγές:
www.el.wikipedia.org
www.lichadonisia.com
www.KakaPaidia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις