Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Η Εκρηκτική κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, το "Σύνδρομο της Lehman Brothers" και οι πιθανές εξελίξεις στην ευρωζώνη υπό την πίεση των αγορών


Με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες συνεδριάσεις, με τη νευρικότητα και τις μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές να συνεχίζονται, μετά και τη χθεσινή κατάρρευση των παγκοσμίων δεικτών. Η πορεία λοιπόν των διεθνών χρηματιστηρίων αναμένεται να δώσει τον τόνο και στην ελληνική αγορά, ενώ τα βλέμματα όλων των επενδυτών του κόσμου θα είναι στραμμένα στις εξελίξεις στην παγκόσμια και ειδικά την ευρωπαϊκή οικονομία, από όπου θεωρούμε ότι προέρχεται και το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος.


Μάλιστα, όπως έχουμε αναφέρει, κατ’ επανάληψη, η απροθυμία των ευρωπαίων ηγετών και ειδικά της γερμανικής πλευράς, να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη άμεσης λήψης τολμηρών αποφάσεων (μόνο με αυτές μπορούν να αποφευχθούν τα χειρότερα), οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τις αγορές σε νέες μεγάλες περιπέτειες και σε νέο κύκλο ξεπουλήματος, κάτι το οποίο πλήττει σε πολύ μεγάλο βαθμό και την παγκόσμια οικονομία. Να αναφέρουμε μάλιστα, ότι το μεγάλο πρόβλημα στις οικονομίες είναι η μεγάλη επιδείνωση όλων των δεικτών εμπιστοσύνης (καταναλωτική, επιχειρηματική και εργασιακή εμπιστοσύνη), κάτι το οποίο οδηγεί σε ένα domino επιβράδυνσης στην οικονομία.

H κορύφωση της Κρίσης Χρέους και η πιθανή νέα έκτακτη σύνοδος κορυφής

Η εικόνα “παιδικής χαράς” που εμφανίζει η Ε.Ε. εδώ και μήνες και η οποία επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά κατά την προχθεσινή συνάντηση των Μέρκελ – Σαρκοζί, αναμένεται να συνεχίσει να προκαλεί σημαντικές πιέσεις στις αγορές, ενώ θα ρισκάραμε να προβλέψουμε, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες και υπό τη μεγάλη πίεση των αγορών, θα έχουμε εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, με τους ηγέτες της ένωσης να τρέχουν και πάλι, άρον τον άρον, να συγκαλούν μια έκτακτη σύνοδο κορυφής, με τα περιθώρια όμως πλέον για νέες καθυστερήσεις και ασυνεννοησίες να είναι τραγικά μικρά.

Σε αυτήν λοιπόν την πιθανή έκτακτη σύνοδο κορυφής, και υπό το ολοένα και μεγαλύτερο βάρος των αγορών, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να λάβουν επιτέλους, τις θαρραλέες εκείνες αποφάσεις που χρειάζονται και κυρίως την απόφαση για έκδοση ευρωομολόγου, κάτι το οποίο κρίνουμε απαραίτητο για την αντιμετώπιση της πολύ δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία. Μάλιστα, σε αντίθετη περίπτωση, με νέες καθυστερήσεις στη λήψη θαρραλέων αποφάσεων, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, με απρόβλεπτες διαστάσεις, ακόμη και για την ίδια τη συνοχή της Ε.Ε. Σε αυτό το σημείο θα αναφέρουμε ότι το μεγάλος λάθος που γίνεται από τη γερμανική πλευρά είναι η εμμονή της για τη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ε.Ε., την οποία αν και εμείς θεωρούμε απαραίτητη, πιστεύουμε ότι μπορεί, χωρίς κανένα πρόβλημα, να συνδυαστεί και με αποφάσεις για την έκδοση ευρωομολόγου και τη λήψη μέτρων ανάπτυξης. Μάλιστα, θεωρούμε πάντα ότι η νομισματική χαλάρωση (quantitative easing, το κλειδί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων) συνδυαζόμενη με την αυστηρή, αλλά όχι ακραία δημοσιονομική πειθαρχία θα συμβάλει στην ανάπτυξη, χωρίς όμως να προκληθούν ακραίες πληθωριστικές πιέσεις.



Το Σύνδρομο της Lehman Brothers…..

Σε αυτό το σημείο και όσον αφορά την κακή πορεία των ξένων αγορών, θα αναφέρουμε και σήμερα, ότι παρά τους κινδύνους και τα σημάδια επιβράδυνσης που παρατηρούνται στην παγκόσμια οικονομία, στην κίνηση των αγορών υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια υπερβολής, τα οποία πηγάζουν κυρίως από αυτό που ονομάζουμε “σύνδρομο του 2008” (χρεοκοπία Lehman Brothers). Συγκεκριμένα, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές έχοντας στο μυαλό τους εκείνη την πρόσφατη δραματική περίοδο για τις αγορές και την πολύ μεγάλη πτώση που σημειώθηκε τότε, “τρέχουν” να προλάβουν αντίστοιχες εξελίξεις, κάτι το οποίο σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε κινήσεις πανικού, υπό προϋποθέσεις επικίνδυνες και για το ίδιο το σύστημα (για ένα μεγάλο ξεπούλημα – κραχ, εν μέσω πανικού). Έτσι θα λέγαμε ότι πλήθος επενδυτών αποφασίζει πρώτα να ξεπουλήσει τα χαρτοφυλάκια του και μετά να αξιολογήσει την κατάσταση.

Χ.Α: Τα βλέμματα στην πορεία των ξένων αγορών ….

Στα της τεχνικής ανάλυσης του Χ.Α., οι διακυμάνσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών να είναι αρνητική και τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα στην πορεία των ξένων αγορών, μετά και το χθεσινό ξεπούλημα.
www.greekfinanceforum.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις