ΕΚΘΕΣΗ: ΛΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ
μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη
Εγκαίνια:
Τρίτη 28 Ιουνίου 2011, Αίθουσα Εκθέσεων Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
Διάρκεια: έως τις 28 Ιουλίου
Επιμέλεια έκθεσης: Δρ. Αναστασία Δρανδάκη, Επιμελήτρια της Βυζαντινής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη
Οργανωτές: Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών & Μουσείο Μπενάκη
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και την οριστική κατάλυση του βυζαντινού κράτους, η εκκλησιαστική τέχνη ακολούθησε στον κατακερματισμένο ελληνικό χώρο διαδρομές ανάλογες με τις ιστορικές τύχες της κάθε περιοχής. Το ορθόδοξο οικουμενικό πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης παρέμεινε ο συνδετικός κρίκος και το σημείο αναφοράς για όλους τους ορθοδόξους. Ιδιαίτερα στα πλαίσια της οθωμανικής αυτοκρατορίας ο πατριάρχης αποτελούσε όχι μόνο θρησκευτικό αλλά και πολιτικό ηγέτη όλης της ορθόδοξης κοινότητας. Η θρησκευτική τέχνη, διατήρησε τα βασικά χαρακτηριστικά της παλαιολόγειας παράδοσης, αλλά σε πολλά σύνολα διακρίνονται, άλλοτε δειλά κι άλλοτε με μεγαλύτερη σαφήνεια, στοιχεία ανανέωσης που προέρχονται από τις επαφές τόσο με τη δύση, όσο και με την οθωμανική διακοσμητική.
Στις βενετοκρατούμενες περιοχές, όπως η Κρήτη, η θρησκευτική τέχνη ακολούθησε διαφορετική πορεία. Εκεί, η διαρκής επικοινωνία με τη δυτική Ευρώπη, η γεωγραφική θέση του νησιού στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων της ανατολικής Μεσογείου και ο δυναμισμός των αστικών του κέντρων διαμόρφωσαν τις συνθήκες για την ανάπτυξη μιας διττής καλλιτεχνικής έκφρασης που απευθυνόταν σε διεθνή και δογματικά μεικτή πελατεία.
Η θρησκευτική ζωγραφική και τα λειτουργικά σκεύη ανάμεσα σε ανατολή και δύση, οι τοπικές λατρείες και τα προσκυνήματα των Ελλήνων, από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, θα αποτελέσουν τους άξονες της έκθεσης που θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών από τις 28 Ιουνίου έως τις 28 Ιουλίου 2011. Όλα τα εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη. Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το Μουσείο Μπενάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου